12 munka, amit szerelő nélkül is elvégezhetsz

Csöpög a csap, billeg egy szék? Nem kell rögtön szerelőért kiáltanod!

Dia

 	Kattogó, szivárgó mosógép 	A mosógépek meghibásodásának leggyakoribb oka a szennyeződés, vagy az, hogy valamilyen apró tárgy, például egy gomb vagy egy pénzérme megakad a gép szűrőjében. Mielőtt szerelőt hívsz, érdemes ellenőrizni néhány dolgot, mert könnyen lehet, hogy te magad is orvosolhatod a hibát. 	Kapcsolódó cikk: 	Így javítsd meg a kattogó, szörtyögő, szivárgó mosógépet »

Kattogó, szivárgó mosógép

A mosógépek meghibásodásának leggyakoribb oka a szennyeződés, vagy az, hogy valamilyen apró tárgy, például egy gomb vagy egy pénzérme megakad a gép szűrőjében. Mielőtt szerelőt hívsz, érdemes ellenőrizni néhány dolgot, mert könnyen lehet, hogy te magad is orvosolhatod a hibát.

Kapcsolódó cikk:
Így javítsd meg a kattogó, szörtyögő, szivárgó mosógépet »

Dia

 	Recsegő parketta 	A régi parketták recsegésének oka legtöbbször a fa kiszáradása. Nem kell rögtön újrarakatnod a padlóburkolatot, a problémát magad is orvosolhatod, ha évente egyszer parkettaolajjal ápolod a padlót. Ha nagyon zavar a recsegés, vagy csúnya karcolások tarkítják a parkettalapokat, néhány házi praktikát is bevethetsz. Tudtad például, hogy a hintőpor is megszünteti a nyikorgást? 	Kapcsolódó cikk: 	Újítsd fel a recsegő, ropogó, karcos parkettát »

Recsegő parketta

A régi parketták recsegésének oka legtöbbször a fa kiszáradása. Nem kell rögtön újrarakatnod a padlóburkolatot, a problémát magad is orvosolhatod, ha évente egyszer parkettaolajjal ápolod a padlót. Ha nagyon zavar a recsegés, vagy csúnya karcolások tarkítják a parkettalapokat, néhány házi praktikát is bevethetsz. Tudtad például, hogy a hintőpor is megszünteti a nyikorgást?

Kapcsolódó cikk:
Újítsd fel a recsegő, ropogó, karcos parkettát »

Dia

 	Folydogáló WC 	Kevés kiábrándítóbb dolog van a WC körül összegyűlt apró víztócsánál. Szerencsére a hibát többnyire egyszerűen orvosolhatod, valószínűleg csak a jakabszelepet, a szifont vagy a tömítést kell cserélni. Bonyolultnak hangzik? Pedig nem az! Ha elolvasod cikkünket, fél óra alatt orvosolhatod a hibát. 	Kapcsolódó cikk: 	Csöpögő, folydogáló WC - Így javítsd meg fél óra alatt! »

Folydogáló WC

Kevés kiábrándítóbb dolog van a WC körül összegyűlt apró víztócsánál. Szerencsére a hibát többnyire egyszerűen orvosolhatod, valószínűleg csak a jakabszelepet, a szifont vagy a tömítést kell cserélni. Bonyolultnak hangzik? Pedig nem az! Ha elolvasod cikkünket, fél óra alatt orvosolhatod a hibát.

Kapcsolódó cikk:
Csöpögő, folydogáló WC - Így javítsd meg fél óra alatt! »

Dia

 	Törött csempe cseréje 	Egy egész fal beburkolásához jobb szakembert hívni, de egyetlen törött vagy megrepedt csempe kicseréléséhez nem kell rögtön segítségért kiáltani. Cikkünkből megtudhatod, milyen anyagokat kell beszerezned, és mit kell tenned lépésről lépésre a csorba csempe kicseréléséhez. 	Kapcsolódó cikk: 	Így cseréld ki a repedt csempét saját kezűleg! »

Törött csempe cseréje

Egy egész fal beburkolásához jobb szakembert hívni, de egyetlen törött vagy megrepedt csempe kicseréléséhez nem kell rögtön segítségért kiáltani. Cikkünkből megtudhatod, milyen anyagokat kell beszerezned, és mit kell tenned lépésről lépésre a csorba csempe kicseréléséhez.

Kapcsolódó cikk:
Így cseréld ki a repedt csempét saját kezűleg! »

Dia

 	Csöpögő csap 	Nem csupán az őrületbe kergető hang miatt, de a pénztárcád és a környezeted érdekében sem érdemes halogatnod a csöpögő csap megjavítását, a cseppenként távozó víz idővel ugyanis súlyos ezresekké duzzad a számládon. 	Kapcsolódó cikk: 	Egy óra alatt megjavíthatod a csöpögő csapot »

Csöpögő csap

Nem csupán az őrületbe kergető hang miatt, de a pénztárcád és a környezeted érdekében sem érdemes halogatnod a csöpögő csap megjavítását, a cseppenként távozó víz idővel ugyanis súlyos ezresekké duzzad a számládon.

Kapcsolódó cikk:
Egy óra alatt megjavíthatod a csöpögő csapot »

Dia

 	Radiátorok légtelenítése 	Egész télen ment a fűtés, mégis mindig fáztál a lakásban? A radiátorban lévő légbuborékok sokat rontanak a fűtőtest teljesítményén, hiszen a radiátor teteje - ahol víz helyett levegő van - nem lesz képes kellőképpen felmelegedni. A radiátorok légtelenítését célszerű minden fűtési időszak előtt elvégezni, főleg, mert szerelőt sem kell hívnod hozzá. 	Kapcsolódó cikk: 	Így légtelenítsd a radiátort »

Radiátorok légtelenítése

Egész télen ment a fűtés, mégis mindig fáztál a lakásban? A radiátorban lévő légbuborékok sokat rontanak a fűtőtest teljesítményén, hiszen a radiátor teteje - ahol víz helyett levegő van - nem lesz képes kellőképpen felmelegedni. A radiátorok légtelenítését célszerű minden fűtési időszak előtt elvégezni, főleg, mert szerelőt sem kell hívnod hozzá.

