Így légtelenítsd a radiátort!
Fűtésszerelő nélkül
Ha nem akarsz annak ellenére fázni, hogy fizeted a fűtést, ellenőrizd a radiátorokat időben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A radiátorok használata - legyen szó akár távfűtésről, akár központi fűtésről - az egyik legbiztonságosabb fűtési mód. A konvektorokkal ellentétben radiátoros fűtés esetén nem kell aggódnod a gázszivárgástól, sem attól, hogy szénmonoxid keletkezik a lakásban, vagy áramlik vissza.

A radiátorok kezelése is egyszerű, hiszen nem kell külön bekapcsolni, nem kell folyton állítgatni a hőmérsékletet, illetve ügyelni arra, hogy a gázláng ne aludjon el. Csupán arra kell figyelned, hogy egyenletes legyen a hőmérséklete alul és felül.

Ha jóval hidegebb a tetején, mint az alján, minden bizonnyal légtelenítésre lesz szükség, melyet a fűtési időszak kezdetén egyébként is érdemes elvégezni. A következőkben megtudhatod, hogyan végezd szerelő nélkül!

Légtelenítő kulccsal vagy csavarhúzóval

A radiátor légtelenítéséhez nincs szükség szakemberre, csak egy légtelenítő kulcsra vagy egy csavarhúzóra. Bármelyik barkácsáruházban beszerezheted őket; ha az előbbit veszed meg, válassz rézből készült fajtát az alumínium helyett, mert az strapabíróbb, és ügyelj arra, hogy olyat vegyél, ami megfelelően illeszkedik a radiátor légtelenítő szelepére. Csavarhúzóval akkor dolgozhatsz, ha modern a radiátorod, ezek szelepét ugyanis úgy alakították ki, hogy nincs szükség a kinyitásához speciális eszközre.

A légtelenítéshez nem kell leeresztened a vizet a radiátorokból, ám éppen ezért a munkálatok megkezdése előtt teríts egy nagyobb, jó nedvszívó képességű rongyot a fűtőtest alá, hogy felfogd a kicsöpögő vizet.

Csak lassan és óvatosan!

Ha előkészültél, neki is foghatsz a munkának. A csavarhúzóval vagy a légtelenítő kulccsal fogd meg szorosan a fűtőtest légtelenítő szelepét - ezt a radiátor oldalán találod, egy cső végén -, majd lassan és óvatosan forgasd el a szelepet az óramutató járásával ellentétes irányban.

Nagyon lassan dolgozz: csak negyedfordulatnyit tekerd el, majd ezután még egy negyedfordulatnyit. Az óvatosság azért fontos, mert, ha túlfordítod a szelepet, könnyen kieshet és elveszhet a szelepet lezáró, apró tű. Eközben még egy kis rongyot tarts a szelep alá, hogy felfogd a kifutó vizet. Addig tekerd a szelepet, amíg meg nem hallod azt a sziszegő hangot, ami a levegőre utal. Ekkor semmiképpen ne tekerd tovább, csak tartsd a szelepet addig, amíg a vízcseppek meg nem jelennek. Ekkor azonnal zárd el a szelepet, és tekerd vissza jó szorosan. Egy óra múlva ellenőrizd, hogy felmelegedtek-e a radiátorok. Ha minden részük egyenletesen meleg, jól dolgoztál.

Ha nem jön víz a radiátorból

Ha a szelep elfordítása után nem jön sem levegő, sem víz a radiátorból, akkor elképzelhető, hogy a légtelenítő szelep eldugult - ilyen esetben muszáj lesz szakembert hívnod, aki kicseréli a szelepet.

Ha levegő igen, csak víz nem jön a radiátorból a légtelenítés végén sem, előfordulhat, hogy nem légbuborék okozta a fűtőtestek egyenetlen hőmérsékletét, hanem az, hogy a rendszerben nincs elegendő víz.

Ebben az esetben próbálj meg egy másik fűtőtestet is légteleníteni a lakásban. Ha abból folyik a víz, minden bizonnyal a szeleppel van gond, ha viszont abból sem, már biztos, hogy a víz kevés. Pótlását már jobb szakemberre bízni.

OLVASD EL EZT IS!

csavarhuzo kicsi
  • csináld magad
  • javítás házilag

Szerszámkészlet nőknek

Ezt is szeretjük