Pénzt kereshetsz a lakásoddal

3 módszer, amire viszont a NAV is nagyon figyel

Ha szeretnél keresni a lakásodon, így teheted meg.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha olyan ingatlannal rendelkezel, melyet nem használsz, ne hagyd üresen állni, ugyanis pénzt is kereshetsz vele úgy, hogy kiadod másoknak, vagy magad kezdesz valamilyen kereskedelmi tevékenységbe a lakásban.

Fontos azonban, hogy lakásodat, házadat törvényes keretek között, a NAV előírásai szerint add ki, illetve használd kereskedelmi tevékenység folytatására, máskülönben csúnyán megbüntethet az adóhivatal, és bírságot kell fizetned.

Így add ki albérlőnek!

A lakásodat legegyszerűbben úgy adhatod ki, ha meghirdeted az interneten, de a legjobb, ha több apróhirdető portálon fut egyszerre a hirdetés. Ha megvan a leendő bérlőd, feltétlenül menj el a helyi NAV-kirendeltséghez, és jelentsd be, hogy kiadod a lakásod.

A bérleti díjból befolyó összeg ugyanis adóköteles. Az 1995. évi CXVII. törvény alapján az ingatlan-bérbeadás önálló tevékenység, ha azt magánszemélyként, nem pedig egyéni vállalkozóként teszi a lakás tulajdonosa.

A bérleti díjból megállapított jövedelem az összevont adóalap részét képezi. A jövedelem kiszámításakor beszámítandó az adóév során beszedett bérleti díj és a kaució is.

Ha a bérbeadásból bejövő jövedelem meghaladja az 1 millió forintot, akkor nemcsak szja-t, hanem egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni. Ez 14% a teljes összeg után. Ha többet szeretnél tudni a lakáskiadásról, kattints ide, és olvasd el korábbi cikkünket a témában!

Így is lehet csinálni: képeken a világ legszebb lakóházai

Nézegess képeket!

Elolvasom

A lakás kiadása turistaszállásként

Az interneten sok olyan weblapot találni, például a közösségi oldalakon is, ahol ingatlanjukat turisták számára, szállás gyanánt adják ki lakástulajdonosok. Az ilyen kiadás rövid távra szól, ideiglenes, tehát néhány nap vagy hét mindössze az idő, amit a bérlő ott tölt. Ha kedvet kaptál ehhez, fontos, hogy az alábbiakkal tisztában legyél.

Ezt a fajta tevékenységet csak üzemeltetési engedéllyel, adószámmal lehet végezni. Az üzemeltetési engedélyt a település jegyzőjétől, az adószámot a helyi NAV-kirendeltségen lehet kérni.

A turisták számára történő lakáskiadás megkülönböztetendő az ingatlan magánszemélyként való bérbeadásától. Előbbi ugyanis egyéb szálláshely szolgáltatásnak minősül, tehát beletartozik a takarítás, az ágyneműcsere és az internethasználat, mint pótlólagos szolgáltatás. Az ily módon kiadott ingatlan egyébként maximum nyolc szobás és 16 ágyas lehet.

10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Lakásbutikok

A válság szülte az új típusú kereskedelmi módot, amikor is a kereskedő nem fizet külön egy üzlethelyiség bérléséért, hanem saját lakásában, házában nevez ki erre egy helyiséget. Ha szeretnél így - megspórolva a bérleti díjat - árulni valamit, megteheted, ám tartsd szem előtt a következőket.

Lakásfenntartási támogatás
Ha azon gondolkozol, hogyan juthatnál több pénzhez, hogy fedezni tudd kiadásaidat, érdemes lehet az önkormányzattól támogatást kérned. Kattints ide, és tudj meg többet!

Először is, hogy nem mindent lehet lakásbutikokban árulni, élelmiszert például tilos. Ruhaneműt, cipőket, ékszereket viszont lehet. Másodsorban attól függetlenül, hogy bérleti díjad nincs, adóznod ugyanúgy kell, méghozzá egyéni vállalkozóként.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Végül pedig az adóellenőrök, mint egy kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozás  esetén, bármikor meglátogathatnak házi üzletedben is. Nemcsak ekkor látogathatnak azonban meg: kattints ide, és olvasd el, mit kell tudnod a lakásszemléről!

Ezt is szeretjük