Nem tudod fizetni a havi részleteket? Támogatások, amiket te is megkaphatsz

Megkönnyítik a havi törlesztőrészletek visszafizetését.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben lehet, hogy te is odáig jutottál, hogy nem vagy képes fizetni a rendszeres kiadásaidat vagy lakáshiteledet.

A pénztelenség kellemetlen és nyomasztó terhét feldolgozni nem egyszerű, de szerencsére nem vagy egyedül a bajban, léteznek támogatások, melyekre akár te is jogosult lehetsz. Ismerd meg őket!

Adósságkezelési szolgáltatás

A települési önkormányzatnak jogában áll, hogy részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatást nyújtson a rászoruló családok részére, úgynevezett adósságkezelési szolgáltatás címén.

Az a személy részesülhet ebben a segélyben, akinek az adóssága meghaladja az 50 ezer forintot, és akinek a közüzemi díjtartozása legalább hat havi összegre rúg - vagy, ahol a szolgáltatást már ki is kapcsolták -, illetve, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az önkormányzat által meghatározott összeget.

Az adósságkezelés legfeljebb másfél évre terjedhet ki, és az adósságkövetelés jogosultjának folyósítják minden hónapban.

A támogatás mértéke nem haladhatja meg az adósságkezelés körébe bevont adósság 75%-át, összege maximum 300 ezer forint lehet, kivéve, ha hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésről van szó, ebben az esetben a szolgáltatás legfeljebb 600 ezer forintot jelenthet. Az adósságkezelési szolgáltatás további részleteiről településed önkormányzatánál érdeklődhetsz.

Lakásfenntartási támogatás

Sokan nem tudják, de az úgynevezett lakásfenntartási támogatás segíthet kilábalni a nehéz helyzetből. A szociális alapon járó segélyt a lakhatást megnehezítő kiadások fedezésének megkönnyítésére adják.

Alanyi jogon igényelhetik azok, akik adósságkezelési szolgáltatásban részesülnek, illetve normatív alapon járhat a segély, ha a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 71 250 forintot. Ezt úgy számolják ki, hogy a család összjövedelmét elosztják a család szerkezeti egységének megfelelő arányszámmal - nyilván egy gyermek nem egyenlő egy felnőttel. Emellett kitétel, hogy a háztartásban élők közül senki ne rendelkezzen saját vagyonnal.

A támogatási kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani a helyileg illetékes önkormányzathoz. Ha elbírálták a kérelmedet, és megállapították, hogy te is jogosult vagy a támogatásra, akkor a következő hónaptól egy éven keresztül kapod meg a segélyt. A támogatást igényelni lehet például a közüzemi számlák fedezésére, de akár a hitel törlesztőrészleteinek fizetésére is. Kattints ide, ha többet szeretnél tudni a támogatásról!

Tudj meg többet a lakásfenntartási támogatásról!

Ha nehézségbe ütközik a havi kiadások fedezése, érdemes igényelned a támogatást. Nézd meg a videót, és tudj meg többet!

Nemzeti Eszközkezelő

Manapság egyre többen jutnak el odáig, hogy nem tudják fizetni lakáscélú hitelüket. Ha az elmaradás a kilencven napot meghaladja, a bankok sajnos bármikor érvényesíthetik a jelzálogra megjelölt jogukat, azaz könnyen kilakoltathatnak bárkit. A Nemzeti Eszközkezelő pontosan e célból jött létre, szociális alapon próbál segítséget nyújtani azok számára, akiket a kilakoltatás veszélye fenyeget.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A segítségnyújtás lényege azon alapszik, hogy a Nemzeti Eszközkezelőn keresztül az állam megvásárolja azokat a törlesztéssel elmaradt ingatlanokat, ahol szociálisan rászoruló emberek élnek. Ebbe a kategóriába esnek azok, akik legalább egy gyereket nevelnek, szociális ellátásban részesülnek, és az adott ingatlanon túl - melynek értéke nem haladhatja meg vidéken a 10, megyei jogú városokban és a fővárosban a 15 millió forintot - nincs másik ingatlanuk.

Miután az Eszközkezelő megvásárolta a lakást, a lakók az ingatlanban maradhatnak, mindössze a bérleti díjat kell felé megfizetniük, ami nagy könnyebbség lehet a felhalmozódott tartozások mellett. Ha úgy gondolod, megfelelsz a kritériumoknak, és a támogatást te is igényelnéd, akkor a hitelt nyújtó bankkal kell felvenned a kapcsolatot, aki mintegy közvetítőként működik közötted és az Eszközkezelő között. Az ügyintézés menete sajnos három hónapra is rúghat, de érdemes lehet erről a lehetőségről is tájékozódni.

Ezt is szeretjük