700 ezer forint jár neked is alanyi jogon: így szerezhetsz pénzt az államtól, ha felújítanád a lakást

Nemcsak lakásvásárlásra kaphatsz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha szeretnél végre saját lakást, többféle állami támogatási lehetőség is a rendelkezésedre áll, ami egyrészt megkönnyíti a lakáshitelhez szükséges önrész megszerzését, másrészt a visszafizetendő összeg jelentette terhet is mérsékelheti.

Nemcsak akkor veheted azonban igénybe az állam segítségét, ha lakást vennél, akkor is igényelhetsz ugyanis bizonyos támogatási formákat, ha felújításra költenél. A lakástakarék és az állami kamattámogatás például ilyenkor is segít.

Lakástakarék felújításra

A lakáskasszának is nevezett lakástakarék egyfajta megtakarítási forma, melynek azonban hatalmas előnye, hogy a befizetett összegek után nem csekély állami támogatást is kapsz, méghozzá vissza nem térítendő pénzösszeg formájában.

A havonta befizetett összegek után évente 30% állami támogatás jár alanyi jogon minden olyan állampolgárnak, akinek lakástakarék-szerződése van.

Akár 700 ezer forint pluszhoz is hozzájuthatsz ilyen formában, ha maximálisan kihasználod a lehetőséget, ami azt jelenti, hogy havonta 20 ezer forintot fizetsz be tíz éven keresztül. Ekkor a befizetett összegek utáni 30%-os támogatás a 720 ezer forintot is eléri.

A lakástakarék futamideje végén hitelt is kedvezőbb feltételek mellett kaphatsz, nem utolsó szempont azonban az sem, hogy a félretett összeget nemcsak lakásvásárlásra, de más lakáscélra is fel lehet használni, például bővítésre, felújításra, korszerűsítésre, helyreállításra. Ha többet szeretnél tudni a lakástakarékról, kattints ide!

Az állami kamattámogatás is segítség

Az állami kamattámogatást sem csak lakás vásárlására vagy építkezésre lehet igényelni, de otthonod korszerűsítésére, bővítésére is. A lényege az, hogy a kamatterheid csökkenhetnek azáltal, hogy az állam a hitel futamideje alatt vagy annak első öt évében azok egy részét kifizeti a banknak, így egy piaci kamatozású hitellel szemben alacsonyabb lesz a törlesztőrészleted, illetve az az összeg is, melyet majd a futamidő végére vissza kell fizetned.

Ház néhány tízezer forintból?

Van, ahol milliós hitel nélkül is lehet házat építeni. Nézd meg a következő képeket, és megismerhetsz néhány példát.

A 2011-es kormányrendeleten alapuló otthonteremtő kamattámogatás mértéke - mely a futamidő első öt évében nyújt alacsonyabb kamatot - az állampapírhozam bizonyos százaléka, de függ a hitelcéltól vagy például a gyermekek számától is.

Lakás korszerűsítésére tovább igénybe lehet venni a 2009-es kormányrendeleten alapuló kamattámogatást is, melyet a fiataloknak, valamint gyermekes családoknak nyújtanak a futamidő egészére, de legfeljebb húsz évre. Ha többet szeretnél tudni az egyes változatokról, kattints ide!

Ezt is szeretjük