Kora tavaszi tennivalók a kertben: így hamar virágba borulnak az ágyások

Kora tavasszal elérkezik a kertészkedés ideje.

Kora tavaszi kerti teendők
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hosszú, szürke tél után az ember alig várja, hogy újra színes virágokban gyönyörködhessen: kíváncsiskodva, türelmetlenül figyeli az ágyásokat.

A csoda azonban tovább várat magára, ha az ember nem segít be egy kicsit az ébredező természetnek. Megyeri Szabolcs kertész tanácsait követve a kert hetekkel előbb kivirulhat.

Mikor jön el az ideje a kertészkedésnek?

Bár sokan azt gondolnák, hogy a kerti teendők az évnek ebben a szakaszában még várhatnak, valójában már most is számos tennivaló adódik.

A kertész szerint február végétől március végéig tart az úgynevezett kertbeindítás, melynek nemcsak a még rügyezés előtt álló rózsák és fák metszése, hanem a virágoskert felfrissítése is fontos része. Ha az utóbbi megkésik, a korai kert távolról sem lesz olyan szép, mint amilyen lehetne.

Kora tavaszi kerti teendők

A korai kerti teendők között lényeges szerepe van a talajlazításnak, hiszen a téli időszak során az keménnyé, a növények számára barátságtalanná válhatott. Ilyenkor kell kiszórni az érett komposztot, valamint esedékes a trágyázás is, a szakértő szerint érdemes szerves trágyát választani a műtrágya helyett. Végül ne feledkezzünk el a gyepszellőztetésről, amely ugyancsak fontos tavaszi teendő: korábbi cikkünkben erről és a tavaszi fűgondozásról már megkérdeztük a kertészt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jó tudni, hogy a locsolás is egy fontos tavaszi teendő. Bár sokan azt gondolják, ilyenkor nincs rá szükség, valójában nagyon is: Megyeri Szabolcs arra figyelmeztet, hogy a tavaszi széljárás nagyon kiszárítja a földet, és sorra a növényeket, virágokat, sőt, az örökzöldeket is, amelyeknek egyébként épp márciusban lenne a legnagyobb szüksége az öntözésre.

Mit ültessünk, és mi nyílik ilyenkor?

Noha az egynyári növények - például a petúnia, muskátli, rézvirág - még váratnak magukra, és csak májusban mutatkoznak meg, ilyenkor is lehet szép virágokban gyönyörködni. Vannak ugyanis olyan növények, amelyek jól viselik a hidegebb időt. Ilyen az erika, a díszkáposzta, a nefelejcs vagy a százszorszép, amelyekkel a kertész szerint már ilyenkor is lehet színesíteni a kertet. A hagymás növények, például a kardvirág ültetése ugyancsak hamarosan elérkezik.

Ami az évelőket illeti, mint a sárga pompás kúpvirág, a piros sásliliom, a napvirág vagy a harangláb, ezekből is válogathatunk. A március-áprilisban elültetett évelő növények közül több olyan is akad, mely már a tavasz kezdetén, pár héttel az ültetés után színesíteni fogja a kertet.

39474613 24bae90755568efde5095aca558d58f4 wm

Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Kerti tó készítése

Akinek van rá helye és lehetősége, remek kerti tavat készíthet: a kertész korábban arról beszélt nekünk, hogyan.

Hogyan kell kerti tavat csinálni, és milyen növények ékesítsék a partját? Megyeri Szabolcs kertész válaszolt

Egy szép udvart még romantikusabbá, még látványosabbá tehet egy kerti tó.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük