Mindjárt itt van a fűtésszezon: kérj már most támogatást a gázszámládra!

Ha érzed, gondot okoz majd a számla fedezése, kérj támogatást!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A közelgő hűvös hónapok nemcsak a napfény hiánya miatt keltenek sokakban szorongást, de a fűtésszezon beköszöntével a lakásfenntartás költségei is jelentős mértékben emelkednek, nem kis terhelést róva a családi kasszára.

Kaphatsz azonban segítséget, ha úgy érzed, gondjaid lesznek a számlák kiegyenlítésével, a lakhatással összefüggő kiadások fedezésére szolgáló lakásfenntartási támogatást ugyanis fűtési kiadásaidra is igényelheted.

Ki igényelheti a támogatást?

Lakásfenntartási támogatást olyan kiadások fedezésére nyújthatnak, melyek esetében a lakhatást veszélyezteti a megfizetés elmaradása.

Ezek közé tartozik a lakbér, a közös költség, a villany, a víz, a csatornahasználat és a szemétszállítás díja, csakúgy, mint például a fűtésszámla, legyen szó gázfűtésről vagy épp fa- vagy szénalapú hőtermelésről.

A támogatás járhat alanyi jogon is - azok kaphatják így, akik adósságkezelési szolgáltatásban részesülnek -, emellett normatív alapon is igényelhető, ha a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, ami jelenleg 71 250 forint.

Az egy fogyasztási egységre jutó jövedelmet úgy lehet kiszámolni, hogy a a teljes jövedelmet elosztod a fogyasztási egységek összegével. Mindenkihez, aki a háztartásban él, tartozik egy szám, mivel például egy gyereket fogyasztás szempontjából nem tartanak azonos értékűnek egy felnőttel.

A háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1, a másodiké 0,9, a további nagykorúaké 0,8. Gyerekek esetében az elsőnél és másodiknál 0,8-cal kell számolni, a további kiskorúak száma pedig a 0,7. Így, ha a háztartásban két felnőtt és két gyerek él, a következő számokat kell összeadni, majd az összeggel elosztani a teljes jövedelmet: 1+0,9+0,8+0,8. Az arányszámok bizonyos esetekben növekedhetnek, például, ha fogyatékkal élő személyről vagy gyermekét egyedül nevelő szülőről van szó.

Normatív támogatás esetében fontos továbbá, hogy a háztartásban élők egyikének se legyen vagyona - az ingatlan, melyben az igénylő életvitelszerűen lakik, nem számít vagyonnak.

Hol kell benyújtani a kérvényt?

A támogatás igénylésének benyújtása egész évben folyamatos, ha pedig megkapod, a folyósítás egy éven át havonta történik majd, és a benyújtási hónap első napjától érvényes.

Az igényléshez ki kell tölteni egy formanyomtatványt, majd azt a helyileg illetékes önkormányzatnál kell leadni, mindemellett szükséges vagyonnyilatkozatot, jövedelemigazolást és a lakás nagyságát igazoló nyomtatványt is mellékelni. Ha társasházban laksz, a közös képviselő nyilatkozatát is mellékelni kell, de a különféle támogatási célok és formák szerint más dokumentumokat is kérhetnek, erről érdeklődj az önkormányzatnál.

Még több információ a támogatásról

Ha szeretnél még többet megtudni a lakásfenntartási támogatásról, nézd meg a videót, és hallgass meg egy szakértőt!

Mekkora összegre számíthatsz?

A támogatást pénz formájában is megkaphatod, de természetbeni juttatásként is, ilyenkor a szolgáltató felé történik a folyósítás. A lakásfenntartási támogatás összege minimum 2500 forint, maximális mértéke pedig attól függ, mekkora az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem. A konkrét képletet ide, majd a Lakásfenntartási támogatás tájékoztatójára kattintva megtalálhatod.

Ezt is szeretjük