Egészséges a paplanod? 5 kérdés, amiből rögtön kiderül

Ha a paplanod egészséges, az álmod is édesebb lesz. Teszteld a takaródat pár egyszerű kérdéssel!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs semmi gond a hagyományos pokrócokkal és takarókkal, de nyomába sem érnek a paplannak. A takaró a vattapaplannak csupán kisöccse lehet, utóbbival a pihenés és az alvás is jobban esik.

Ugyanakkor nemcsak kényelmi okok lehetnek fontosak a paplan kiválasztásakor, egészséged szempontjából sem mindegy, milyet veszel. Ne állapodj meg az első kinézett darabnál, hanem gondold végig, mik az elvárásaid.

Tog szám és paplan paraméterek

A legtöbb paplanhoz tartozik egy adat, a tog szám, ami a hőellenállást jelzi. Egy könnyű, 4,5-es paplan nyári használatra javasolt, a közepes, 5-ös vattapaplan tavasszal és ősszel tesz jó szolgálatot, míg egy vastagabb, 13,5-ös télen is melegen tart.

A két darabos, 9 és 4,5-ös paplanból álló készletek az évszaktól függően használhatók külön-külön vagy összepatentolva is. Ezek az adatok csupán átlagértékek, semmi sem akadályozhat meg abban, hogy vastagabb vagy vékonyabb paplant vásárolj, mint amilyet az útmutató javasol.

Ha el akarod kerülni az éjszakai huzakodást a pároddal, de egyetlen takaró alatt szeretnél vele aludni, jó nagy paplant válassz, legalább 45 centivel szélesebbet, mint a matrac.

Érdemes mindig az ágynál egy számmal nagyobb paplant venni. A nagyobb paplan ráadásul teltebbnek, hívogatóbbnak mutatja az ágyat.

Ha partnereddel mindketten szeretitek a sok paplant vagy a különböző vastagságú takarókat, érdemes két különböző tulajdonságú paplant vásárolni.

Egészséges a paplanod?

Egy paplan attól lesz egészséges, hogy az ideális tulajdonságokkal rendelkezik. Ha felteszed magadnak a következő kérdéseket, és igennel tudsz felelni, könnyen választ kaphatsz arra, egészséges-e a paplanod.

Képeken a legszebb ágyneműhuzatok: 5000 forint alatt

Nézegess képeket!

Elolvasom
  • Az anyaga gyapjú, pamut vagy selyem?
  • Allergiamentesen töltöd az éjszakáidat?
  • Ideális a tömege, mégis jól szellőzik?
  • Jó a hőszigetelő képessége?
  • Lehet mosógépben mosni?

A következő paplantípusok egészségesnek számítanak, így, ha új darab vásárlását tervezed, ezek közül bátran válogathatsz.

Gyapjúpaplan

A gyapjúpaplan neked való, ha szereted, hogy a takarónak van tömege, és érzed magadon a súlyát. Ez a típus ritkán vált ki allergiát, így akkor is használhatod, ha a népbetegséggel küzdesz. A gyapjú légáteresztő és hőszigetelő tulajdonságai szabályozni tudják a testhőmérsékletet. Az ilyen paplanokat méterenkénti tömegük szerint osztályozzák, de az eladótól kérdezd meg, ezek milyen tog számnak felelnek meg.

Így fordítsd az ágyadat!

Nemcsak a paplan minőségén, hanem az ágy elrendezésén is múlik, hogy milyen éjszakának nézel elébe.

Pamuttakaró

Ha a súlyos, de nem túl meleg paplant kedveled, akkor válassz pamuttakarót, ami lélegző, tartós anyag, és gépben is mosható. Az ilyen paplanok tog száma általában 6-7 között van.

Tollpaplan

A tiszta pehely vagy a toll-pehely keverék paplanok azoknak valók, akik a meleget súly nélkül szeretnék elérni. Minél magasabb a pehelytartalom, annál puhább és drágább a paplan. A libatoll drágább, mint a kacsa, de könnyebb, puhább, és több meleget ad.

A szibériai és magyar libatoll még melegebb, még könnyebb, még puhább - és még drágább.

Selymes puhaság

A selyempaplan könnyebb, mint a pehelypaplan, és lágy az esése. A selyem saját tömegének majdnem 30%-ával megegyező mennyiségű nedvességet képes felszívni, így a selyempaplan télen meleg, nyáron pedig hűvös. A selyem megnyugtatja a viszkető bőrt is, ezért akkor is remek választás, ha allergiával küzdesz.

Hipoallergén változatok

A szintetikus töltőanyagok melegek, könnyűek, gépben moshatók, és tökéletesen megfelelnek akkor, ha allergiás vagy a tollra vagy a pehelyre. Ugyanakkor ezek a töltőanyagok nem veszik körül a testet olyan jól, mint a pehely, ezért vegyél nagyobb paplant, hogy jól beleburkolózhass.

Cikkünk megírásában Jane Budron A kényelmes otthon című könyve segített.

Milyen is az ideális hálóhely? Egy puha matrac sok párnával vagy egy kemény ágy ropogós, fehér lepedővel? Reggelente hosszan fürdesz egy pazar, régimódi kádban, vagy csak gyorsan lezuhanyzol? Az étkezőasztalnál elköltött vacsorára szavazol, vagy inkább a kanapén ülve eszed meg az esti spagettit?

A kényelem ízlés dolga, és a lakástervezés sem úri szeszély. Valójában nemcsak az a fontos, hogy szép környezetben éljünk, az egyszerre kellemes hangulatú és megjelenésű helyek kialakítása is elengedhetetlen.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 3825 forint.

Te milyen paplant használsz?

Ezt is szeretjük