Hogyan kell kerti tavat csinálni, és milyen növények ékesítsék a partját? Megyeri Szabolcs kertész válaszolt

Egy szép udvart még romantikusabbá, még látványosabbá tehet egy kerti tó.

Kerti tó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyönyörű, zöldellő fű, dús, változatos formájú és levelű bokrok, színes virágok: ezektől lesz igazán tetszetős, kellemes és látványos a kert.

Ha azonban valaki nem elégedne meg ennyivel, és különlegesebbre vágyik, akár egy kerti tó létesítése mellett is dönthet, kerítésen belülre hozva azokat az érzéseket, amelyek a természetes vízpartokon járják át az ember lelkét. Megyeri Szabolcs kertészt hívtuk segítségül, mit érdemes tudni a kerti tavakról, hogyan kell karbantartani, és milyen növényekkel érdemes díszíteni a környékét.

- A kerti tó az egyik legextravagánsabb kerti látványelem, talán nincs is kerttulajdonos, aki ne látna szívesen egy csodásan megkomponált, esztétikus tavacskát a birtokán. Tudni kell azonban, hogy a kerti tó nehéz vállalás, kialakítása sem egyszerű, de a fenntartása már vitán felül odafigyelést, energiát, és bizony anyagi áldozatot is igényel. Vannak előnyei és hátrányai, és van, akinek ajánlható, míg másnak nem - mondja elöljáróban a szakértő.

Kinek ajánlott a kerti tó, és kinek nem?

Ahogyan a kertész szavai is előrebocsátották, a kerti tó, bár gyönyörű, sok odafigyelést igényel, így tehát a létesítése előtt érdemes alaposan végiggondolni, hogy ez a pluszmunka belefér-e majd a szabadidőbe, és persze a büdzsébe a kert gondozásán felül.

- A kerti tó - ahogyan mondani szokták - egy kert a kertben. Ezt úgy kell érteni, hogy a kerti tó gondozása nem a kertápolás része, hanem egy önálló szegmens saját feladatokkal, tennivalókkal és a megszokott kiskerti problémáktól merőben eltérő bonyodalmakkal. Mindez azt jelenti, hogy aki kerti tavat épít, mindenképp számoljon azzal, hogy sokféle új teendővel fog szembesülni. A tó folyamatos fenntartási munkákat és minden évszakban többféle speciális ápolási feladatot kíván, ez pedig megnövekedett kiadásokat, több időráfordítást fog igényelni.

A tó tehát annak való, akinek van ideje, energiája, és nem sajnált pénze egy ilyen extravagáns kerti látványelemre, ami megfelelő gondozás esetén valóban pazar és szemet gyönyörködtető műtárgy. Sajnos sokan hamar megbánják a tó készítését, ugyanis nem megfelelő karbantartás esetén már pár hét alatt sokat romlik az esztétikája, ilyenkor a vágyott tó hirtelen nyűggé, kellemetlenséggé válik, de a terepet visszaalakítani ekkor már senki sem akarja, hiszen jelentős befektetéssel készült el a tó, a rossz döntés eredménye pedig az lesz, hogy a háziak kénytelenek lesznek együtt élni egy bosszantó körülménnyel - hívja fel a figyelmet Megyeri Szabolcs.

Azt is érdemes végiggondolni, vannak-e kisgyerekek a háznál. Amennyiben igen, az ő biztonságuk érdekében érdemesebb lehet néhány évet várni a tó létesítésével.

Az első lépések

Ha valaki a fentiek mellett is belevágna, és sem időt, sem pénzt nem sajnál kerti tavára, akkor az első feladata, hogy végiggondolja, udvara melyik pontján szeretné kialakítani azt, milyen formájú vizet képzel el, mennyire mély tóban gondolkodik, és csak növényvilágot képzel-e hozzá, vagy állatvilággal is gazdagítaná a tavat.

- A kerti tavat a természet rendjének megfelelően ideális esetben a kert legmélyebb pontjára javasolt kialakítani, lehetőleg árnyékos helyre, azonban nem lombhullató fák vagy cserjék közvetlen közelébe. Mivel a kerti tó jellemzően fókuszponti elem, nem érdemes a birtok eldugott, félreeső részeire tervezni, hiszen így alapvető látványfunkciója sérül.

A tó formája lehetőleg elliptikus vagy vese alakú legyen. A méret tág határok között mozoghat, a meghatározó szempont, hogy mit szeretnének látni benne a háziak, azonban szem előtt kell tartani, hogy a kész tavat nagyobbítani vagy kisebbíteni már nem lehet, ezért alapos átgondolás után kell meghatározni a méretet.

