Így javítsd ki a fal repedéseit és a lyukakat!
Ha repedések vagy kisebb-nagyobb lyukak tarkítják a falat, nem kell azonnal kőművest hívnod. Eláruljuk, hogyan javíthatod ki magad!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A falakon keletkező hibák - repedések, lyukak, foltok - jelentőségét soha nem szabad lebecsülni, mivel ezek, főleg a repedések, szerkezeti problémákat is jelenthetnek.

A legtöbb hiba azonban ártalmatlan és könnyebben kijavítható, mint hinnéd. A megfelelő eszközökkel és néhány ötlettel újjávarázsolhatod a falakat anélkül, hogy kőművesre vagy festőre kellene több tízezer forintot költened.

A repedések és lyukak senkit sem kímélnek

A vakolat mindig megrepedezik a vakolást követő pár hónapban, sőt, a több száz éves házak is izegnek-mozognak. A fa ajtókeretek hirtelen összemennek, a gerendák ropognak a nyári melegben, és a téli hónapok sem tesznek jót nekik. Mindenesetre, amíg a repedés nem nagyobb egy centiméternél, vagy a külső falon van, addig nincs ok aggodalomra.

Így töltsd ki a repedéseket!

Egy repedés jelentéktelen hasadéknak is tűnhet, ám, ha mikroszkóppal megvizsgálnád, rögtön kiderülne, hogy inkább egy kettéhasadt hegyre hasonlít. Ez a hiba húzódik meg a legtöbb rossz tömítés hátterében - ha ugyanis csak betömöd a repedést, akkor az úgy fog kinézni, mint egy hegyvonulat. Ehelyett inkább fogj egy tompa vésőt vagy egy öreg csavarhúzót, és piszkáld meg a gyenge részeket.

A repedések rossz tulajdonsága, hogy a szélük instabil, ezért csak akkor tudod majd rendesen kitölteni, ha előtte kitágítod őket: addig piszkáld a repedés szélét, amíg a laza törmeléktől meg nem szabadulsz.
Ezek után csiszold le a vakolatot úgy, hogy a fal többi részével egy szintbe kerüljön, majd szedd le az érdes részeket a repedés szélén. Most kezdheted el a luk kitöltését.

Jó tudni a tömítőanyagokról
Számos termék létezik a repedések kitöltésére, és ezeket folyamatosan fejlesztik, ezért könnyebben használhatók, tovább tartanak, nem ereszkednek meg, és ellenállnak a rázkódásnak, ütődésnek. Vakolati repedések ellen a legjobb a csiszolást nem igénylő tömítés. Bármelyik bevásárlóközpontban beszerezhető.
A rugalmas tömítés az ajtóknál és ablakoknál használható, mert együtt mozog velük. A tömítőanyag egy kinyomópisztolyba szerelhető tubusban kapható. Belső javításokhoz a vízalapú ajánlott, amit nedves kézzel vagy késsel tudsz szétteríteni.

Így tüntesd el a nagyobb lyukakat is!

A nagyobb lyukak kijavítása nem boszorkányság, de azért érdemes odafigyelni néhány aranyszabályra. A mai malterféleségek, az előre elkészített keverékek megkönnyítik a vakolást.

A kész keveréket csak össze kell habarni, majd félpohárnyi vízzel felhígítani, hogy kenhetőbb legyen.

Szükséges eszközök:

  • vízzel hígított PVA-ragasztó,
  • ecset,
  • malterkeverék,
  • maltersimító keverék,
  • glettvas,
  • spakli,
  • csiszoló.

Töltsd ki a lyukat!

Először is takarítsd ki a régi maltertörmeléket a lyukból, majd kend be hígított PVA-ragasztóval. Hagyd teljesen megszáradni, hogy jól tapadjon az új malter. Ezután keverd fel krémes állagúra a maltert, majd merj ki egy adagot a glettvasra, kend a lyukba, és kend szét a lyuk felületén is, végül simítsd el a spaklival. Száradás után csiszold le, és kenj rá egy réteg hígított PVA-ragasztót a festés vagy tapétázás előkészítéséhez.

Munka közben ügyelj arra, hogy ne tömj túl sok maltert a lyukba, sőt, mély lyuknál először inkább kevesebbet hordj fel.

Várd meg, amíg megszárad, majd tegyél még hozzá egy kevés maltert. A lyuk szélességével megegyező spaklival simítsd le a felületet, majd amikor teljesen megszáradt, lecsiszolhatod.

Cikkünk megírásában Paula Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve segített.

A kiadvány kézikönyvként nyújt hasznos támogatást főleg hölgyek számára a házban, lakásban fellépő kisebb-nagyobb javítási, szerelési, felújítási munkálatokban - de a témában eddig járatlan férfiak is nagy hasznát vehetik. Segítségével a vízvezeték-szereléstől a csempézésen át a tapétázásig mindent megoldhatsz, és megismerheted az otthonodban lévő anyagokat és azok kezelését, továbbá a biztonságos munkavégzéshez is kapsz tanácsokat. Lépésről lépésre mutatja be a munkafolyamatokat, és az egyes lépéseket képekkel is illusztrálja.

Kiadja a Panem Kiadó.
Ára 2900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük