Tönkreteszik a várva várt termést és a fát is: Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük a gyakori gyümölcsfabetegségekről

Ha vannak gyümölcsfáid, fontos megismerned a gyakori gyümölcsfabetegségeket.

GettyImages-1280560004
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki szeret kertészkedni, annak a gyümölcsfanevelés gyönyörű kihívást jelenthet: sok, mégis örömteli munkával eljutni az ültetéstől a szüretig, amikor a várva várt gyümölcsöt elégedetten szakíthatja le az ember.

Talán a szeretetteljes nevelés is teszi, de a saját gyümölcs még ízesebb a boltinál. Ami pedig szintén nem utolsó kérdés, hogy egyértelműen hazai, és semmi olyan szer nem érte, amiről a fa tulajdonosa ne tudna. A gyümölcs azonban csak akkor fejlődhet szépen, és kerülhet az asztalra, ha nem sújtja betegség: a gyakori bajok kapcsán a kertészt, Megyeri Szabolcsot kérdeztük meg.

- A gyümölcsfákat mindenki szereti, hiszen telepítésükkel friss, ellenőrzött hátterű, akár biominőségű gyümölcshöz lehet jutni, ráadásul számos gyümölcsfa remekül illeszthető be a díszkerti látképbe, egyes fajok virágzása például csodás látvány - mondta el elöljáróban.

A gyümölcsfanevelés árnyoldalai

Senkinek se szegje kedvét a tény, hogy bár a gyümölcstermesztés lélekemelő tevékenység, bizony komoly munkát is jelent: a kertész szerint ezek a növényfajok a többinél kényesebbek, fokozott gondoskodást, rendszeres ápolást igényelnek, hiszen a gyümölcsfák hajlamosak a betegségekre, és sok kártevőjük is akad.

Ugyan sokan tervezhetik úgy, hogy fájuk a maga természetességében fog cseperedni és teremni, Megyeri Szabolcs véleménye szerint nagyon ritka eset, hogy egy gyümölcstermő növényt élete során egyszer sem kell növényvédő szerekkel vagy egyéb módszerrel, például metszéssel, ágritkítással kezelni. Szerencsére a legtöbb betegség szaktudás nélkül is felismerhető, és a kezelés sem bonyolult.

Felmerül a kérdés, hogy vajon a betegségekre való hajlamot tekintve van-e különbség növény és növény között, és melyik lehet az a gyümölcsfafajta, amely problémamentesebbnek bizonyulhat.

- Minden növénynek vannak betegségei és kártevői, de a gyümölcstermők tényleg hajlamosabbak többféle fertőzésre, illetve gyakrabban támadják őket rovarkártevők. Akadnak azonban különbségek, így már a vásárlás előtt lehet tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb nehézséggel kerüljünk szembe.

A honos fajok, vagyis azok a növények, melyek az adott tájegységen nagyon rég óta jelen vannak, jobban alkalmazkodtak a környezeti viszonyokhoz, így könnyebben védik ki a betegségeket is, illetve ellenállóbbak a kártevőkkel szemben. A tipikus magyar gyümölcsökből - alma, szilva, meggy például - hozzáférhetőek úgynevezett régi, hagyományos változatok, vagyis olyan nemesített fajták, melyeket akár évszázadok óta nevelnek hazánkban, így ezek jellemzőbben ellenállóbbak. A különlegesebb, extravagáns változatok nagyobb hajlamot mutathatnak a megbetegedésre, érzékenyebbek lehetnek. Érdekes módon a legellenállóbbak sokszor azok a távolról érkezett gyümölcstermők, melyeknek nálunk nincsenek, vagy alig akadnak betegségeik, kártevőik éppen azért, mert messziről érkeztek. Ide sorolható többek között a kivi, a füge vagy a gojibogyó.

A legjellemzőbb betegségek a gyümölcsöknél

Ismerd meg az ellenséged, szokták mondani, ez a gyümölcsfabetegségekre is igaz: ha az ember tudja, hogy milyen probléma jelentkezhet, könnyebb lehet felismerni, kezelni, de akár megelőzni is.

