Hogyan lesz gondozásmentes egy kert? Megyeri Szabolcs kertész szerint így minimálisra csökkenthetők a feladatok

Megyeri Szabolcs elmondta, hogyan lehet olyan kertet készíteni, amivel nincs sok baj.

GettyImages-1208395844
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos sokan nem tudnak kellő időt szakítani a kertészkedésre, ezért ha bele is vágnak, hamar csúnya kudarc éri őket, és elmegy a kedvük az egésztől.

Természetes, hogy kellő gondoskodás híján a szárak lekókadnak, a levelek sorra elszáradnak, és a bimbók sem bontanak szirmot. Emiatt azonban vétek lenne felhagyni a relaxáló kerti tevékenykedéssel. Érdemes inkább úgynevezett gondozásmentes ágyásokban gondolkodni, melyeknek már a neve is kevesebb kötöttséget jósol. Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük meg, mit kell tudni ezekről.

Mit jelent, hogy gondozásmentes egy ágyás?

Egy olyan kert, ami nem igényel különösebb figyelmet, munkát és időt, mégis szép virágok tarkítják? Jól hangzik, ám érdemes alaposabban is megismerkedni azzal, mit jelent pontosan a gondozásmentesség.

- Elsőként tisztázni kell, hogy százszázalékosan gondozásmentes ágyás vagy növényegyüttes nem létezik, ez a kifejezés sokkal inkább az alacsony gondozási igényt jelenti. Noha a természetben a növények külső beavatkozás nélkül is megfelelően fejlődnek, a díszkertek flórája minden esetben igényli a törődést, gondoskodást. Az ilyen kialakítású terület ajánlott az olyan birtokokra, ahol a háziak nem szeretnének vagy nem tudnak túl sok időt tölteni a kertápolással, és különösen alkalmas társasházi környezetbe, lakóparkokba, vagyis oda, ahol kevés figyelem jut a beültetett, közös területekre. Gyakran pedig azért kerül sor alacsony gondozási igényű kert kialakítására, mert a rendelkezésre álló terület kicsi, így érdemi növénytermesztésre, játékra, közösségi célokra nem alkalmas, ezért inkább díszkerti jellegű, kevés foglalkozást igénylő látkép kialakítása a cél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyakori tévhit, miszerint a kerítésen belüli és az azon kívüli növények ugyanabba a kategóriába tartoznak. Ezzel szemben egy kert minden esetben művi alkotás, hiszen a beültetett növényeket tudatosan választjuk meg, válogatjuk össze, ráadásul a kerti növényzet túlnyomó többsége nemesített, kertészeti változat, tehát mindenképpen más igényekkel rendelkeznek, mint a rétek, erdők növényei. Ebből fakad az a tény, hogy a kert zöldjeit minden esetben valamilyen gondozásban kell részesíteni, azonban ennek a mértéke, intenzitása, gyakorisága befolyásolható.

Az alacsony gondozási igényű ágyások vagy akár teljes kertek tehát azt az előnyt hordozzák, hogy esztétikai értéküket sokkal kisebb energia- és időbefektetés árán is megtartják - magyarázza Megyeri Szabolcs.

Így lesz gondozásmentes a kert

Ezen a ponton jogosan merül fel a kérdés, hogyan lesz egy kert gondozásmentes, avagy kisebb gondozási igényű, mint egy hagyományos ágyásokkal bíró.

- A gondozási igényt hatékonyan lehet csökkenteni, minimalizálni bizonyos módszerekkel, például megfelelő növényválasztással, ültetési praktikákkal, mulcsolással, vagy éppen az esővíz átgondolt felhasználásával.

A mulcsolt ágyások nagy teret engednek a kreativitásnak, sűrű vagy éppen ritkás beültetéssel is működőképesek, és emellett nagyon tetszetősek. Az ilyen ágyások lényege, hogy a geotextillel fedett, mulcsanyaggal (fakéregtörmelékkel, kaviccsal, zúzott kővel) felszórt ágyás teljesen gyommentes lesz, és a mulcsnak köszönhetően a talaj vízgazdálkodása nagymértékben javul. Az ilyen ágyásban a növények bizonyos mértékig védve lesznek a hő- és a fagyártalmaktól, vagyis sokkal kevesebb ápolási feladatot igényelnek majd.

