Így újítsd fel a nappalit 10 ezer forintból!

Nincs pénzed a padló felújítására, a bútorok cseréjére és a festésre? Van egy jó hírünk: már egyetlen csík jól megválasztott tapéta is elég!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakás egyes helyiségeinek hangulatát leginkább az olyan nagy, összefüggő felületek határozzák meg, mint a padló és a fal. Ám mindkét felület burkolatának cseréje - legyen szó parkettázásról, festésről vagy éppen a falak teljes felületének tapétázásáról - több tízezer forintba is kerülhet, főként akkor, ha szakemberre bízod a munkát.

Ha mindezt az anyagi helyzeted nem teszi lehetővé, akkor sem kell lemondanod a felújításról: a nappalit például magad is feldobhatod egy-két csík dekoratív tapétával. Sajátítsd el a tapétázás fortélyait, és dobd fel a nappalit 10 ezer forintból!

Színben, mintában a nappalihoz illően

A tapéták kínálata ma már igen széles. Ahhoz, hogy a több száz, dekoratív tekercs között valóban a legmegfelelőbbet találd meg, figyelembe kell venned a nappalid adottságait is. Ahogy a helyiségben uralkodó színek és a nappali stílusa meghatározó, úgy döntő fontosságú a szoba mérete és megvilágítottsága is. Sötétebb, kisebb alapterületű helyiség esetén kerüld az erőteljes színű, nagyobb mintás változatokat, ezek ugyanis tovább sötétítik és szűkítik a teret, és túlságosan uralkodóvá válhatnak, melyek mellett nem érvényesülnek majd a nappali bútorai, kiegészítői. Ez esetben célszerűbb a halványabb, világosabb, kevésbé domináns mintákkal ellátott tapéta mellett döntened.

A tervezésnél és a szükséges tapétamennyiség kiszámításánál vedd figyelembe a nappali belmagasságát is. Ha ez utóbbi viszonylag nagy, ne magasítsd tovább függőleges mintákkal, például csíkos tapétával. Alacsony belmagasság esetén a vízszintesen csíkos változatokat kerüld, továbbá az oly divatos angolszász stílusról is mondj le ez esetben, ahol többnyire a fal alsó részére kerül a domináns színű és stílusú tapéta.

A vlies virágkora

Az utóbbi években hazánkban is egyre elérhetőbb és egyre közkedveltebb az úgynevezett vlies tapéta. Népszerűségét előnyös tulajdonságainak köszönheti: bizonyos mértékig ellenáll a nedvességnek, csak nehezen szakad, nem deformálódik, nehezen éghető, némiképp szigetel is, felületén pedig szebbnél szebb minták képezhetők.

15 látványos, trendi tapéta

Nézegess képeket!

Elolvasom

A rendkívül dekoratív vlies-tapéták ára igen széles skálán mozog, de már 10 ezer forint alatt is találni igazán mutatós darabokat. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy ezek a típusok elsősorban dekorációs célt szolgálnak: egyetlen csík tapéta is elég lehet a nappali egyik falának közepén ahhoz, hogy a helyiség újjászülessen.

Szakember nélkül: tapétázz magad!

Ha megtaláltad a számodra és a nappalid számára legmegfelelőbb darabot, nincs más hátra, mint nekifognod a munkának. Festett fal esetén könnyebb helyzetben vagy, hiszen nincs szükség különösebb előkészületekre. Ha azonban a falakat tapéta borítja, és annak stílusához nem illik az újonnan szerzett darab, a tökéletes végeredmény érdekében el kell távolítanod a régi burkolatot. Ezután glettel javítsd ki a fal egyenetlenségeit, és lehetőleg semleges színű festékkel fesd át azokat a felületeket, melyekre nem kerül tapéta.

Készítsd elő a falat!

Mielőtt kezedbe vennéd a tapétát, elsőként keverj ki szükséges mennyiségben tapétaragasztót, és egy széles festőhenger segítségével képezz vele vékony filmréteget a tapétázandó részen, hogy a fal ne szívja majd el a tapétától a ragasztót. Várj egy kicsit, hogy a ragasztó némiképp megszáradhasson - az ehhez szükséges időt általában feltüntetik a csomagoláson.

Jöhet a tapéta!

Mérd le a fal magasságát, és a tekercsből szabd le a szükséges mennyiségű tapétát. A csíkot mintás felével lefelé fektesd egy nagyobb asztalra, és egy széles ecsettel vagy hengerrel vidd fel rá az előre kikevert ragasztót.

A csíkot a két szélénél fogva hajtsd be középre, és hagyd pihenni néhány percig. Ezután a két sarkánál fogd meg a tapétát, és hagyd, hogy súlyánál fogva szétnyíljon. A felső részét ragaszd fel elsőként a falra, majd fokozatosan nyomogasd hozzá a többit is.

Végül egy tiszta festőhengerrel vagy egy keményebb kefe segítségével nyomkodd ki alóla a beszorult levegőt határozott mozdulatokkal, majd középről indulva a szélek felé simítsd ki a buborékokat a papír alól. Ezután nincs más dolgod, mint gyönyörködni a végeredményben.

Ezt is szeretjük