Több mint 2 millió forint állami támogatást kaphatsz

Ezekre van most lehetőséged

Ha lakásra költenél, a következő állami támogatások segíthetnek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lakáshoz jutni manapság nem könnyű feladat, így kevesen is vannak, akiknek önerőből, illetve átlagos fizetésből ez olyan gyorsan sikerül.

Léteznek azonban olyan állami támogatások, melyek otthonoddal összefüggő célokra használhatók fel: jelenleg ilyen konstrukciót jelent a szocpol, a lakástakarék és az állami kamattámogatás is.

Akár 720 ezer forint is lehet a támogatás: lakástakarék

A lakástakarék vagy lakáskassza olyan megtakarítási forma, melyhez vissza nem térítendő állami támogatás jár. Ezt lakáscélokra lehet felhasználni, ráadásul a futamidő végén kedvező feltételek mellett kapcsolható hozzá lakáskölcsön.

Ha lakástakarék-szerződést kötsz, havonta félre kell tenned bizonyos összeget, az éves befizetések után azonban 30%-os vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutsz.

Ha a lehetőséget maximálisan kihasználod, például havi 20 ezer forintot fizetsz be tíz éven át, az állami támogatás mértéke a 720 ezer forintot is eléri. A támogatás járulék- és adómentes, mindemellett nem utolsó szempont az sem, hogy a megtakarítás az évek során kamatozik is.

Ha lejár a futamidő, a hitel felvétele csupán egy lehetőség, a megtakarítást számos lakással kapcsolatos célra felhasználhatod, többek között lakásépítésre, -vásárlásra, -bővítésre, -felújításra vagy éppen energetikai korszerűsítésre.

Alacsonyabb törlesztőrészlet: állami kamattámogatás

A kamattámogatás is egyfajta állami támogatás, bár ezzel nem jutsz vissza nem térítendő, konkrét pénzösszeghez, ellenben alacsonyabb törlesztőrészlettel vehetsz fel hitelt, az állam ugyanis ez esetben úgy járul hozzá a megfelelő lakhatási feltételek kialakításához, hogy bizonyos feltételek fennállása esetén a piaci hitelkamat egy részét megfizeti a hitelintézet felé.

A csak forinthitelek esetében járó támogatás a futamidő első öt évére érvényes, és akkor vehető igénybe, ha a hitelt új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez vagy legalább komfortos, használt lakás bővítéséhez szeretnéd felhasználni.

Többféle konstrukció és feltételrendszer is létezik: ha többet szeretnél tudni az otthonteremtő kamattámogatásról, illetve a fiataloknak, valamint a gyermekes családoknak nyújtott állami kamattámogatásról, kattints ide!

Több mint 2 millió forintot is kaphatsz: szocpol

Bár a hírek szerint a félszocpol visszavezetése a közeljövőben nem várható, a szocpol, vagyis a szociálpolitikai kedvezmény még így is remek támogatási lehetőség azok számára, akik otthonteremtést terveznek.

Még több információ a szocpolról

Ha szeretnél többet tudni a szocpolról, nézd meg a videót, és hallgass meg egy szakértőt is!

A kormány a szocpol révén vissza nem térítendő támogatást ad a fiatal, gyermekeket nevelő vagy vállaló családoknak. A támogatás összege függ többek között a lakás méretétől és a gyermekek számától is, két gyermek esetén például 800 ezer és 1,3 millió forint között mozog, három gyermek esetén 1,2 és 2 millió forint között, ha pedig négy vagy több gyermeket vállalsz, 1,6-2,5 millió forintos támogatást is igényelhetsz. Az összegek B energiakategóriájú lakásra vonatkoznak, magasabb energiaosztály esetén emelkednek.

Még több cikk, ami érdekelhet:

Ha még nincs gyermeked, de szeretnél, akkor is kaphatsz szocpolt: ez a megelőlegező szocpol, melynek esetében a vállalást az első gyermeknél négy, a második gyermek tekintetében nyolc éven belül kell megvalósítani.

Ezt is szeretjük