Szintén minimális ápolási igénnyel rendelkeznek a sziklakertek, melyek a kövek mellett jellemzően szárazságtűrő, tehát kiegészítő öntözést ritkán vagy egyáltalán nem igénylő növényekkel (például évelőkkel, pozsgásokkal, kaktuszokkal) kerülnek beültetésre.

A parlagi, használaton kívüli területek benépesíthetők talajtakaró cserjékkel, melyek elnyomják a gyomokat, és amennyiben szárazságtűrő fajok kerülnek ültetésre, az öntözésekkel sem lesznek jelentős feladatok. Érdekes alternatíva az esőkert, mert az erdők természetes struktúráját utánozza. Ilyenkor a kert egy magasabb pontján egy sekély mélyedésbe kerül a díszágyás. Az eső itt összegyűlik, nagyban hasznosul, majd a természetes lejtést követve a kert alsóbb területein is végigvonul. Ilyen módon az öntözések nagyban ritkíthatók, ha pedig felülről lefelé haladva egyre kisebb vízigényű dísznövények kerülnek telepítésre, még hatékonyabbá tehető a rendszer.

GettyImages-988865718

Végül pedig ajánlható a természetközeli kertstílus, melynek lényege, hogy a rétek, mezők látképét utánozva vadvirágok, nyíratlan gyep, buja aljnövényzet és metszést, alakítást nem igénylő cserjék, fák kerülnek telepítésre. Ez azt jelenti, hogy a természetközeli kert minimális beavatkozás mellett is egységes, dekoratív látványvilágú lesz - mondja a kertész.

Szerencsére azoknak sem kell csüggedniük, akiknek már kész kert van a keze alatt, hiszen a kertész szerint egy ilyen is gondozásmentessé tehető.

- Egy átlagos, már kész kert gondozási igénye anélkül is csökkenthető, hogy részben vagy teljesen ki kellene cserélni a beültetett fajokat. A mulcsolás csökkenti a vízigényt és megelőzi a gyomosodást. Az öntözés egyszerűsíthető például csepegtető öntözőrendszer kialakításával, vagy automatizálható időzíthető, intelligens öntözőrendszer beépítésével. A gyeppel kapcsolatban kevésbé kedvelt feladat a fűnyírás, mely kiválható egy önjáró fűnyíró csatasorba állításával. Ezek az okosgépek naponta bejárják a pázsitot, és mindig csak a felső pár millimétert vágják le, ezáltal nem lesz szükség a nyesedék összegyűjtésére és tárolására. Amennyiben a szokásos tavaszi vagy őszi ültetési szezonban a már elhalt vagy cserére ítélt növényeket alacsony gondozási igényű fajokra váltjuk, nagy lépést tehetünk előre.

GettyImages-480554109

Mi kerüljön a gondozásmentes kertbe?

Végül a kulcskérdés: milyen növények kerüljenek egy ágyásba, hogy valóban kis igényű, gondozásmentes lehessen?

- Amennyiben mulcsolt ágyásról vagy hatékony vízgazdálkodású területről van szó, szinte bármilyen növény alkalmas, hiszen ebben az esetben a természetes csapadék javarészt elegendő, a mulcsréteg pedig garantálja a gyommentességet. Szóba kerülhetnek egynyári virágok, évelők, tujafélék, örökzöldek vagy akár díszfüvek is. A másik esetben a gondozásmentesség gerincét a nagy tűrőképességű vagy fokozottan ellenálló növényfajok adják. Ilyenkor előnyben kell részesíteni a helyi klímához szokott honos növényfajokat, vagy a szárazságtűrő növényeket, például a mediterrán fajokat, a pozsgásokat vagy az olyan egyszerűen fenntartható növényeket, mint a levendula, a zsálya, az illatos barátcserje, a cserszömörce, a kövirózsa, a varjúháj, a napvirág, a délvirág, a búzavirág, a porcsinrózsa vagy az árvalányhaj.

A sorolt növényeket a következő lapozgatóban szemrevételezheted. Ezekkel valóban gondozásmentes, mégis tetszetős lehet a kerted.

38623381 8c15c92f2fb45c5ad4ca7943900cecea wm
Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Párakedvelő növények a fürdőbe

Csinálj oázist a fürdődből: rakj be szebbnél szebb növényeket, amelyek kifejezetten a párás közeget szeretik! Megyeri Szabolcs adott néhány tippet.

Ezt is szeretjük