Így rakd le a laminált padlót!

Egyszerűbb, mint gondolnád

Szép, ellenálló és olcsó. A laminált padlót ráadásul magad is lerakhatod egyetlen délután alatt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A laminált padló nemcsak könnyen tisztítható, de a hajópadlóhoz hasonlóan elegáns megjelenést biztosít a szobának, miközben jóval olcsóbb fából készült társainál. Nem csoda hát, ha egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Számtalan színben és vastagságban kapható, így biztosan találsz olyat, ami illik a stílusodhoz, és az igénybevételt is bírni fogja. Ha megtaláltad a megfelelőt, hívhatsz egy szakembert, aki lefekteti a lapokat, de ha spórolni szeretnél egy kicsit, és tartasz otthon néhány barkácsszerszámot, akár magad is lerakhatod az új padlódat egy délután alatt.

Ezekre az eszközökre lesz szükséged:

  • Vonalzó
  • Olló
  • Ceruza
  • Kalapács
  • Alátét - lehet barkácsboltban kapható, de egy körülbelül 5x5x20-as fadarab is megteszi
  • Dekopír fűrész
  • Távtartók - szintén barkácsboltban kaphatók

Előkészületek

Mielőtt elkezded lerakni a laminált padlót, jó, ha 48 óráig hagyod pihenni abban a helyiségben, ahol majd használni akarod, így lesz ideje átvenni a szoba hőmérsékletét és nedvességtartamát, ezzel pedig megelőzheted, hogy a későbbiekben felpúposodjon.

Ha a padló nem teljesen egyenes, elképzelhető, hogy fel kell töltened aljzatkiegyenlítővel. Ezt úgy ellenőrizheted, hogy egy lécet fektetsz a kőre, és megnézed, mindenhol érintkezik-e a talajjal, de a vízmérték pontosabb. Ha az eltérések 3 mm-nél kisebbek, nem lesz szükséged az aljzatkiegyenlítőre, ekkora differenciát ugyanis még a parketta alá kerülő szivacsos alátét is orvosol. A padlószőnyeget nem kell felszedned, mert melegebb lesz tőle a laminált padló, de ellenőrizd, hogy a talaj megnövekedett magassága nem akadályozza-e így az ajtók csukódását.

A padlóalátétet tedd az egyik sarokba, majd görgesd le a szemközti falig és vágd el. Ezt addig ismételd, amíg az egész padlót be nem borítottad, ez a réteg fogja ugyanis megakadályozni, hogy alulról nedvesség kerüljön a laminált lapokba.

Az első sor lerakása

A padló lerakását kezdd az egyik sarokban úgy, hogy a padlólap és a fal közé tedd be a távtartókat, így a későbbi hőmérséklet-ingadozások esetén a lapoknak lesz helyük tágulni. A távtartóknak 1,5 cm-re kell eltartaniuk a burkolatot a faltól.

A fal mentén fektesd le a következő elemet úgy, hogy a lapok összeillő oldala legyen egymással szemben. Ezután tedd az alátétet a padlólap végére, majd a kalapáccsal kezdd el óvatosan ütögetni, hogy összepattanjanak.

Fontos, hogy eközben valaki oldalról megtartsa a két lapot, vagy megtámaszd őket egy nagyjából 10 cm hosszú, a két lapra oldalról rápattintott padlódarabbal ezzel megakadályozva az elcsúszást. Ha a lapok mégis elcsúsznának, tedd az alátétet az illesztés mellé, és oldalról is ütögesd meg kicsit a lapokat. Valószínű, hogy az utolsó lapot méretre kell majd vágnod, ehhez fektesd a már lerakott elemek mellé úgy, hogy a vége hozzáérjen a falhoz.

Vonalzóval húzz vonalat rajta ott, ahol eléri a lefektetett padlólapot, majd vágd el a dekopírfűrésszel. Vigyázz, nehogy azt a véget vágd le, amelyik a már lefektetett laphoz illeszkedik!

A fal mentén futó szegélyeket mindig a falhoz rögzítsd, ne a parkettához, mert ezzel megakadályoznád a padló méretváltozását.

További sorok lerakása

A legtöbb laminált padló ragasztó nélkül, egyszerű pattintással is összeilleszthető, a már lefektetett lap oldalvájatába felhordott ragasztó azonban további védelmet jelent a beszivárgó nedvesség ellen, ha később esetleg ráborítanál valamit a padlóra, vagy túl sok vízzel mosnál fel. A következő lerakásra kerülő elemet fogd meg két kézzel, és 75 fokos szögben tartva illeszd hozzá a már lerakott laphoz, majd fektesd a földre. Eközben a két lap oldalának össze kell pattannia.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Akkor csináltad jól, ha az illesztés mentén egyáltalán nem látszik rés. Ha minimális eltérést látsz, az alátéttel és a kapaláccsal finoman ütögesd meg a most lerakott lap oldalát. Ismételd a műveletet addig, amíg az egész helyiséget le nem burkoltad.

Ezt is szeretjük