Kapcsolódó cikk:
Így légtelenítsd a radiátort »

Dia

 	Duguláselhárítás 	Az eldugult lefolyókkal nem érdemes játszadozni, ha halogatod a szerelő kihívását, könnyen olyan kár keletkezhet a vízvezetékekben, amit később sokkal többe kerül majd orvosolni. Néhány házi praktikát azonban érdemes lehet kipróbálni, hiszen ezek még megmenthetik az eltömődött lefolyót. 	Kapcsolódó cikk: 	Kíméletlen szerek makacs dugulás ellen »

Duguláselhárítás

Az eldugult lefolyókkal nem érdemes játszadozni, ha halogatod a szerelő kihívását, könnyen olyan kár keletkezhet a vízvezetékekben, amit később sokkal többe kerül majd orvosolni. Néhány házi praktikát azonban érdemes lehet kipróbálni, hiszen ezek még megmenthetik az eltömődött lefolyót.

Kapcsolódó cikk:
Kíméletlen szerek makacs dugulás ellen »

Dia

 	Akadó zár 	Ne várd meg, míg egyszer kezedben marad a kulcs vége, és képtelen leszel bejutni a saját lakásodba. Egy kis grafitpor, egy kis áztatás, és a kulcs ismét simán fordul majd a zárban. 	Kapcsolódó cikk: 	Házi megoldások, ha akad és szorul a zár »

Akadó zár

Ne várd meg, míg egyszer kezedben marad a kulcs vége, és képtelen leszel bejutni a saját lakásodba. Egy kis grafitpor, egy kis áztatás, és a kulcs ismét simán fordul majd a zárban.

Kapcsolódó cikk:
Házi megoldások, ha akad és szorul a zár »

Dia

 	Csapok vízkőtelenítése 	Azt bizonyára nem kell mondanunk, hogy a vízkő milyen súlyos károkat okozhat, és, hogy ezt csak rendszeres tisztítással előzheted meg - de nem elég, ha a csapok kívülről ragyognak, ha nem szeretnéd, hogy a telepek tönkremenjenek, időnként a nehezebben hozzáférhető helyekről is el kell távolítani a szennyeződéseket. 	Kapcsolódó cikk: 	Eldugult csapok vízkőtelenítése saját kezűleg »

Csapok vízkőtelenítése

Azt bizonyára nem kell mondanunk, hogy a vízkő milyen súlyos károkat okozhat, és, hogy ezt csak rendszeres tisztítással előzheted meg - de nem elég, ha a csapok kívülről ragyognak, ha nem szeretnéd, hogy a telepek tönkremenjenek, időnként a nehezebben hozzáférhető helyekről is el kell távolítani a szennyeződéseket.

Kapcsolódó cikk:
Eldugult csapok vízkőtelenítése saját kezűleg »

Dia

 	Ablakok szigetelése 	A rosszul záródó, elvetemedett, öreg ablakokon át a lakás fűtésére szánt meleg jelentős része elillanhat. Ha nincs pénzed az ablakok cseréjére, akkor is tehetsz valamit azért, hogy javíts a szigetelésükön. Léteznek olyan megoldások, melyekkel te magad is felújíthatod az elhasználódott nyílászárókat. 	Kapcsolódó cikk: 	Felezd meg a fűtésszámlát 5 ezer forintból! »

Ablakok szigetelése

A rosszul záródó, elvetemedett, öreg ablakokon át a lakás fűtésére szánt meleg jelentős része elillanhat. Ha nincs pénzed az ablakok cseréjére, akkor is tehetsz valamit azért, hogy javíts a szigetelésükön. Léteznek olyan megoldások, melyekkel te magad is felújíthatod az elhasználódott nyílászárókat.

Kapcsolódó cikk:
Felezd meg a fűtésszámlát 5 ezer forintból! »

Dia

 	Laminált padló lerakása 	A laminált padlók az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek, hiszen szépek, könnyen tisztán tarthatóak, strapabíróak, és még olcsók is. Feltéve, hogy magad fekteted le a lapokat. Szerencsére ez nem nagy ördöngösség, ha rendelkezel a szükséges szerszámokkal, akár egyetlen nap alatt beburkolhatsz egy szobát. 	Kapcsolódó cikk: 	Így rakd le a laminált padlót »

Laminált padló lerakása

A laminált padlók az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek, hiszen szépek, könnyen tisztán tarthatóak, strapabíróak, és még olcsók is. Feltéve, hogy magad fekteted le a lapokat. Szerencsére ez nem nagy ördöngösség, ha rendelkezel a szükséges szerszámokkal, akár egyetlen nap alatt beburkolhatsz egy szobát.

Kapcsolódó cikk:
Így rakd le a laminált padlót »

Dia

 	Kilazult székláb megjavítása 	Lötyög a szék lába? Billeg a fotel? Csavard ki a lábát, kenj rá egy kevés ragasztót, és tekerd körbe madzaggal, majd csavard vissza. A szék újra stabilan áll majd.

Kilazult székláb megjavítása

Lötyög a szék lába? Billeg a fotel? Csavard ki a lábát, kenj rá egy kevés ragasztót, és tekerd körbe madzaggal, majd csavard vissza. A szék újra stabilan áll majd.

Ezt is szeretjük
Fotó: