Fulladást is okozhatnak: 3 nagyon veszélyes anyag a lakásban

Új építésű otthonodban sem lehetsz teljesen nyugodt

Ezen anyagokra nagyon figyelj!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az otthon szó egyet jelent a békével, a nyugalommal és a biztonsággal, mégis előfordul, hogy a saját lakásod az ellenségeddé válik.

Megesik, hogy egyes vegyületek kikezdik a szervezetet, és kellemetlen tüneteket okoznak, ráadásul ezeket még akkor sem biztos, hogy kiküszöbölheted, ha új építésű házban laksz.

Falfesték-allergia

Az újonnan festett szobák fojtogató szaga bizonyára neked is ismerős. A falfesték erős vegyi anyagai irritálják a nyálkahártyát, ezért az intenzív kipárolgás hosszútávon allergiát válthat ki. A légzőszervet irritáló tünetek, amilyen a torokkaparás, a köhögés vagy rosszabb esetben fulladás, különösen akkor veszélyesek, ha asztmában vagy más légúti betegségben szenvedsz, de az egészséges szervezetet is könnyen kikezdik.

Ezért új otthonban vagy a felújított lakásban is érdemes naponta több órát szellőztetni, kereszthuzatot csinálni, hogy az erős, fullasztó szag minél hamarabb elpárologjon a légtérből. Addig is, ha nagyon zavar a szag, viselj légzőmaszkot: nem csinos, de hasznos. Frissen festett szobában pedig lehetőleg néhány napig ne aludj.

Oldószerek kipárolgása

A festékek után az oldószerek és hígítók is hasonló kellemetlen tüneteket okozhatnak, ha nagy mennyiségben, például a lakás javítása és karbantartása során használod őket.

A ragasztóanyagok és egyéb szerek, melyek ilyenkor a kezed ügyébe akadnak, nemcsak belélegzéssel, de felületi érintkezéssel is súlyos tüneteket okozhatnak, például bőrkiütést, ekcémát, de a már korábban említett légzőszervi tünetek sem ritkák.

Bár ezek az illékony anyagok néhány nap, maximum egy-két hét alatt elpárolognak, gyakran jobban irritálják a nyálkahártyát és a szemet, mint a festékanyagok. Ellenük védekezni szintén szellőztetéssel lehet, illetve, ha előrelátó vagy, akkor olyan festéket is választhatsz, ami víz alapú, így nem bocsát ki semmiféle káros anyagot.

Rákkeltő anyagok a lakásban

Bizonyos anyagok a lakásban nem csupán átmeneti tüneteket, de hosszútávon komolyabb egészségügyi problémát is okozhatnak. Nézd meg a videót!

Vegykezelt bútorok

A kanapé- és ágyválasztás szempontjainál általában sokkal lényegesebb a szín, a méret, a kényelmesség és persze nem utolsósorban az ár, mint a minőség. Kevesen tudják, de az újonnan vásárolt, habszivacsos bútordarabok és egyéb kellékek - például ágymatracok vagy párnák - nagyon veszélyesek, ugyanis még gyártás után két évvel is formaldehidet bocsátanak ki magukból.

Veszélyes, sugárzó tárgy a lakásban?
Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, a router veszélyt jelent-e az elektromágneses mező révén az egészségre. Kattints ide, olvasd el cikkünket, és tudj meg többet a témában!

Hasonló a helyzet az előre gyártott bútoroknál az összeszerelésükhöz használt kötő- és ragasztóanyagok miatt.

Szerencsére ezek a bútorok általában nem kerülnek első körben a tulajdonoshoz, hanem egy raktárban várják a pillanatot, amikor megvásárolják és elszállítják őket, így a nagyobb részük már ott kiszellőzik, mégsem árt velük vigyázni. A formaldehid ugyanis már kis mennyiségben is allergiát, szem-, illetve bőrpanaszokat okozhat.

Ezt is szeretjük