Így javítsd meg a kattogó, szivárgó, szörtyögő mosógépet

Nem kell hozzá szerelő!

A leggyakoribb gondokat magad is orvosolhatod.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hűséges társad, barátod és szövetségesed, aki sok fárasztó munkától megkímél, ráadásul nem egy pótolhatatlan ruhadarabodat mentette már meg az eltávolíthatatlannak hitt foltoktól. De újabban különös hangokat hallat, olyan helyeken folyik belőle a víz, ahonnan tudomásod szerint nem kellene, centrifugázáskor pedig eszeveszett ugrálásba kezd.

Ha az a sötét gyanúd támadt, hogy mosógéped a végét járja, még ne kezdd el gyászolni, és a pénzt se kuporgasd szerelőre, míg az elkerülhetetlent várod. Inkább tudd meg, mi okozhatja a bajt, és javítsd meg magad a gyengélkedő masinát!

Őrült táncot jár, pedig vadonatúj

Biztosan te is emlékszel még gyermekkorod első automata mosógépeire, melyek olyan őrült erővel voltak képesek ugrálni a fürdőszobában, hogy még a járólapot is porrá törték.

Ha a te mosógéped is hasonló ugrálásba kezd minden mosáskor, pedig nemrég hoztad el a boltból, könnyen lehet, hogy egy egészen banális ok áll a háttérben. A mosógépeket, hogy megvédjék a szállítás és a pakolás okozta megterheléstől, még a gyárban ellátják egy úgynevezett rögzítőpanellel vagy rögzítőcsavarral, amellyel az üstöt a mosógép dobjához kötik, ezzel tehermentesítve a rázkódástól.

Ezeket a csavarokat elvileg üzembe helyezés előtt el kell távolítani, ám erről sajnos időnként megfeledkeznek. A rögzítőpaneleket a mosógép hátulján keresd, ha eltávolítod őket, az ugrálás is egy csapásra megszűnik.

Ha nem az elfeledett csavarok okozzák a bajt, akkor tegyél egy vízszintmérőt a mosógép tetejére, majd ellenőrizd, hogy egyenesen áll-e. Ha nincs tökéletes vízszintben, centrifugázáskor a legérzékenyebben kidolgozott mechanikájú gép is eszeveszett pörgésbe kezd, amit előbb-utóbb nem csak a padló, de a belső alkatrészek is bánnak majd.

A legtöbb mosógépnek csavarással állítható, apró lábai vannak, de egy darab szőnyeggel is ellensúlyozhatod a talaj egyenetlenségeit.

Szörcsög, erőlködik, szörcsög...

Ha a mosóprogram elindítása után nem a már megszokott, jókedvű duruzsolást és fütyülést, hanem beteges szörcsögést, majd erőlködést, kattogást, végül pedig újabb szörcsögést hallasz, nagy a valószínűsége, hogy valahol valami eldugult, és a mosógép nem tud hozzájutni a munkájához elengedhetetlen vízhez.

A leggyakrabban a mosógépek szűrője dugul el - ezt okozhatja a vízkő, a mosószer-lerakódás, de egy dob mellé esett zokni vagy a sokszor a zsebekben felejtett papír zsebkendők foszlánya is.

A szűrőt a mosógép aljában találod, egy lepattintható díszlap mögött. Ha sikerült kivenned, mosd át forró vízzel, esetleg rövid időre áztasd ecetes vízbe, ha úgy látod, hogy a vízkő okozta a gondot. Ezután egyszerűen tedd vissza a helyére, és már indíthatod is a nagymosást.

Ha a szűrő kitakarítása után még mindig betegeskedik a gép, egyszerűen csavard le a bevezető- és a kifolyócsövet, és nézd meg, hogy nem tömítette-e el őket valami. Erős vízsugaras átmosással, illetve egy vékony eszközzel, amivel eléred a szennyeződést, eltávolíthatod a lerakódást, de nagyon vigyázz, nehogy megsértsd a csövet.

Szívesebben végzed magad a felújítási munkákat és a javításokat? Itt minden tudnivalót megtalálsz!

Ha menthetetlennek találod a helyzetet, keress fel egy márkaboltot, és vegyél új csöveket. Még így is sokkal jobban jársz, hiszen az alkatrészvásárlást - típustól függően - 500-1500 forintos áron megúszhatod.

Sokszor már az is javít a helyzeten, ha alaposan kitakarítod a masinát. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogyan lesz a mosógép belülről is ragyogóan tiszta.

Vízfoltok a padlón

Ha a mosógéped gyanús vízfoltokat enged maga alá a padlóra, nem kell szerelőnek lenned, hogy rájöjj, valószínűleg egy rossz csatlakozás, elvetemedett tömítés okozza a bajt. Először is próbáld megfigyelni, honnan jön a víz. Elképzelhető, hogy valamelyik cső elmozdult a helyéről, vagy olyan szerencsétlen szögben kanyarodik, hogy a mosógép mozgásától megrepedt.

Ebben az esetben elég letekerned, majd pontosan a menetébe illesztve visszatekerned a csövet, az apró repedést pedig átmenetileg szigetelőszalaggal is orvosolhatod - a végleges megoldást ekkor persze csak egy új bevezető- vagy kifolyócső jelentheti.

Fontos!
Minden egyes alkalommal, amikor a mosógép kivizsgálásába vagy javításába kezdesz, elsőként húzd ki a konnektorból! Ha nem áramtalanítod a gépet, a javítás életveszélyes lehet!

Ha elöltöltős géped van, érdemes megnézned az ajtó tömítését is, mert innen is szivároghat a víz. A gondot okozhatja egy, a szigetelőgumi redői közé szorult aprópénz, illetve az, hogy egy cipzár vagy gomb felsértette a gumit.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nagyobb elektronikai áruházakban vagy márkaboltokban vásárolhatsz a mosógéped típusának megfelelő tömítőt, amit magad vagy a párod is lecserélhet, így még mindig olcsóbban ússzátok meg a javítást, mintha szerelőt hívnátok.

Ezt is szeretjük