Kerti kártevők ellen ezek a leghatékonyabb biomódszerek, hogy örökre eltűnjenek: Megyeri Szabolcs tanácsai

Ha valaki vegyszermentesen szeretne kertészkedni, jó, ha megismer bizonyos bio kártevő-mentesítési módszereket.

GettyImages-1313464925
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kertészkedés remek szabadidős tevékenység, szép hobbi, és szerencsés választás, ha az ember szeretné tudni, milyen vegyszerekkel találkozhatott a zöldség, ami az asztalára kerül.

Akkor azonban nehéz helyzet áll elő, ha valamilyen kártevő veszi célba a kertet, hiszen erre az esetre találták ki a különböző irtószereket. Szerencsére vannak olyan biomódszerek és praktikák, amelyekkel ezek használata mégis kikerülhető: Megyeri Szabolcs kertész válaszolt a témában.

Kártevők a kertben

Akár virágos-, akár zöldségeskertről van szó, előfordulhat, hogy kártevők jelennek meg benne, melyeknek az egyes növényrészek, illetve növénynedvek szolgálnak táplálékul. Ízlésük szerteágazó, lakomájuknak azonban sajnos a kert látja kárát.

- A legtöbb károkozó nem válogat a kerti növények között, általában nem egy konkrét növény a célpont, hanem csupán növényi nedvek szívogatása vagy zöld részek rágcsálása a kártevő célja. Sajnos azonban számos zöldségfélének vagy gyümölcsnek saját kártevői is vannak, így akadnak csak egyes zöldségeket támadó bolhák, legyek vagy egy-egy gyümölcstermőre specializálódó egyéb rovarok.  

A hazai kertekben arányaiban hasonló mennyiségű kártevővel kerülhetünk szembe, mint a világon bárhol, aminek egyszerűen az az oka, hogy ahol növény van, ott a növényen élősködő vagy a növényt táplálékforrásnak használó rovarok és egyéb élőlények is megjelennek. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a globalizált világunkban a különféle kártevők is könnyedén utazhatnak, így olyan kártékony rovarok is megjelenhetnek, melyek régebben az adott területen ismeretlenek voltak. Ilyen például a diót károsító nyugati dióburok-fúrólégy, az amerikai keleti cseresznyelégy vagy a pettyesszárnyú muslica, melyek más kontinensekről érkeztek hozzánk véletlenül behurcolva. A honos kártevők listája is igencsak hosszú, tetvek, legyek, különféle talajlakó rovarok, illetve a termést, leveleket fogyasztó fajok, mint cserebogarak, krumplibogarak vagy éppen csigák sorolhatók fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jelek, hogy kártevő van a kertben

A kártevő-mentesítés első lépése a probléma felismerése és az illető kártevő beazonosítása. Hála bizonyos jeleknek, a kertészkedő könnyen észreveheti, hogy valami nincs rendben.

- A rovarok károkozása általában két nyomból állapítható meg. Az egyik magának a rovarnak a jelenléte. Elsősorban a nedveket szívogató fajok szokása, hogy tartósan a lombozaton, szárakon maradnak, például a tetvek vagy egyes bolhák viselkednek így. Ezek jellemzően a levelek fonákjain találhatóak, tehát a felderítésükhöz ajánlott gyakran, alaposan megszemlélni a növényeket, ellenőrizve a levelek hátoldalát is. Más rovarok rágással okoznak kárt, ezek is egyszerűen azonosítható jelek, legtöbbször félköríves berágások vagy átlyukasztott levelek képében láthatóak. Bonyolítja a helyzetet, hogy a sérült növények fogékonyabbak lesznek a betegségekre, így a rovartámadást gyakran követi például gombás vagy bakteriális fertőzés, tehát a jelek egybemosódhatnak. A tetvek által kiválasztott ragadós mézga pedig rendszerint a korompenész nevű gomba megjelenését hozza magával, ám ilyenkor a gombás betegség egyben a kártevők jelenlétére is utal. A csigák nem túl ügyesen fedik el jelenlétüket, hiszen útjukat jellegzetes nyálkacsík mutatja, a leveleken pedig szintén könnyen felismerhető a rágásuk. A rágcsálókkal ritkábban találkozni, inkább kisvárosi, falusi kertekben jellemző, hogy például nyúl, mezei pocok jelenik meg, de ide sorolható a vakond is, mely jóval gyakoribb vendég a kertekben. 

Vegyszermentes megoldások rovarok, csigák és vakond ellen

Legyen bár csiga, rovar vagy épp vakond, minden kártevő eltávolítására létezik vegyszermentes módszer. Ilyen a növényi alapanyagú permet vagy épp a fizikai akadály létesítése. A természetes permetszer összetételének köszönhetően űzi el a betolakodókat, utóbbi megoldás pedig abban gátolja meg őket, hogy eljussanak a növényekhez.

- A rovarkártevők ellen számtalan biokertészeti módszer létezik, így baj esetén nem kell azonnal kemikáliák után nyúlni. Bevált szer az erős csalántea, vagy az erjesztett (és sajnos nem túl kellemes illatú) csalánlé, hatékonynak bizonyulhat a fokhagymalé, a zsurlóból vagy a gyermekláncfűből készített permetszer. Ezeket gyakran, bőségesen kell kijuttatni az érintett növényekre, például szórófejes eszközzel. A szódabikarbóna vizes oldatának gombaölő, rovarűző hatása van, a tetves növényeket pedig híg, szappanos oldattal lehet kezelni. Gyakran egy alapos, erős vízsugaras lemosás is segít eltávolítani a kártevőket, persze ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a kezelés ne okozzon nagyobb kárt, mint a kártevők.

A csigák ellen a fizikai akadályok a leghatásosabbak, a védendő növények köré arasznyi szélességben faforgács, tojáshéj, kőpor vagy kávézacc szórható ki, ezeken a csiga nem tud áthaladni, de ugyanilyen hatásos az alacsony, félarasznyi magas, fordított L alakú lemezkerítés. A csigákat könnyen csapdába lehet ejteni egy talajba ásott, sörrel félig töltött műanyag pohárral, de ha pár egyszerű deszkát fektetünk a veteményes közelébe, akkor napközben ezek alól könnyen összeszedhetjük a hűsölő csigákat.

A rágcsáló kisemlősök ellen a leghatékonyabb az erős, áthatolhatatlan kerítés, vásárolhatunk csapdákat, de bevethetők a természetes ellenségek, így a macska vagy a kutya is. A zsenge, fiatal fák törzsét műanyag hálóval védhetjük, ahogy a veteményre is teríthető vékony, könnyű plasztikháló, ami ráadásul számos bolhafélét, zöldséglegyet is távol tart - mondja a kertész.

Ha levéltetvesek a növények

Elsőre elég kétségbeejtő a látvány, ha parányi levéltetvek serege lepte el a növényeket, de ebben az esetben is van megoldás. Különböző oldatok készíthetők, amelyekkel lepermetezhetők a levelek, de ez még nem minden.

- Nagyobb arányú tetvesedéskor mindenképpen indokolt valamilyen permetszer bevetése. Ezekkel kapcsolatban fontos információ, hogy ajánlott kombinálva és váltogatva alkalmazni azokat, hogy a rovarok rezisztenssége ne alakulhasson ki. Javallott a tavaszi és őszi megelőző permetezés, főleg, ha korábban vonatkozó problémák voltak. A már említett bioszerek (csalánlé, zsurlólé) mellett bevethető a kamillafőzet is, illetve jó hatásfokú a káliszappan, melynek 1%-os oldatát kell elkészíteni (tíz liter vízhez egy decinyi káliszappant adni). Súlyosabb fertőzés esetén utóbbi elegy 2-3%-os is lehet. Számos leírás említi a paradicsom szárából készült főzetet, melyhez szintén káliszappant szokás adagolni, valamint érdekes alternatívának számít a növény földjébe dugott gerezd fokhagyma, illetve a földbe sekélyen elásott banánhéj, melyek ha nem is bizonyulnak hatásosnak, ártani biztosan nem fognak. Egyes tetűfajták, mint például a pajzstetű, rendkívül ellenállóak, és sokszor csak a kefés ledörzsölés segít az eltávolításukban.

Kártevők ellen növényekkel

Szerencsés, hogy még a kert gyarapítása is segíthet abban, hogy a kártevők elkerüljék az ágyásokat. Csupán a megfelelő növényeket kell megválasztani, melyek olyan kémiai anyagokat bocsátanak ki, amelyek taszítják, elriasztják a kártevőket.

- A kártevők elleni csatában bevethető növényeket két részre lehet osztani, egyes fajok elterelésként, csaliként működnek, míg a másik csoportba a riasztó hatással rendelkezők tartoznak. Utóbbiak közé sorolható a levendula, a sarkantyúka, a körömvirág, a fokhagyma, a rozmaring, a bazsalikom, a fehérüröm vagy a büdöske. Mint az a felsorolásból kiolvasható, általában az erős illatanyaggal, aromával rendelkező növények válhatnak be, és főképpen a tetvek, földibolhák, gyümölcsmolyok, zöldségeket dézsmáló legyek ellen hatékonyak.

A csalinövények is jó szolgálatot tesznek azzal, hogy elterelik, magukhoz vonzzák a kártevőket, így a termesztett zöldségek nagyobb biztonságban lesznek. A krumplibogár például sokkal jobban kedveli a padlizsánt a burgonyánál, a retek eltéríti a káposztalegyeket, a bársonyvirág pedig a lótücsköt vonzza magához. Hasonlóan egyszerű és hatásos praktika, hogy az adott zöldségből a nagyobb arányú vetés előtt egy kisebb adagot vetünk, így ez utóbbi lesz a kártevők célpontja a még fejletlenebb, nagyobb vetemény helyett - mondja Megyeri Szabolcs.

37881399 e0cd3924291ef7000a84d79a7b888d19 wm
Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

A kertész a gyümölcsfabetegségekről

Amennyiben gyümölcsfáid is vannak, ismerd meg a különböző betegségeiket, amelyekre ily módon előre felkészülhetsz.

Ezt is szeretjük