Mérgező tárgy van a legtöbb nappaliban: így hatástalanítsd!

Nem is gondolnád, egy egyszerű szőnyeg milyen káros lehet. Tudd meg, hogy előzd meg a bajt!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy dekoratív szőnyeg nem csupán otthonos és szép kiegészítője lehet a lakásnak, de mind a hangok, mind a hő szempontjából szigetel, emellett melegséggel tölti meg a teret. Mindemellett azonban hátrányai is vannak.

Az egészségtudatos tervezők és lakberendezési irányzatok már kerülik a padlószőnyeget, mivel a vastag rostok befogják a port, a poratkákat és a szennyező anyagokat.

Ráadásul a szintetikus szőnyeg, a szőnyeg-töltelékanyag és a szőnyegragasztó olyan vegyszergőzöket bocsát ki, melyek sokféle egészségügyi problémát okozhatnak.

A kanapé vagy az ágy elé terített szőnyeg melegének és puhaságának azonban nehéz ellenállni. Ha te sem tudsz vagy akarsz lemondani róla, néhány tipp betartásával megtarthatod, és kárt sem teszel a szervezetedben. Az egészséges szőnyeghasználat érdekében kövesd az alábbi irányelveket.

Így előzd meg, hogy káros legyen a szőnyeg!

Kérj a kereskedőtől olyan szőnyeget, mely igazoltan csekély mennyiségű illékony szerves vegyületet bocsát ki, emellett győződj meg arról, hogy a szőnyeg töltelékanyaga is igazoltan alacsony kibocsátású.

Továbbá kérd meg a kereskedőt, amennyiben erre lehetőség van, hogy göngyölje ki a szőnyeget, és fölrakás előtt egy vagy két napig szellőztesse.

Ha már megvetted a szőnyeget, fontos, hogy enyhe időben vidd haza, a fölrakás idejében pedig tartsd nyitva az ablakokat, és több napig ne is csukd be őket.
Ha rendkívül érzékeny vagy a kipárolgásokra, akkor a szőnyeg felrakása után tervezz be többnapos távollétet az otthonodtól.

Az első időszakot követően is legalább hetente egyszer porszívózd ki a szőnyegeket légszűrővel felszerelt készülékkel. Kerüld azokat a szőnyegtisztítókat, melyek szintetikus vegyi anyagokat tartalmaznak, emellett lehetőleg évente egyszer kezeld a szőnyeget az illékony szerves anyag kibocsátását csökkentő szőnyegszigetelő oldattal.

Cikkünk Jackie Craven Egészséges otthon című könyve alapján készült, mely az Officina ’96 Kiadó gondozásában jelent meg.

Neked van szőnyeged?

Ezt is szeretjük