5 pofonegyszerű tipp, ha akad a zár
Nem kell minden apró probléma esetén azonnal a szerelő számát tárcsáznod. Ha akad vagy szorul a zár, tippjeinkkel megjavíthatod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Alig van annál kellemetlenebb helyzet, amikor nemcsak akad a kulcs a zárban, hanem esetleg többszöri próbálkozásra sem enged.

Mielőtt kizárnád magad a lakásból, vagy éppen a mellékhelyiség ajtajába törne bele végleg a kulcs, erőlködés helyett próbáld megjavítani a makacs zárat a következő ötletekkel. Ha pedig tanácsainkat követve a karbantartásról is gondoskodsz, könnyen megspórolhatod a szerelő díját vagy az új alkatrészek árát.

A rossz zárnak sokszor a kulcs az oka

Ha akad vagy szorul a zár, a kreatívabbak azonnal valamilyen házi kenceficével igyekeznek megoldani a problémát. Mielőtt azonban elővennéd a háztartási zsírt vagy az étolajat, fontos, hogy tisztában legyél az adott zár típusával, illetve azzal, hogy mi okozhatja a problémát.
Ha akadozást tapasztalsz, először is azt nézd meg, hogy a kulcson látszik-e bármilyen elváltozás, akár erősebb kopás, akár enyhe súrlódás formájában. A kulcsok ugyanis alapvetően puhább anyagból készülnek, mint a zárak, így előbb is sérülnek meg. A sérült kulcs viszont, amelyik szorulni kezd, hamarosan a zárak sérülését vonja maga után. Ez utóbbi hosszú élettartama érdekében tehát fontos, hogy elsősorban a kulcsra figyelj, és még idő előtt cseréltesd ki.

Étolaj helyett parafinnal

Ha semmilyen kopást nem észlelsz a kulcsokon, akkor elképzelhető, hogy még a zár is ép, csupán egy kis olajozásra van szüksége.

Mivel speciális zárolajokat szinte egyetlen háziasszony sem tart otthon, sokan azonnal étolajjal, rosszabb esetben házi zsírral igyekeznek megoldani a problémát. Csakhogy ezek a praktikák kizárólag ideiglenesen jók: az étolaj és a zsír is besűrűsödik egy idő után, majd romlásnak indul, végül a zárban zöldes masszává áll össze, ami lehetetlenné teszi a használatát.

Jobban teszed, ha parafinnal próbálkozol. Az akadozó kulcsot először alaposan mosd meg tiszta vízzel, majd hagyd megszáradni, és ezután dörzsöld be jól parafinnal. Ha ezután is szorul, akkor érdemes utánanézned, hogy milyen speciális kenőolajat javasol a zár gyártója a használati utasításban, és azzal próbálkozz.

Ha nem segít az olajozás

Ha sem a parafinnal, sem pedig a speciális olajjal nem érsz célt, nincs más hátra, mint szétszerelni a zárat. Általában csavarhúzóval egyszerűen ki lehet venni az ajtóból, ha azonban nem vagy elég merész a művelethez, kérd egy férfiismerősöd segítségét. A zárat ezután szét kell szerelnetek, hogy hozzáférj a belsejéhez. Egy alapos tisztítás sosem árt, ahogy egy kis olajozás is jelentős mértékben javít a működésén.

Cilinderzárakhoz grafitport

A lakásokban leggyakrabban használt cilinderzár akadozását és szorulását grafitporral küszöbölheted ki. Ezt zárszaküzletekben és barkácsáruházakban is beszerezheted, általában néhány grammos kiszerelésben, ha azonban nem találsz, egy ceruza finom porrá reszelt grafitja is megteszi.

Mivel a cilinderzárat nem tudod teljesen szétszerelni, állítsd függőleges helyzetbe, és óvatosan szórd bele a finom grafitport. Ez vékony rétegben lerakódik majd az alkatrészekre, és nemcsak a zár használatát könnyíti meg, de az alkatrészek kopását is megelőzi.

A csodaszer neve: WD-40

A speciális olajokon és a grafitporon kívül a WD-40 elnevezésű általános kenőanyagspray-vel is könnyen megjavíthatod az akadozó zárat. Ez az anyag az olajoknál jóval hígabb, ráadásul rendkívül jól oldja a zsíros, olajos lerakódásokat, így a használatával két legyet üthetsz egy csapásra: véget vethetsz az akadozásnak, és a zárat is alaposan kitisztíthatod.

A spray-t keskeny csővel látták el, így a legapróbb résekbe is bejuttathatod, ráadásul a legtöbb zár esetében használható.

Ezt is szeretjük