Meddig használhatod a lisztet? Ha ennél régebbi, a legjobb, ha inkább kidobod
Évekig eláll? Vagy mégsem? Elmondjuk, meddig marad friss.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A liszt azon élelmiszerek közé tartozik, melyek viszonylag hosszan eltarthatóak, ez azonban a legtöbb esetben nem jelent éveket, sőt, még hónapokat sem feltétlenül, ha nem megfelelően tárolod.

Az sem mindegy, milyen lisztről van szó, a különféle típusok ugyanis eltérő tápanyagtartalommal rendelkeznek - a teljes kiőrlésűekre vagy a maglisztekre más jellemző -, így lejárati idejük sem ugyanaz.

Persze alapvető kiindulópont a csomagoláson található dátum, akkor sem kell azonban kétségbeesned, ha annál kicsit régebbi, de ugyanolyan jónak tűnik, mint új korában. A következőket viszont mindig tartsd szem előtt.

Mennyi ideig jó a liszt?

Az, hogy a liszt milyen sokáig tartható el, elsősorban attól függ, milyen típusáról van szó. A fehérliszt tartható el a legtovább: számít, mi van a csomagoláson, viszont, ha a minősége változatlan, 8-12 hónapig, sőt, a The Kitchn.com szakértője szerint például egy-két évig is elállhat.

A minőségromlást általában a liszt szagáról, színéről, állagáról meg lehet állapítani: a kellemetlen, szúrós, kesernyés szag mindenképp arra utal, hogy ki kell dobni, csakúgy, mint az, ha változik a színe, sötétebb lesz, esetleg barnás, vagy eltérő színű szemcsék jelennek meg benne.

A teljes kiőrlésű lisztek magasabb olajtartalmuk miatt rövidebb ideig állnak el, az olaj ugyanis oxidálódik, a liszt pedig gyorsabban avasodni kezd. Itt is az ember orra mutathat utat, általában azonban néhány hónap az eltarthatósági idő.

A különféle alternatív lisztek, maglisztek olajtartalma még magasabb lehet, így ezeknél elsősorban a csomagoláson látható felhasználhatósági dátumot kell figyelni, illetve tudni lehet, ha megromlottak, ha illatuk nem édeskés és kellemes, hanem kesernyés.

Hogyan érdemes tárolni a lisztet?

Minden lisztre igaz, hogy hűvös, száraz helyen kell tárolni, nem szabad melegnek, magasabb hőmérsékletnek kitenni, ez ugyanis felgyorsíthatja az avasodást. Kerülni kell a nyirkos helyeket is - például ne tárold a mosogató alatti vagy fölötti szekrényben -, ugyanis könnyen megdohosodhat, és meg is penészedhet a liszt.

Ha lehet, ne hagyd a zacskóban, válassz helyette olyan tárolóeszközt, ami jól záródik, ráadásul légmentesen, így minősége is kevésbé romlik, és az aprócska, sokszor észrevehetetlen rovarok sem találják majd meg. Tökéletes választás például egy csatos üveg.

Végül, de nem utolsósorban, érdemes tudni, hogy a lisztek eltarthatóságát egy kicsivel növelheted a hűtés révén, sőt, le is lehet fagyasztani. Ezt különösen a teljes kiőrlésűvel érdemes megtenni, hónapokat adhat hozzá eltarthatósági idejéhez.

Ezt is szeretjük