Hogyan szaporítsunk bazsalikomot? Így lesz egyetlen cserépből igazi ültetvény - Megyeri Szabolcs tanácsai

A fűszernövény-termesztés kicsi konyhában is megoldható: a bazsalikomról kérdeztük meg a kertészt.

GettyImages-1250389443
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs is annál jobb, mint az, ha a maga termesztette alapanyagokból főzhet az ember: illatos fűszernövények nemcsak a kertben, hanem akár a legparányibb konyha ablakában, cserépben is nevelhetők, így bátran lehet vele próbálkozni az ősz beköszöntével is.

A paradicsomos és tésztaételek, az olaszos fogások elmaradhatatlan ízesítője a bazsalikom: termesztéséről, gondozásáról és szaporításáról kérdeztük meg Megyeri Szabolcs kertészt.

A bazsalikomról

Bármilyen növényről is van szó, csak akkor nevelhető sikeresen, ha jól ismeri az ember.

- A bazsalikom alapvetően alacsony igényű, könnyen nevelhető mediterrán fűszernövény. Sajnos kimondottan érzékeny a fagyra, sőt, már kicsivel a fagypont felett is elhalnak levelei, termesztésénél ezt figyelembe kell venni. Fény- és melegigénye magas, vízből is sokat kíván. Mindig a kert vagy a lakásbelső legnaposabb, legmelegebb részébe kell kerülnie. Ezeken kívül sok teendő nem lesz körülötte, erős aromája távol tartja a kártevőket, betegségei pedig nem ismertek, így növényvédelmi feladatokat nem ad gazdájának - mondja a szakértő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így kell elültetni a bazsalikomot

Ha valaki kedvet érez a beltéri bazsalikomtermesztéshez, fontos, hogy körültekintően, a növény igényeinek megfelelően ültesse el a magokat:

- Cserepes ültetéskor az általános virágföld, palántaföld teljesen megfelelő, érdemes bolti, zsákos közeget használni, ez ugyanis gyommentes. A magokat fél-egy centire helyezzük a földbe. A növekedési szakaszban a dísznövényekhez használt tápoldatból juttassunk a fűszernövénynek - mondja Megyeri Szabolcs.

Mivel a beltéren nevelt növény tető alatt van, sok múlik rajta, hová kerül a cserép: fény- és hőmérséklet szempontjából is meggondolandó a növény számára kijelölt hely.

A szakértő így javasolja:

- A magas fény- és melegigény miatt elsősorban a lakás, ház déli fekvésű ablakai alkalmasak a célra. A tavasz végétől kezdve a bazsalikomos edények akár a szabadba is költözhetnek, például a teraszra, erkélyre, amennyiben ott is teljesülnek az említett igények. Páraigénye nem jelentős, párásítani nem szükséges a környezetében.

A bazsalikom locsolása és tápoldatozása

Az ültetés után következik a növény nevelésének oroszlánrésze, hiszen csak akkor lehet egészséges levelekben gazdag a bazsalikom, ha megfelelő gondozást kap. Vízigénye alapvető tudnivaló:

- A bazsalikom vízigénye közepes-magas, főképpen az oldalhajtások megjelenése után van szüksége rendszeres és bőséges öntözésekre, hogy növekedése zavartalan legyen.

A lakásban tartott példányok havi egy-két alkalommal kaphatnak egy kevés dísznövényeknek való tápoldatot, de friss, gazdag ültetőközeg használata esetén ez sem feltétlenül szükséges - mondja a szakértő.

bazsalikom

Így lehet dús ültetvény egyetlen cserépből

Ha valaki szívesen nevelget fűszernövényeket, és nemcsak egy cseréppel szeretne belőlük, szaporítással egy kész kis ültetvénye is lehet. Megyeri Szabolcs így tanácsolja:

- A bazsalikom legegyszerűbb szaporítási módja a magvetés, de a folyamat gyorsítható, ha előnevelt palántát vásárolunk és helyezünk az ablakba. Akad még lehetőség, az idősebb példányok hajtásai dugványozással szaporíthatóak, de szóba jöhet a lemetszett szárrészek gyökereztetése is. Az átlagos felhasználóknak vagy a magvetés, vagy a palánták használata ajánlható.

A saját állomány szaporítása hajtásdugvánnyal lehetséges, aki pedig eleve bőséges bazsalikomveteményt szeretne, a magvetésnél számoljon nagyobb mennyiséggel. Aki sok bazsalikomot szeretne, a palántanevelésnél állítsa be a kívánt példányszámot. Amennyiben a tenyészidőszakban derül ki, hogy a felhasználáshoz képest kevés tő áll rendelkezésre, előnevelt, koros palánták beszerzése a megoldás - mondja a kertész.

A legjobb rész: a szüret

A gondos nevelgetésért járó jutalom az a pillanat, amikor az ember végre ollót ragadhat, és egy készülő fogáshoz lenyisszant néhány bazsalikomlevelet. Az, hogy az első vágásra mikor és hogyan kerül sor, kulcskérdés:

- A lakásban tartott bazsalikom esetében az ültetéstől kezdve bő két hónapot kell várni az első betakarításig. Fontos, hogy a metszést az első hajtás felett nagyjából tíz centire hajtsuk végre, a túl rövidre nyesett növény ugyanis nem tud megújulni, új hajtásokat nevelni. Érdemes mindig annyit lenyesni, amennyire épp szükség van, így nem megy kárba belőle semennyi sem. A betakarítást addig lehet folytatni, amíg van a fenti leírásnak megfelelő levágható szárrész. Ajánlott lehetőség szerint minél többet vágni a növényből, így lesz belőle ugyanis dús, erőteljes bokrocska - tanácsolja Megyeri Szabolcs.

A szakértő tanácsai kerti termesztéshez

Ha valaki a beltéri bazsalikomnevelés helyett mégis a kerti termesztést választaná, és tavaszra halasztaná a dolgot, a következőket érdemes szem előtt tartania:

- Kerti bazsalikomvetemény esetén a tápanyagigény kielégítésére még az ősszel szerves trágyát vagy komposztot szükséges a termesztőhely talajába forgatni.  A tavaszi vetéskor, palántakiültetéskor friss trágyázás nem szükséges, főképp, ha volt őszi előkészület.  A magokat sekélyre, fél-egy centire helyezzük a talajba, a sortávolság kétarasznyi legyen, a kiültetett palánták ugyanilyen távolságra legyenek egymástól.

A tél végétől kezdve időszerű a palántanevelés, amit a négy fal között kell elkezdeni, hogy aztán a már 3-5 leveles palánták májustól kezdve kiültetésre kerülhessenek. A magvetést szigorúan a fagyok elmúltával lehet megejteni, sőt az ideális vetési időszak a tavasz derekától érkezik el, a magok csírázási hőmérséklete ugyanis 18-20 Celsius-fok. A folyamat gyorsítható, ha előnevelt palántát vásárolunk, és ültetünk a kertbe. Palántát magunk is nevelhetünk, a kora tavasztól elkezdett folyamat eredménye májusra kiültethető, életerős növény lesz - mondja a kertész.

Tanácsait így folytatja:

- Az árnyékos helyeket kifejezetten kerülni kell, mediterrán növény lévén lételeme a sok napsütés. A magas hőmérséklet nem tesz benne kárt, de az aszályos, kánikulai időkben fokozottabb öntözést kíván. A tenyészidő során tápanyag-utánpótlás nem szükséges.

Ami a betakarítást illeti, az áprilisi, májusi vetést vagy kiültetést követően az első jellemzően július derekán időszerű, a második pedig a nyár végén vagy az ősz elején, de mindenképp a fagyok megérkezte előtt.

A bazsalikom egynyári növény, tehát életciklusa a tavaszi vetéstől a késő nyári, kora őszi betakarításig tart, a következő évben újabb adag mag vagy palánta beszerzésére lesz szükség. Friss leveleket a nyárközepi időszaktól kezdve egészen őszig vághatunk róla  - mondja Megyeri Szabolcs.

msz
Megyeri Szabolcs
Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Allergizáló szobanövények

Ezekkel a beltéri növényekkel érdemes vigyázni: allergiát válthatnak ki.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük