Egy mosógép is halált okozhat

Megdöbbentő tényeket árult el a Katasztrófavédelem

Érdemes ismerned, milyen alattomos a szén-monoxid.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megkezdődött a fűtési szezon, ezzel egy időben pedig sajnálatos módon megjelentek a kéménytüzes, füstmérgezéses esetek, emellett naponta riasztják a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezések miatt is.

A szénmonoxid-mérgezés egyik első tünete a fejfájás

Utóbbi még mindig az egyik legkomolyabb problémának számít, annak ellenére is, hogy mind a média, mind pedig az illetékes hatóságok próbálták az elmúlt években fokozott mértékben felhívni a figyelmet az alattomos módon támadó gázra - a szén-monoxid erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így akadályozva meg, hogy a vér oxigént szállítson.

A szén-monoxid által okozott tragédiák okai között többnyire a kifogásolható műszaki állapottal rendelkező fűtőberendezéseket említik, emellett azonban más, első hallásra meghökkentőnek számító tényezők miatt is kialakulhat a mérgezés. Többek között erről, illetve a megelőzés legfontosabb lépéseiről kérdeztük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét, Petróczi Tímea tűzoltó őrnagyot.

- Melyek a szén-monoxid-mérgezés első gyanús jelei, tünetei?

- Ha indokolatlan fejfájást, szédülést, émelygést, a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észleli az ember, szén-monoxid-mérgezésre lehet gyanakodni.

- Ezek megjelenése után mennyi ideje van az áldozatnak arra, hogy megtegye a szükséges lépéseket?

- A szén-monoxid már rendkívül alacsony koncentrációban mérgező! Ha pedig a levegőben a koncentrációja eléri az 1%-ot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, majd a halál. Ha a koncentráció ennél kisebb, és van idő, az első gyanús jelekre fontos megtenni a szükséges lépéseket.

- Mit kell tenni vészhelyzet esetén?

- A gázkészüléket azonnal el kell zárni, és ki kell szellőztetni a lakást. Tiszta levegőn a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele egy óra alatt távozik. Vagyis, ha a mérgezést szenvedett ember elhagyja a szén-monoxiddal telített helyiséget, enyhülnek a tünetek. Természetesen baj esetén azonnal hívni kell a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

- A kiérkezés után mire számíthatnak a lakók? Mik a mentesítés lépései?

- A riasztás után a helyszínre kiérkező tűzoltó egységek légzőkészülék segítségével mennek be az érintett helyiségekbe, ahol az egészségre ártalmas gázkoncentráció jelenlétének megállapítása érdekében méréseket végeznek, szellőztetnek, és ha még nem történt meg, akkor azonnal kikapcsolják a tüzelő-, fűtőberendezéseket.

Egy fontos biztonsági tudnivaló, ha társasházban laksz
Ha társasházban élsz, a lakóközösség és saját biztonságod miatt is fontos, hogy betartsd a tűzvédelmi szabályokat, még ha elsőre meghökkentőnek is tűnnek. Kattints ide, és tudj meg többet!

- Mit lehet tenni a szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében?

- A gyakran tragikus kimenetelű események többsége kellő odafigyeléssel és felkészüléssel megelőzhető, ugyanis a szén-monoxid-mérgezés legtöbbször a tüzelő-, fűtő- és egyéb berendezések - például kandalló - helytelen használatára, a karbantartás és ellenőrzés hiányára vagy a helyiségek nem megfelelő szellőztetésére vezethető vissza. Éppen ezért különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének. A nehezen észlelhető szén-monoxid ugyanis jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe. Kerülhet mérgező gáz a lakótérbe nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból vagy az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőből is.

Életet menthet a fűtőberendezések rendszeres felülvizsgálata

Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő, fűtő berendezést szabad használni, ezt szakembernek kell beüzemelnie és javítania. A kémény állapotát előírt időszakonként - gázüzemű berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén félévente - ellenőriztetni kell. A gázkészüléket - kazán, bojler, konvektor - is évente célszerű felülvizsgáltatni.

Nem neked kell fizetned a felülvizsgálat díját
A kormány határozata szerint a jövőben a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét a szolgáltatóknak kell állniuk. Kattints ide, és tudd meg, mennyit spórolhatsz ezzel.

- Igaz, hogy az új, jól szigetelő nyílászárók is növelik a kockázatot?

- A hőtermelő-berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén. Nyílt égésterű tüzelőberendezések esetén az oxigén a helyiségek levegőjéből származik, ami az épületbe szellőző rácsokon és a hagyományos ajtók és ablakok légrésein keresztül jut be.

A fűtési költségek csökkentése miatt napjainkban igen sokan cserélik ki nyílászáróikat, számolni kell azonban azzal, hogy az új nyílászárók légáteresztő képessége minimális, ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége. Ha egyéb mód nincs a levegő pótlására, akkor a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét, és a levegő-utánpótlás hiánya miatt egy jó állapotú kémény sem képes az égésterméket elszállítani. Egyre tökéletlenebb égés alakul ki, és a szén-monoxid halálos mennyiségben való megjelenése csak idő kérdése.

- Számos forrás szól olyan tényekről, minthogy például a páraelszívó, szagelszívó nem megfelelő körülmények közötti üzemeltetése is okozhat problémát, mivel visszaszívja a lakásba a fűtőberendezés égéstermékét. Ez valós veszély? A páraelszívón kívül mással is érdemes vigyázni?

- Bizonyos épületgépészeti berendezések is jelentősen rontják a tüzelőberendezések levegőellátását és az égéstermék elvezetését: a konyhai páraelszívók, a mellékhelyiségek szagelszívói, a különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett kéményes, nyílt égésterű tüzelőberendezések lakáson belüli együttes üzemeltetése, a központi porszívó, a mobil klíma, de akár még a szárítós mosógép is.

Főleg akkor, ha az épület minimális légáteresztő képességű nyílászárókkal van felszerelve, ezek a berendezések képesek megfordítani a kéményekben az áramlás irányát, az égéstermék tehát nem tud távozni, és a berendezés közelében elindul a szén-monoxid dúsulása. A kandallók kéményei ugyanilyen hatást fejtenek ki a gázzal üzemelő berendezések kéményeire. A balesetek elkerülése érdekében tanácsos kikérni szakember véleményét szag- és páraelszívó vásárlása, kandalló és minimális légáteresztő képességű nyílászárók beépítése esetén is. Lehetőség szerint használjunk a lakószobában légbevezetőt, a vizes helységekben pedig légelvezetőt.

Fontos, hogy már az első gyanús jelek esetén segítséget hívj!

- Ma már nagyon sok helyen lehet kapni szén monoxid-jelző készüléket. Viszont többször is szóltak már arról a hírek, hogy nem minden készülék megbízható. Hogyan lehetünk biztosak benne, hogy minőségi terméket vásárolunk?

- Ha minden óvintézkedést megtettünk, berendezéseinket, épületgépészeti rendszerünket műszakilag megfelelő állapotban tudjuk, de még növelni akarjuk a biztonságunkat, akkor vásárolhatunk és használhatunk szén-monoxid-érzékelőt, ezek a készülékek azonnal jelzik a szén-monoxid-koncentráció emelkedését. Az érzékelők azonban valóban csak akkor tudják betölteni kellőképpen funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, továbbá azt a gyártó előírásainak megfelelően telepítjük és használjuk. Az érzékelők élettartama általában öt év, lejáratuk előtt cseréljük le őket. Vásárlásnál olyan típusút kell választani, mely az EN 50 291 vizsgálati szabványnak megfelelő.

Komoly veszélyforrások otthon

Nemcsak a szén-monoxid jelenthet komoly veszélyt otthonodban. Nézd meg a videót, és tudd meg, még mi!

- A figyelemfelhívásnak köszönhetően mi a tendencia, változtak a számok az utóbbi években?

- Idén már csaknem 530 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit kéménytüzekhez, kétszáznál is többször pedig szén-monoxid-mérgezésről szólt a bejelentés. Ilyen esetben idén október végéig összesen 12-en vesztették életüket. Sajnálatos módon a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma egyelőre a tudatos prevenció ellenére is növekszik, míg tavaly egész évben közel kétszáz esetről beszélhettünk, idén ezt a számot már októberre elértük.

Ezt is szeretjük