3 veszélyesnek hitt eszköz a lakásban: tényleg rákot okoznak?

Egyes otthoni eszközök akár komoly egészségügyi fenyegetettséget is jelenthetnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem is gondolnád, hogy akár a saját otthonodban is veszélyek leselkedhetnek rád, pedig akad néhány olyan szerkezet szerte a lakásban, mely akár még az egészségednek is árthat. Nézd meg, melyek ezek!

Mikrohullámú sütő

A rettegett mikrohullámú sütő megosztja az embereket, egyesek szerint ártalmatlan, mások szerint kifejezetten veszélyes eszközről van szó. Ugyan nem bizonyított tény, hogy a mikró kibocsátott sugarai valóban nagy kockázatot jelentenének, azonban az biztos, hogy a sugárzás - még ilyen kis mértékben is - nem egészséges, pláne abban az esetben, ha napi szinten használod a készüléket melegítésre.

Lehetőleg, amikor valamit éppen próbálsz ehető hőmérsékletűvé varázsolni, ne állj a sütő elé, ne figyeld, hogyan melegszik az étel, vagyis ne hajolj hozzá közel. Ha ugyanis a készülék ajtaja nem zár megfelelően, akkor a sugárzás - amit egyébként az ajtó valamennyire szigetel - kikerül a légtérbe. Bár a gyártók már nagyon ügyelnek arra, hogy minél kisebb mértékű legyen ez a mikrohullám-mennyiség, a legjobb, ha működés közben távol tartod magad a készüléktől.

Wi-fi

A vezeték nélküli hálózatok már a mobiltelefonok megjelenésével kétségeket keltettek, hiszen mégiscsak olyan jelről van szó, ami, mondhatni, a levegőben terjed. Az így keletkezett rádióhullámok - amilyeneket a wi-fi is jelent - folyamatosan kapcsolatban állnak a közeli adótoronnyal, így egyfolytában sugározzák a jeleket, melyeknek hatótávolsága 50 méter is lehet.

Tehát nemcsak a saját routered az, aminek a hatósugarába belekerülhetsz, hanem a szomszédoké is. Az biztos, hogy az efféle jelek befolyásolják a szervezetet, akár fejfájást vagy rossz közérzetet is okozhatnak, ám egyes tudósok szerint akár a leukémia kialakulásának kockázatát is megnövelhetik. Ezért a legjobb, ha a routertől minél távolabb ülsz.

Állandóan fáj a fejed? 8 gyógyító szín az otthonodba

Nézegess képeket!

Elolvasom

Rádiós ébresztő

Az elektromos berendezések, legyen szó bármilyen használati tárgyról, például hajszárítóról, számítógépről vagy hűtőről, elektromágneses sugárzást bocsátanak ki magukból, ami összegyűlve úgymond szennyezi a lakás levegőjét: ez az elektroszmog.

Tudományosan eddig nem bizonyították, hogy ez valóban káros lehet az egészségre nézve, ugyanakkor a kutatók elismerik, hogy létező jelenségről van szó, ami kérdéseket vet fel. Egyesek úgy gondolják, hogy az elektroszmog a szervezetre is hatással van.

Még több káros tárgy

A több ezer éves térrendezési tudomány, a feng shui szerint is számos káros tárgy létezik. Nézd meg a videót!

Már a mobiltelefonokkal kapcsolatban is felmerült, hogy az agy működését befolyásolhatják, ezért állítólag napi fél óránál többet nem egészséges telefonon csevegni, de a rádiós ébresztőt sem ajánlott közvetlenül a fejed mellé rakni. Egyrészt kellemetlen, mikor reggel a füledbe ordítva ébreszt a masina, másrészt a rádió- és elektromos hullámok így pont az agyadat érik.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A békesség kedvéért jobb, ha kicsivel távolabb teszed az ébresztőt, hiszen a tudósok még mindig kutatják, az agydaganat és a rádióhullámok között van-e valamilyen összefüggés.

Szerinted veszélyesek ezek a tárgyak?

Ezt is szeretjük