Újítsd fel a csempéket fillérekből!
A fürdőszoba vagy a konyha burkolatának cseréje nem olcsó mulatság. Ha nincs pénzed új csempékre, fesd át a régit!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A konyhákban kedvelt megoldás csempékkel óvni a falat a konyhapult, a tűzhely és a mosogató környékén, a fürdőszobában pedig szinte kötelezőek a könnyen tisztítható, teherbíró kerámialapok. Utóbbi esetben ráadásul a csempe jelentős mértékben befolyásolja a helyiség hangulatát is.

Ha új színt vinnél a fürdőszobádba vagy a konyhába, érdemes a csempék cseréjével kezdened, ha azonban nincs több tízezer forintod erre, akkor se keseredj el. Ismerd meg a csempefestés fortélyait, és újítsd fel a burkolatot néhány ezer forintból!

Érdemes belevágnod!

A művelethez nem kell feltétlenül szakembert hívnod. Magad is elvégezheted, ráadásul a lakásban eluralkodó káosztól sem kell tartanod, a csempefestés ugyanis nem jár annyi kosszal, mint a teljes burkolatcsere.
Tény azonban, hogy ezzel a megoldással homogén, egyszínű felület lesz a végeredmény, a fugák átszínezésével vagy csempematricákkal viszont izgalmassá teheted a burkolatot.

Készülj fel, szerezd be!

Mielőtt bármibe is belekezdenél, a legközelebbi háztartási boltban vagy barkácsáruházban szerezd be a következő anyagokat és eszközöket.

 • Két darab közepes méretű ecset.
 • Széles ragasztószalag.
 • Újságpapír.
 • Alapozó anyag.
 • Fugajavító anyag.
 • Hideg zsíroldó tisztítószer.
 • Ecet vagy vízkőoldó.
 • Puha rongyok.
 • Kétkomponensű csempefesték.
 • Színezőfesték.
 • Fugázószalag.
 • Hígító.
 • Keverőtál.
 • Öntapadós csempematrica a díszítéshez.

Mielőtt nekifognál a csempék megtisztításának, távolítsd el a szegélyléceket, a szappantartót és a szerelvényeket - ezek egyszerűen lepattinthatóak, illetve egy csillagcsavarhúzó segítségével lecsavarozhatóak. Ha nem megy egyedül, kérd a párod vagy hozzáértő férfiismerősöd segítségét.

Ezután - a szennyeződés jellegének függvényében - a hideg zsíroldóval, vízkő esetén ecettel vagy a vízkőoldóval alaposan tisztítsd meg a csempéket, majd száraz ruhával töröld át a felületet.
A konyhában a munkalapot, az érintkező felületeket, az el nem távolított szerelvényeket, a csaptelepeket és a kád szélét burkold be újsággal. Ahol ez nem lehetséges, használd a széles ragasztószalagot.

A régi fugán, illetve a csempén éktelenkedő hasadékokat, a régi csavarok okozta lyukakat egyengesd ki fugázó anyaggal úgy, hogy egy spakli segítségével belesimítod a fugázó anyagot a résekbe. Végül ismét töröld át puha ronggyal alaposan a csempét.

Ecsetet a kézbe!

A csempefestékek általában két komponensből állnak. Használat előtt mindkettőt alaposan keverd fel, csak ezután vegyítsd a két részt - szintén rendesen összedolgozva a kettőt. A festéket színezheted is, ez esetben a színezőanyagot a végén add a keverékhez.
Célszerű először egy kisebb adagot készítened, majd azt kipróbálni az egyik csempén. Ha tetszik a végeredmény, bátran nekiláthatsz a teljes felület átfestésének.

Csempefestés öt lépésben

A festés első fázisa a tapadást elősegítő alapozó anyag felhordása a megtisztított csempére.

Egy, a konyhában már nem használatos fakanál nyelével keverd fel az alapozót, majd egy közepes ecsettel kend fel a csempére, majd várj egy órát, hogy megszáradhasson.
A csempefedő festéket ezután egy másik ecsettel vidd fel először a fugákra, a csempék szélére, majd egy kis festőhenger segítségével a teljes felületre. Az első réteg festéket hagyd egy éjszakán át száradni, másnap pedig jöhet a második réteg.

Fontos tudni!
Miután bekeverted a festékeket, hagyd állni negyed órát, ezután viszont minél előbb használd fel. Az első nap megmaradt festéket töltsd jól zárható fedelű műanyag dobozba, és tedd a hűtőbe, hogy másnap is használhasd.

A csapot és a kádat óvó újságpapírt csak a harmadik nap távolítsd el, eddig ugyanis biztosan megszárad a csempefesték.

A kapott homogén felület akkor lesz igazán szép, ha kiemeled a fugákat: ehhez már kapható speciális fugázószalag, melyet kissé megnyújtva puha, nedves ronggyal kell a fuga vonalába nyomkodnod. A szalag száradási ideje 24 óra.

Ezt is szeretjük