Újabb sugárzó tárgy a lakásban, amiről nem is gondolnád

Fejfájást és rákot okozhat a router?

Egyes vélemények szerint a routereknek káros hatásuk lehet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár máig nincsenek egyértelmű bizonyítékok egyes, a lakásban található tárgyak sugárzásból fakadó káros egészségügyi hatásaira, az aggodalmak és spekulációk nem szűnnek, sőt, egyre több, mindennap használt eszközzel kapcsolatban merülnek fel.

Ezek közé tartoznak a Wi-Fi-routerek is, melyekkel kapcsolatban, csakúgy, mint például a mobiltelefonok esetében, a rádióhullámok okozhatnak problémát egyes szakértők szerint, melyek használóik teljes testfelületét érik. Valóban van ok az aggodalomra?

Ezért lehetnek károsak a routerek

Dr. David Carpenter, az Albany Egyetem professzora szerint a mobiltelefonok egyre szélesebb körű használatának, valamint a vezeték nélküli hálózatoknak, a Wi-Fi-nek komoly egészségügyi hatásai lehetnek, melyek többek között a rákos megbetegedésekkel is összefügghetnek, sőt, a rák járványszerű terjedéséről beszél előbbiek kontroll nélküli alkalmazása esetén a jövőben.

Egy másik professzor, a párizsi Descartes Egyetem onkológiai szakterületének doktora, Dominique Belpomme szintén egyetért azzal, hogy kapcsolat van az elektromágneses mező, valamint az olyan betegségek kialakulása között, mint a leukémia és a rák más típusai vagy az Alzheimer-kór. Mindemellett olyan kutatási eredmények is napvilágra kerültek már, melyek például a Wi-Fi fákra gyakorolt negatív hatását bizonyították.

Hivatalos álláspontok

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szintén felismerte a problémát, pontosabban az ezzel kapcsolatos aggodalmat, ezért széles körű kutatásokat indított el a témában, illetve létrehozta az elektromágneses mezőkkel foglalkozó International EMF Projektet 1996-ban.

Bár jelenleg is folynak vizsgálatok, az eddigi kiterjedt kutatások eredményeként a szervezet arra a megállapításra jutott, hogy nincs bizonyítható egészségügyi hatása a hasonló készülékek alkalmazásának. A Brit Egészségvédelmi Ügynökség - BHPA - ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ennek ellenére nem árt óvatosnak lenni, és folyamatosan figyelni a jelenséget.

Kutatásaik szerint, ha valaki egy évet tölt egy Wi-Fi hozzáférési pontnál, körülbelül olyan erősségben teszi ki magát a rádióhullámok hatásának, mintha 20 percet töltene mobiltelefonálással. Ugyanakkor tény, hogy sokan tapasztalnak fejfájást, migrénes tüneteket a router beszerelése után, esetükben azonban a szakértők csupán túlérzékenységről beszélnek.

Rákkeltő anyagok a lakásban

Saját otthonodban is számos veszélyforrással kell szembenézned. Ha többet szeretnél tudni, nézd meg a videót!

Mit tehetsz?

Ha a jobb félni, mint megijedni elvével értesz egyet, megtehetsz a lakásban bizonyos óvintézkedéseket, melyekkel csökkentheted az esetleges káros egészségügyi hatás mértékét. Ha nem muszáj, csupán kényelmi szempontból ne használj otthon vezeték nélküli hálózatot, dugd inkább a kábelt a gépedbe. Emellett arra is nagyon figyelj, hogy semmiképp se ugyanabban a helyiségben használd előbbit, ahol alszol, és ha lehet, legyen minél távolabb tőled napközben is.

Ezt is szeretjük