30%-ot az állam is hozzátesz a lakásodhoz: hitelt sem kell felvenned

Így működik ma a lakás-előtakarékosság lehetősége. Te élnél vele?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha végre saját ingatlant szeretnél, vagy akár a meglévőt felújítanád, akkor az erre a célra szánt összeget érdemes lakáscélú megtakarításként összegyűjteni. Ezzel duplán jól jársz, ugyanis ebben ez esetben állami támogatást és kedvezményes forinthitelt is igényelhetsz a lakástakarék mellé. Nézd meg, milyen lehetőségeid vannak, és hogyan működik ma itthon a lakásmegtakarítás lehetősége.

Itthon még kevés a megtakarítás

A 2011-es adatok szerint a hazai lakosságnak csupán 12%-a rendelkezik lakás-takarékpénztári szerződéssel. Ezzel szemben Németországban és Ausztriában ez az arány 40% körüli, Csehországban pedig több mint 50%. Itthon ma három lakás-takarékpénztár működik: az Erste Lakás-takarékpénztár, a Fundamenta-Lakáskassza és az OTP Lakás-takarékpénztár, de a hírek szerint idén újabb pénzintézet kapcsolódik majd be.

Információk szerint az ügyfelek átlagosan öt-hat év megtakarításra szerződnek, és 10–15 ezer forintnyi havi megtakarítást vállalnak. A tipikus szerződéses összeg 2,7-3,3 millió forint között mozog, aminek nagyjából a felét hitelként is felvehetik a megtakarítók.

Miért olyan előnyös?

Gergely Károly, a Fundamenta elnök-vezérigazgatója nemrég a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy az eddigi adatok alapján a lakástakarékok mind meghatározóbbak a kereskedelmi bankok és jelzálogbankok mellett a hazai lakáshitelezésben.

Gergely Károly szerint a lakáskasszák olyan helyzetekben is képesek finanszírozást biztosítani, amikor a kereskedelmi bankok hitelezését éppen negatív külső körülmények korlátozzák. Erre mutat rá az is, hogy a novemberi piaci adatból levonva a végtörlesztési céllal folyósított hiteleket, 6,52 milliárd volt a valós piaci teljesítmény, amelyből szintén jelentős szerep jutott a lakás-előtakarékossághoz kapcsolódó hitelezésnek.

Kedvező jogszabályváltozások

A Világgazdaság emlékeztet, hogy tavaly óta több, a lakástakarékok szempontjából kedvező jogszabályi változás is életbe lépett: jelentősen nőtt a kihelyezhető források aránya a szabad pénzeszközökhöz képest, amelynek révén a pénztárak növelhetik hitelezési aktivitásukat.

Ráadásul nyolcról tíz évre emelkedett az egy szerződésre adható támogatott időszak, ami azt jelenti, hogy a maximális állami támogatás mellett kötött szerződéses összeg a korábbi hatról nyolcmillió forintra nőtt, ettől pedig nőtt a lakás-előtakarékossági konstrukció versenyképessége.

Így működik

A lakástakarékpénztár-szerződést négy-tíz évre kötheted: a rendszeres havi megtakarításokhoz 1-3%os fix betéti kamat kapcsolódik, ami mellett a befizetett összeg 30%-a erejéig állami támogatást is jóváírnak a számlán. Ahhoz, hogy ezt az állami támogatást maximálisan kihasználhasd, havi 20 ezer forint rendszeres befizetés szükséges, de egyébként bármilyen kis összegű megtakarítással szerződhetsz.

Ha lejárt a megtakarítási idő, dönthetsz arról, hogy élsz-e a kapcsolódó kedvezményes hitellehetőséggel, amelynek maximális mértéke a szerződéses összeg és az összegyűlt - állami támogatást is tartalmazó - megtakarítás különbözete lehet. A hitel kamata évi 3,9-6,9% pénztártól függően, ám csak minősítés után dől el, hogy végül megkaphatod-e.

Felveheted lejárat előtt is?

Ha véletlenül olyan helyzetbe kerülsz, hogy esetleg szükséged lenne a megtakarított összegre korábban, mint a futamidő lejárta, akkor lehetőséged van azonnali vagy áthidaló kölcsön felvételére. Ennek maximális összege megegyezik a szerződéses összeggel, viszont ilyenkor - a megtakarítás mellett - a felvett hitel kamatát is fizetni kell. Ha a négyéves minimális megtakarítási idő lejárta előtt felmondod a szerződést, csak a saját befizetést és annak kamatát veheted fel, az állami támogatást nem. Ha viszont a négy év letelte után, akkor azt is megkapod.

Tudsz félretenni?

Ezt is szeretjük