A tó mélysége sem mellékes körülmény, halas dísztó esetében például másfél méternél nem lehet sekélyebb a legmélyebb pont, mivel odáig nem fagy be teljesen a víz, és a halak így az alsóbb részeken át tudnak telelni. Halak nélküli kisebb, sekélyebb dísztó építése is lehetséges, de a túl kis méret általában problémákkal jár, algásodás, büdösödés léphet fel, így aki aprócska vízfelületet szeretne, inkább egy dézsatavat készítsen, legalábbis első nekifutásra. Hasznos, ha a tó nem hirtelen mélyül, ez kedvez a vízinövények telepíthetőségének, a túl meredek partszakaszok gyakran egyáltalán nem ültethetők be.

A nagysággal kapcsolatban a kert mérete is fontos tényező, a tó akkor érvényesül, ha körbejárható, ha marad körülötte elegendő tér, a kert sarkába beszorított tavacska jellemzően nem dekoratív, így tavat inkább a közepes vagy nagyobb méretű kertek tulajdonosai készítsenek - magyarázza a kertész.

Hogyan kell megcsinálni a kerti tavat?

Sokakban felmerülhet a gondolat, hogy egy kerti tavat maguk is képesek létesíteni, külső segítség nélkül. Mielőtt azonban egy laikus ásót ragadna, jó tudni, hogy ez nem egy egyszerű DIY-tevékenység. A kertész szerint ugyanis a kerti tó képezése szakszerű eljárást, hozzáértést igényel. Aki tehát nem szakértő, vagy nincs semennyi megbízható tapasztalata, annak nem jó ötlet egyedül nekivágnia.

- A kerti tó készítése egy külön szakma, így saját erőből csak akkor javasolt belefogni, ha van már vonatkozó tapasztalat, vagy ha a tulajdonos nagyon alaposan felkészült például szakirodalomból, szakcikkekből. Meg lehet bízni tóépítéssel foglalkozó vállalkozást, de az is megoldás, ha egy, a témában jártas segítő irányítja a munkálatokat, melyeket így akár az otthoniak is elvégezhetnek.

Az építés menete

Bár lényegében ásni kell, a kerti tó létesítését is építésnek nevezhetjük. A kertész részletezte a munka menetét ásástól a növények telepítéséig.

- Az építés a hely kijelölését követően az ásással kezdődik, a kívánt alakban és méretben kell kialakítani a mélyedést. A medret geotextíliával és tófóliával kell kibélelni, majd a szegélyezést kell elkészíteni, ez utóbbi felelős a fóliarétegek megtartásáért és a tópart teherbírásáért. Ezután egy próbafeltöltést kell végezni, ami megmutatja, hogy a fólia jól illeszkedik-e mindenhol, nem alakulnak-e ki benne feszültségek, szakadások. Ha minden rendben, következik az aljzat, mely a tó méretétől függően félarasznyi vagy vastagabb szikla-, kavics- és/vagy homokréteg. Amennyiben a tómeder lépcsőzetes, úgy a lépcsős felületeken is aljzatot kell elhelyezni, hiszen valószínűleg ide is kerülnek majd növények. A flóra egy részét máris lehet telepíteni az aljzatba, és következhet a feltöltés, ami után további növényfajok telepíthetők a tóba. A meder szélén a kilátszó fóliát mulcsos, kavicsos takarással lehet elrejteni, hogy minél természetesebb hatású legyen a látvány.

A karbantartásról

Jogos a kérdés, hogy a kerti tó igényel-e tisztítást, vagy sem. A természetes vizek maguktól tisztulnak, míg a medencéket az emberek tisztítják. Vajon a kertben, mesterségesen létesített tó melyik kategória felé húz?

- Ideális esetben a kerti tó működő mini ökoszisztéma lesz, és a benne élő növényzet kordában tartja a nem kívánt folyamatokat. Mivel azonban mesterséges elemről van szó, nem lehet abban bízni, hogy segítség nélkül is minden rendben lesz a tóban és körülötte. Az optimális vízminőség általában mesterséges beavatkozás árán tartható fenn, vagyis a magára hagyott tó előbb-utóbb problémás lesz. A legjellemzőbb gond az algásodás, ami általában a nem megfelelő (vagyis lúgos) kémhatás, a magas oxigéntartalom és a túlzott szervesanyag-tartalom együttállásakor alakul ki. Az algásodás miatt az egyéb tavi élőlények kiszorulnak, a víz zavaros, zöldes árnyalatú, kellemetlen szagú lesz.

A megoldás a kémhatás rendszeres mérése és szükség esetén korrigálása, valamint a szervesanyag-tartalom csökkentése. Utóbbit többek közt a tóba kerülő növényi hulladék gyors kiemelésével érhetjük el (ezért nem praktikusak a lombhullató növények a tó közelében), valamint fontos e tekintetben, hogy a tóban lakó halakat ne etessük túl, a nagy mennyiségű, fel nem használt állateledel ugyanis nagyban segíti az algásodást. Roppant hatásos a víz áramoltatása is, már egy egyszerűbb vízforgató berendezés is hatékony segítség, nagyobb tavaknál pedig szinte kötelező ilyen gép beépítése. Az algáknak természetes ellenségük is akad, a vízfelszínen úszó növények árnyékolnak, így az algásodást is nagyban csökkentik. A tó felületének legalább 50%-át kell fedniük az úszó növényeknek, hogy a kívánt hatás bekövetkezzen - mondja a kertész.

Növények a tó körül

Egy kerti tó önmagában is emeli az udvar szépségét, hiszen már csak a vizében is élvezet gyönyörködni, ugyanakkor csak úgy lesz teljes a kép, ha szép növényzet öleli körül. Nem mindegy azonban, mi kerül köré: vannak olyan növények, amelyek kifejezetten jól érezhetik magukat a szomszédságában. Érdemes valamilyen úszó növénnyel is dekorálni a tavat.

- A dísztavak növényeit négy csoportba oszthatjuk aszerint, hogy hol helyezkednek el. Az elsőbe a tóparti vagy mocsári növények tartoznak, ezek az átlagnál nedvesebb vagy a vízzel borított fekvést szeretik, aztán következnek a sekély vízi (20-30 centiméter) majd a mély vízi és víz alatti (70-120 centiméter) fajok, végül az úszó, vízfelszínen élő növények. Fontos, hogy az egyes típusú növényfajok a számukra megfelelő helyre kerüljenek, egy sekély vízi növény el fog pusztulni a mély vízben, ahogy egy vízfelszíni faj sem éli túl a part menti körülményeket. A parti, mocsári növények közül népszerű a vízimenta, a virágkáka, a csikorgófű vagy a vízi harmatkása. A sekélybe való fajok közül megemlíthető a fekete sás, a békaszittyó, a tavi káka vagy az ágas békabuzogány. A tó mélyebb részébe telepíthető többek közt a süllőhínár, a széleslevelű gyékény vagy a csíkos ecsetkáka. A vízen úszó fajok közül figyelmet érdemel a kolokán, a kagylótutaj, a vízijácint vagy a Nymphaea faj valamely változata - mondja a kertész.

Megyeri Szabolcs megannyi csodás vízparti növényt kínál kertészeti áruházában, melyek tökéletes ékei lehetnek a kerti tónak. Ide kattintva az évelő fajok vehetők szemügyre.

Díszhalak is telepíthetők a tóba

Egyesek megelégednek annyival, hogy egy csodás, dús növényzetű tóban gyönyörködhetnek. Mások azonban egy lépéssel továbbmennének, és mutatós halakkal is dúsítanák házi vizüket.

- Nem mindenki szeretne halakat is a tavába, ez ugyanis azzal jár, hogy még egy feladatkört magára vesz a tó tulajdonosa, a halakat ugyanis etetni, gondozni kell, sekély víz esetén pedig a téli elszállásolásukról is gondoskodni szükséges. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy halak nélkül is nagy élet lesz a tóban és annak partján, megjelennek majd békák, csigák, rovarok, utóbbiak közül a szúnyogokra mindenképp számítani kell, madarak járnak majd inni a tóhoz, olykor akár mocsári teknős vagy sikló is beköltözhet.

Ami a halakat illeti, számos kerti tóba való faj áll rendelkezésre, ilyen többek közt az aranycompó, a jászkeszeg, a szivárványos ökle, a tüskés pikó, a kurta baing, vagy kisebb tavakba az aranyhalak is jó választások, míg a látványos koi pontyok csak a nagyobb tavakba telepíthetők. Fontos tavi hal a naphal, mely más fajok ikráinak vagy akár fiatal egyedeinek fogyasztásával természetes módon szabályozza a tó halállományát. Lényeges, hogy ne zsúfoljuk túl a tavat halakkal, ez nemcsak a látványt rontja, de a túl sok szerves anyag bekerülése miatt a tó ökoszisztémája is gyorsan felborulna - mondja Megyeri Szabolcs.

37881399 e0cd3924291ef7000a84d79a7b888d19 wm
Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Sövények a kertbe

Ha valaki igazán mutatós kertre vágyik, és örülne némi privát szférának is, tökéletes díszítőelemekre lelhet a sövénynövényekben. Megyeri Szabolcs elmondta, melyeket javasolja.

8 dekoratív, dúsan zöldellő sövény a kertbe: Megyeri Szabolcs kertész az ültetéshez is adott tippeket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük