Jön az ingyen fűtés: van, ahol így csinálják!
Az áram és a földgáz ingyenességét még idén ősszel a távhőre is kiterjesztenék Szerbiában a rászorulók számára.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MTI információi szerint a jövőben ingyenessé tehetnék a távfűtést a legszegényebbek számára Szerbiában, legalábbis a szerb energiaügyi minisztérium javaslata szerint.

Az ingyenesen járó áram és földgáz után ingyenessé tennék a távfűtést is a leginkább rászoruló családok számára - ismertette a javaslatot múlt csütörtöki, 2013. szeptember 12-i számában a Politika című belgrádi napilap.

300 ezer családot érint

A szerb energiaügyi minisztérium szerint a fűtési szezon kezdetéig, azaz 2013. október 15-ig kellene meghatározni, hogy kiknek és milyen feltételek mellett járna az ingyenes távfűtés.

Az eddigi szabályozás más pontjain is lehetnek változások. A lap szerint a legtöbb panasz az ingyenes áram mennyiségét érinti. A jogosultaknak ugyanis csupán 250 kilowattóra fogyasztásig jár az ingyenes áram, az átlagos fogyasztás viszont 400 kilowattóra.

A Politika információi szerint Szerbiában 300 ezer családnak jár ingyenes áram és gáz, a lehetőséggel viszont csak a jogosultak hatoda él.

A támogatási rendszer ugyanis sokak számára nehezen átlátható, a támogatás mértéke függ az egy háztartásban élők számától és jövedelmétől, a távfűtés esetében pedig akár a lakás méretétől is.

Védendő fogyasztók Magyarországon

Bár Magyarországon nem adják ingyen az energiát, az Európai Unió előírásainak megfelelően igyekeznek speciális védelmet biztosítani a legnehezebb anyagi körülmények között élőknek.

A lakhatási támogatás is segíthet

Ha problémába ütközik a közüzemi számlák fizetése vagy bármilyen, a lakhatással összefüggő költség, érdemes lakásfenntartási támogatást igényelni. Nézd meg a videót!

Védendő fogyasztóvá válhatnak a szociálisan rászorulók, valamint a fogyatékossággal élő fogyasztók is, számukra különféle fizetési kedvezményeket biztosítanak, emellett lehetőség van az előrefizető mérő felszerelésére is. Ha többet szeretnél tudni a részletekről, kattints ide!

Ezt is szeretjük