Újabb sugárzó tárgy a lakásban, amiről nem is gondolnád

Fejfájást és rákot okozhat a router?

Egyes vélemények szerint a routereknek káros hatásuk lehet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár máig nincsenek egyértelmű bizonyítékok egyes, a lakásban található tárgyak sugárzásból fakadó káros egészségügyi hatásaira, az aggodalmak és spekulációk nem szűnnek, sőt, egyre több, mindennap használt eszközzel kapcsolatban merülnek fel.

Ezek közé tartoznak a Wi-Fi-routerek is, melyekkel kapcsolatban, csakúgy, mint például a mobiltelefonok esetében, a rádióhullámok okozhatnak problémát egyes szakértők szerint, melyek használóik teljes testfelületét érik. Valóban van ok az aggodalomra?

Ezért lehetnek károsak a routerek

Dr. David Carpenter, az Albany Egyetem professzora szerint a mobiltelefonok egyre szélesebb körű használatának, valamint a vezeték nélküli hálózatoknak, a Wi-Fi-nek komoly egészségügyi hatásai lehetnek, melyek többek között a rákos megbetegedésekkel is összefügghetnek, sőt, a rák járványszerű terjedéséről beszél előbbiek kontroll nélküli alkalmazása esetén a jövőben.

Egy másik professzor, a párizsi Descartes Egyetem onkológiai szakterületének doktora, Dominique Belpomme szintén egyetért azzal, hogy kapcsolat van az elektromágneses mező, valamint az olyan betegségek kialakulása között, mint a leukémia és a rák más típusai vagy az Alzheimer-kór. Mindemellett olyan kutatási eredmények is napvilágra kerültek már, melyek például a Wi-Fi fákra gyakorolt negatív hatását bizonyították.

Hivatalos álláspontok

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szintén felismerte a problémát, pontosabban az ezzel kapcsolatos aggodalmat, ezért széles körű kutatásokat indított el a témában, illetve létrehozta az elektromágneses mezőkkel foglalkozó International EMF Projektet 1996-ban.

Bár jelenleg is folynak vizsgálatok, az eddigi kiterjedt kutatások eredményeként a szervezet arra a megállapításra jutott, hogy nincs bizonyítható egészségügyi hatása a hasonló készülékek alkalmazásának. A Brit Egészségvédelmi Ügynökség - BHPA - ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ennek ellenére nem árt óvatosnak lenni, és folyamatosan figyelni a jelenséget.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kutatásaik szerint, ha valaki egy évet tölt egy Wi-Fi hozzáférési pontnál, körülbelül olyan erősségben teszi ki magát a rádióhullámok hatásának, mintha 20 percet töltene mobiltelefonálással. Ugyanakkor tény, hogy sokan tapasztalnak fejfájást, migrénes tüneteket a router beszerelése után, esetükben azonban a szakértők csupán túlérzékenységről beszélnek.

Rákkeltő anyagok a lakásban

Saját otthonodban is számos veszélyforrással kell szembenézned. Ha többet szeretnél tudni, nézd meg a videót!

Mit tehetsz?

Ha a jobb félni, mint megijedni elvével értesz egyet, megtehetsz a lakásban bizonyos óvintézkedéseket, melyekkel csökkentheted az esetleges káros egészségügyi hatás mértékét. Ha nem muszáj, csupán kényelmi szempontból ne használj otthon vezeték nélküli hálózatot, dugd inkább a kábelt a gépedbe. Emellett arra is nagyon figyelj, hogy semmiképp se ugyanabban a helyiségben használd előbbit, ahol alszol, és ha lehet, legyen minél távolabb tőled napközben is.

Ezt is szeretjük