Újítsd fel a recsegő, ropogó, karcos parkettát!

A parketta felújítása nem olcsó mulatság, kivéve, ha szakember nélkül, saját kezűleg végzed. Így csináld!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karcolásokat még el lehet tüntetni egy szőnyeg vagy bútor áthelyezésével, de nincs rosszabb a recsegő parkettánál. Az újraparkettázás viszont nagy munka, és igen költséges is - többek között ez az oka a laminált padlók egyre növekvő népszerűségének. Tény, hogy a laminált padlók fektetéséhez nincs szükség szakemberre, egy nap alatt burkolható velük a padló, és még strapabíróak is, ám a klasszikus fa parkettánál alig akad szebb.

Ha pedig abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy ilyen burkolat borítja a padlót, ne a felszedésén gondolkodj, inkább hozd rendbe és ápold! A következő ötletekkel csiszolás és szakember nélkül megteheted.

Add vissza a fényét, és csökkentsd a recsegést!

Egyszerű, mégis hasznos megoldás a parkettát speciális parkettaolajjal időnként átkenni - legalább évente egyszer. Előnye, hogy nemcsak a lakkozott rétegen marad meg, de különleges fényt kölcsönöz a padlónak, és egészen a fa legalsó részéig eljut, így nem engedi, hogy az kiszáradjon és recsegjen. Emellett erős védő- és ápolóréteget képez a parketta felületén.

Ha karcolások vagy kisebb sérülések is tarkítják a parkettát, szintén érdemes ezzel az olajjal áttörölgetni a sérült részeket egy puha pamut rongy segítségével, hiszen az olaj némiképp elfedi ezeket a hibákat. Az olajokhoz színező anyagot is vásárolhatsz, mellyel a parkettád színéhez igazíthatod az olajat, és ezáltal fel is frissítheted a színét.

Parkettaviasz és grafitpor a repedések és zaj ellen

Ha nagyon zavar a parketta recsegése, és gyors megoldást keresel, használj hintőport. Egyszerűen szórd a repedésekre, majd söpörj fel. Ha nem porszívózod ki, a hintőporral egy ideig megszüntetheted a kellemetlen zajt. Hintőpor helyett használhatsz grafitport is, szintén nagyon hatásos, ráadásul a sötét por nem is látszódik annyira, mint a hintőpor. A tömény padlóápolóval történő alapos áttörlés is segít valamennyit, de ne felmosórongyot használj, hanem egy ronggyal vidd fel a felületre, majd azzal is töröld. Amint beitta a parketta, kevésbé lesz kiszáradva, és a recsegés is tompul.

A parketta repedéseit úgynevezett parkettaviasszal töltheted ki. Jó, ha előtte teleszórod a repedéseket grafitporral, majd spaklival hordod fel a felületre, hogy egyenletes réteget képezz. A viasz selyemfényt kölcsönöz a parkettának, teljesen kitölti a repedéseket, védi és óvja a felületet a sérülésektől.

Természetesen
Régen víz és rozsliszt keverékét is használták a parkettások a hézagok feltöltésére, egy próbát te is tehetsz vele.

Hézagok és repedések ellen házi praktikákkal

A parketta felületét elcsúfító karcolások ellen jó megoldás a zsírkréta. Szerezz be a parkettával megegyező színűt, mikrohullámú sütőben olvaszd meg - de ne legyen túl forró, nehogy megégesd magad -, majd egy spaklival vagy egy tompa hegyű késsel töltsd ki vele a karcolást. Hagyd, hogy alaposan megkeményedjen.

Ezután átlátszó, színtelen körömlakkal több rétegben lakkozd át. Várd meg, hogy teljesen megszáradjon a lakk is, végül egy nagyon finom szemcsés csiszolópapírral dörzsöld át a felületet annyira, hogy kicsit tompuljon a fénye. Így nem üt majd el a parketta többi részétől.

Fényezés ecettel

Ha már csak vissza szeretnéd adni régi fényét a parkettának, keverj össze öt evőkanál bútorfényezőt két evőkanál ecettel, majd töltsd tíz liter vízbe. Márts bele egy rongyot, jól csavard ki, és ezzel töröld át a padlót.

Emellett lenolajjal vagy olívaolajjal is átdörzsölheted a parkettát, de csak nagyon vékony rétegben, és mindig körkörös mozdulatokkal végezd az áttörlést, hogy egyenletesen eloszlathasd az olajat.

OLVASD EL EZT IS!

kopott parketta kicsi
  • felújítás
  • parketta

Nyikorog a parkettád?

Ezt is szeretjük