- A sikeres gyógyításhoz elengedhetetlen a károkozók felismerése, beazonosítása, hiszen csak így találhatod meg a legjobb, leghatásosabb ellenszert! A gyümölcstermesztés ezért mindenképpen tanulást igényel, meg kell ismerned a jellemző ellenfeleket, ehhez szakcikkekben, szakkönyvekben találhatsz információkat, de gyakran sokkal nagyobb segítség egy tapasztalt kertbarát - például a témában jártas rokon vagy szomszéd - véleménye, javaslata. Amennyiben nincs a közelben ilyen személy, érdemes bátran tanácsot kérni a kertészetek, gazdaboltok eladóitól, akik kiválóan ismerik a problémákat és az azokra javallott szereket, módszereket. Fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor senki ne essen pánikba, a legtöbb probléma orvosolható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Néhány jellemző betegségről is mesélt a kertész:

- A skála nagyon széles, még csak a puszta felsorolás is terjedelmi korlátokba ütközne, de akad pár nagyon gyakori és könnyen azonosítható támadó. A moníliás gyümölcsrothadás az almát, körtét, birset, de akár a meggyet vagy a mogyorót is érintő gombás betegség, a termés teljes megsemmisülését okozhatja. A gomba jellegzetes íves, körkörös fehér vagy sárga foltok, pöttyök formájában jelentkezik, a védekezés pedig kimerül a fertőzött részek eltávolításában.

A lisztharmat jól ismert gombás fertőzés, mely lisztszerű fehér, később szürkés bevonatként jelentkezik a leveleken, terméseken. Elsősorban az almát és körtét érinti, de számos dísznövényen is megtelepszik. Védekezni vegyszeresen és biokertészeti módszerekkel is lehet, valamint a beteg részek lemetszése is megoldás.

Lisztharmat.
Lisztharmat.

A nektriás ágrákbetegség számos gyümölcstermőt támadhat, kezdetben felszakadt, vöröses színezetű sebként jelentkezik a kérgen, később burjánzó daganatokként szaporodik el. A védelem főképpen a megelőzésben merül ki, a betegség a nyílt sebeken keresztül hatol be, így a sebkezelés kiemelten fontos.

Nektriás ágrákbetegség.
Nektriás ágrákbetegség.

A kártevők közül számos levéltetű, gyümölcsmoly, bolhaféle jelenhet meg, de sajnos sokféle specifikus, egy-egy fajt támadó rovarkártevő is létezik, ilyen például a dió termését csaknem teljes egészében megsemmisítő dióburok-fúrólégy. A rovarok ellen a leggyakrabban vegyszeresen, permetezéssel léphetünk fel.

Megelőzés

Még az embereket érintő betegségek kapcsán is úgy tartják, hogy a megelőzés a legjobb fegyver velük szemben. Ez hasonlóképpen van a gyümölcsfákkal is. Aki szeretné kivédeni a betegségeket, a kertész szerint már a faj megválasztásakor is tehet az ügy érdekében: ha valaki a jól bevált, nagy múlttal rendelkező gyümölcsfajokat választja, már jó úton halad a védekezésben, de bátran lehet próbálkozni az egzotikus gyümölcsfajok valamelyikével is.

- Akármilyen gyümölcsöt telepít az ember, nagyon fontos, hogy megfelelő körülmények közé kerüljön a kert új lakója. Teljesülnie kell a növény fényigényének, megfelelő minőségű és állagú talajba kell kerülnie, óvni kell a huzatos, fagyzugos fekvéstől, és figyelembe kell venni a növény majdani, kifejlett méretét, hiszen nem minden gyümölcsfa kompakt méretű, elég csak a dióra gondolni, ami több tíz méteres és nagyon terebélyes is lehet.

A prevenció másik oldala a megfelelő és folyamatos ápolás, a lemosópermetezések elvégzése, a beteg részek eltávolítása és megsemmisítése, a szabályszerű metszés és például a helyes öntözés. Mindezek azért fontosak, mert a gyümölcsfák ellenálló képességét a kondíciójuk alapozza meg, egy jó helyre ültetett, megfelelően gondozott fa sokkal könnyebben veri vissza a betegségek és kártevők támadását, mint egy legyengült példány - mondta el Megyeri Szabolcs.

megyeri-szabolcs-foto
Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.
Igénytelen szobanövények

Hajlamos vagy megfeledkezni a növényeidről, de mégis szeretnél néhányat tartani? Ezeket az alacsony igényűeket neked találták ki.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük