8 dekoratív, dúsan zöldellő sövény a kertbe: Megyeri Szabolcs kertész az ültetéshez is adott tippeket

A sövények mutatós díszei a kertnek, de segítenek a tér tagolásában és a magánszféra megtartásában is.

GettyImages-838898046
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kert úgy lehet igazán teljes, ha nemcsak színes virágok és sudár fák gyarapítják flóráját, hanem dús és zöldellő sövény is helyet kap benne.

Hogy a számodra megfelelőt megtaláld, és a választott növényed valóban dús és egészséges legyen, érdemes egy megbízható kertészet kínálatából beszerezned azt, és megfogadnod néhány jótanácsot a szakértőtől. Megyeri Szabolcs kertészt hívtuk segítségül, aki az alapvető tudnivalókon túl nyolc gyönyörű sövényt is javasolt kerted ékesítésére. Ezeket a cikk végén található képösszeállításban soroljuk.

Mire jó a sövény? 

Amikor a megfelelőt keresed, ne csak azt nézd, melyik növény tetszik, hanem azt is gondold át, hogy az adott sövény a te kertedbe milyen pontos céllal kerülne be. Jó tudni, hogy az ilyen típusú növény nem kizárólag dekorációs célt szolgál, hanem fontos szerepe van úgy a tér felosztásában, mint akár a magánélet megőrzését tekintve.

GettyImages-668315796

- Fajtól függően sokféle szerepet tölthet be a sövény. Elsősorban térhatárolóként szoktunk tekinteni rá, melyet a legtöbben a kerítés mellé ültetnek, hogy megakadályozzák a bejutást, és egyben eltakarják a belső, intim területet a kíváncsiskodó szemek elől. Ennél azonban többet is tudnak a sövények! A kerten belül is bevetheted őket a különböző kertrészek elválasztására, telepítheted pusztán dekorációs céllal, de a tüskés, szúrós típusok teljesen ki is válthatják a hagyományos, épített kerítéseket. És ez még nem minden! Az ehető termésű sövénynek való cserjék finomságokkal is elláthatnak téged és a családodat, a virágos fajok pedig a dísznövényekkel versenyre kelő szépségük miatt lehetnek vonzók, gondolj csak bele egy magas, sok méter hosszú virágos növényi fal csodás szépségébe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jó, ha már a kertészetben gondolsz rá, hogy a választott növényt otthon hogyan szándékozod elültetni. Megkönnyítheted a dolgod, ha okosan választasz.

- A legjobb választások a konténeres növények, ezeket egyszerű műanyag edénybe ültetve találod a kertészetben, üzletben. Ezek már kifejlett gyökérzettel rendelkeznek, az ültetést követően közel 100% az esélye annak, hogy növekedésnek indulnak, begyökeresednek a kertedben. A szabad gyökerű kiszerelésű példányok ültetése körülményesebb, ráadásul csak szűk időablakban, az ősz és a tavasz bizonyos heteiben kerülhetnek a talajba.

Hogyan kell ültetni a sövénynövényt?

Ha szeretnéd, hogy a sövényed valóban erős növénnyé cseperedjen, akkor már az ültetés során körültekintőnek kell lenned. A munkálatok elvégzéséhez az ültetendő alanyon kívül szükséged lesz egy ásóra, tápra és vízre is.

- A sövények ültetése kifejezetten egyszerű kertészeti feladat, ha még sosem csináltad, akkor is biztosan sikerülni fog. A sövénynek való cserjék ültetésének rövid előkészületei a következők. Áss egy nagyjából 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt tövenként, vagy készíthetsz hosszanti árkot is hasonló paraméterekkel, ez utóbbi előnye, hogy könnyebb szabályos egyenes sort kialakítani a tövekből. A gödör aljára helyezz 8-10 cm vastagon tápanyagot (érett komposztot, marhatrágyát), majd ezt fedd le 4-5 cm vastagon földdel, végül ezt tömörítsd, egyszerűen a cipőd talpával.

Amennyiben a növények csak másnap érkeznek, bőségesen öntözd be a gödröt, hadd legyen tiszta sár, ezt nevezzük beiszapolásnak. A növényeket óvatos ütögetéssel vedd ki az edényükből, és helyezd a gödörbe vagy árokba, ügyelve arra, hogy földlabdájuk felszíne egy síkba essen a környező talaj szintjével. Jó, ha van segítséged, aki egyenesen, a megfelelő magasságban tartja növényt, míg te alulra és oldalra földet szórsz, amit közben többször tömörítesz a tenyereddel, talpaddal.

Mikor mindez kész, jöhet még egy alapos beöntözés, amit a következő hetekben gyakran, az időjárás függvényében pár naponta ismételj meg! Jó ötlet a mulcsolás, ez annyit tesz, hogy szórj ki a növények töve köré 5-8 cm vastagon zúzott követ, faforgácsot, kéregzúzalékot. Ez a réteg lassítja a talaj kiszáradását, és megakadályozza a gyomosodást, így a sövénysor ápolt és mutatós marad.

Ha minden megvan, már csak türelem és gondoskodás kell, hogy a sövény megálmodott, ígért szépségében tündököljön a kertedben. De vajon van remény, hogy nyárra már dús és zöldellő lesz, ha tavasszal ülteted el? 

- A tavasszal ültetett sövénynövények a nyári hetekre már jó eséllyel begyökereznek, lombot növesztenek, és díszesek lesznek, a virágos fajok akár virágot is bonthatnak, természetesen, ha virágzási idejük a meleg évszakra esik. Érdemes tudnod, hogy a frissen ültetett, fiatal cserjék az első fél-egy évben először a gyökérzetük növesztésére fognak energiát fordítani, tehát a most tavasszal földbe kerülő tövek az idei évben alig fognak növekedni. Nem kell megijedned, a következő évben már számottevő fejlődést fogsz tapasztalni! Amennyiben fontos, hogy már a mostani szezonban igazán dús, dekoratív legyen a sövényed, mindenképp a korosabb példányokat válaszd a kertészetben. Nem kell feltétlenül az embermagasságú vagy még termetesebb növényeket hazacipelned, a 100-120 cm magas darabok is megfelelnek, ezek már az ültetéstől kezdve látványosak lesznek.

8 növény a kertész ajánlásával

A következő összeállításban 8 csodásan mutatós sövényt sorolunk: olvasd el a kertész rövid leírásait, melyek segítenek abban, hogy jobban megismerd, és megfelelően gondozd növényed.

megyeri-szabolcs-foto
Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.
Ezt is szeretjük