5 ijesztő jel, hogy rákkeltő radon található a lakásodban
Így tegyél ellene, mielőtt nagyobb lesz a baj
A radon szinte bárhol jelen lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A radon az egyik legveszélyesebb rákkeltő anyag, mely, bár különböző mennyiségben, a legtöbb lakás légterében megtalálható. Bizonyos esetekben nem okoz problémát, más körülmények fennállása mellett azonban életveszélyes is lehet.

Nem véletlen, hogy egyre többen hívják fel a figyelmet a problémára, arra, mely tünetek esetén érdemes gyanakodni rá, valamint, hogy mit lehet tenni ellene.

Jelentős szerepe van a tüdőrák kialakulásában

A radon nemesgáz, melyet érzékszerveinkkel nem tudunk észlelni, mivel színtelen és szagtalan is. Káros mivolta abból fakad, hogy bomlása során radioaktív részecskék keletkeznek, melyek nagymértékben károsíthatják az emberi szervezetet, belégzés által a testbe kerülve elsősorban a tüdőt.

Olyannyira, hogy a tanulmányok és statisztikák szerint jelentős szerepe van a tüdőrákos betegségek kialakulásában: a nem dohányzáshoz köthető daganatok kialakulásáért elsősorban ez az anyag tehető felelőssé, mindemellett azonban fontos tudni, hogy a dohányzás is növeli annak kockázatát, hogy a radon kárt tegyen a tüdőben.

Tünetek, melyek a radon jelenlétére utalhatnak

A radon természetes módon jelen van az emberi környezetben, elsősorban a talajban, ahonnan azonban a lakásokba is bekerülhet, például a csatornán vagy épp a repedéseken keresztül.

De radon kerülhet otthonodba többek között az elégetett földgázból vagy épp bizonyos építőanyagokból is - utóbbi elsősorban régi épületek esetében jellemző.

A radon zárt térben koncentrálódhat, és komoly tüneteket okozhat, kezdve a fejfájástól a légszomjon és mellkasi fájdalmon át egészen a tüdőgyulladásig, illetve tüdőrákig. Ha tehát ezeket a jeleket tapasztalod, és nem sikerül megtalálni a pontos okot, vagy úgy érzed, az adott épületben túl sokan betegszenek meg gyanús körülmények között, érdemes lehet erre a kockázati tényezőre is odafigyelni.

Veszélyes anyagok a lakásban

Sokszor a saját lakásában sem tudhatja biztonságban magát az ember. Nézd meg a videót, és tudd meg, mi okolható ezért!

Meglepően egyszerű a megoldás

Ahhoz, hogy meggyőződj róla, fenyeget-e hasonló veszély, a legbiztosabb, ha megméreted a lakás radonszintjét, mindemellett azzal is sokat tehetsz saját és családod egészsége érdekében, ha kijavítod a repedéseket, melyeken keresztül a veszélyes anyag otthonod légterébe szivároghat.

A legegyszerűbb megoldást azonban a rendszeres szellőztetés jelenti: ha tudni szeretnéd, ezt milyen gyakran célszerű megtenni, kattints ide! Bár, ha radonra gyanakodsz, érdemes ennél is sűrűbben megtenni.

Ezt is szeretjük