Így lesz harsogóan zöld és erős, tömött a fű: Megyeri Szabolcs kertész fontos tippjei

A foltos, száraz fű lehangolóvá teszi a kertet, de a kertész tanácsait követve szép és dús lehet.

GettyImages-168837228
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Várva vártuk a tavaszt, vele pedig a lélekemelő, üdítő kertészkedést. A valóban gyönyörű kerthez azonban nemcsak a gyönyörű virágok és dús bokrok szükségesek, hanem a zöldellő gyep is.

Ha a fű nem szép, hanem kopottas, itt-ott elszáradt, foltos, az nemcsak rendkívül lehangoló, de a szép virágágyások látványát, a legszebb kerti garnitúra eleganciáját és az egész kert összképét is tönkreteszi. A gyep gondozását már tavasz elején érdemes elkezdeni, és ha még telepítésre vár, annak is ilyenkor érkezik el az ideje. Arról, hogy pontosan hogyan lesz harsogóan egészséges és gyönyörű a fű, Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük meg.

- A dekoratív, homogén, tartós fűfelület minden kert biztos alapja, erre „épül” a többi elem, a dísznövényektől kezdve a kültéri dekorációig. A tél általában megtépázza még az előzőleg jól karbantartott gyepet is, így kis túlzással minden évben az alapoktól kell indulni - mondta el elöljáróban a kertész.

Mikor kell elkezdeni a füvesítést?

Amikor még éppen csak megérkezett a tavasz, sokan, így talán te is bizonytalan vagy, eljött-e már az ideje a kertészkedésnek, és mikor lehet elkezdeni a füvesítést.

- A füvesítés legkorábban április első napjaiban kezdhető el, de ne vágj rögtön a dolgok közepébe, a konkrét munkálatok előtt szánj pár órát a tervezésre, gondolkodásra! Tedd fel a következő kérdéseket: mennyit használom átlagosan a pázsitot? Elegendő, kicsi, vagy éppen túl nagy a füvesített rész a kertben? Mire használom leginkább a pázsitot? Milyen adottságai vannak a gyepesítendő területnek? A válaszok mentén hamar kiderülhet, hogy merre kell elindulnod!

Sokan például indokolatlanul nagy pázsitos részt tartanak fenn, amit nem használnak ki, de a szükséges gondozás sok idejüket és energiájukat felemészti. Számukra jó alternatíva lehet a talajtakaró cserjék ültetése! Ezek alacsony, terülő habitusú dísznövények, melyek megakadályozzák a gyomosodást, hosszan tartó, esztétikus fedést adnak, valamint a pázsitnál sokkal kevesebb fenntartási munkát igényelnek.

Gyakran maguk a háziak sem ismerik fel elsőre, hogy valójában több pihenésre, játékra alkalmas térre lenne szükségük, főleg, ha kisgyerekek is vannak a háznál. Ebben az esetben a fűvel borított rész növelésére lesz szükség! Ne félj felszámolni az egyébként sem nagy lelkesedéssel gondozott virágágyást, vagy az üresen árválkodó konyhakertet, ha a gyakorlatban jobb kihasználtsága lenne a heverészésre, közös játékra, összejövetelekre alkalmas pázsitnak - részletezte Megyeri Szabolcs, mit érdemes előre átgondolni.

Gyepszőnyeg vagy magvetés

A gyep telepítésére több lehetséges módszert is alkalmazhatsz, így a magvetést vagy a gyepszőnyeg lerakását. Ha még nem volt a kertben fű, és biztosra szeretnél menni, akkor a kertész szerint a gyepszőnyegfektetés praktikusabb, noha kissé költségesebb.

- A fűmagvetésnél számos tekintetben előnyösebb módszer a gyepszőnyeg lefektetése, ami drágább, de jóval gyorsabb eljárás. Ez a megfelelő előkészületek után tulajdonképpen egy azonnal használható, birtokba vehető gyepfelületet ad. A magasabb ár miatt ez elsősorban kisebb kertekben jó választás. A gyepszőnyeg lefektetéséhez precíz előkészületek szükségesek, ha még sosem csináltál ilyet, kérd kertészeti szakember vagy a témában jártas ismerős segítségét - mondja a kertész.

Ami a gondozást illeti, a kertész tanácsa szerint a gyepszőnyeg lefektetése után alapos locsolás szükséges, majd 2-3 héten át, napi minimum 5 liter/négyzetméter víz mértékű öntözésre. Az ezt követő időszakban már ritkítható az alkalmak száma, fontos elkerülni a túllocsolást. Az első nyírás ideje körülbelül 20 nap múltán érkezik el, amikor a szálak már megfelelően erősek lesznek. Az is hasznos lehet, ha a fű utólagos műtrágyázást kap. Ebben ugyancsak segíthetnek a kertészetben jártas szakemberek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetesen a magvetéses módszer is szóba jöhet, amennyiben nem szeretnél gyepszőnyeget lefektetni, vagy a már meglévő, kopottas füvet tennéd dúsabbá.

- A magvetésre egy meleg, szélmentes napon keríts sort, mikor az éjjeli fagyok már nem jellemzők az előrejelzések szerint. Egy négyzetméterre átlagosan 30-50 grammal kell kalkulálnod, vagyis egy kilogrammnyi mag egy 15-20 négyzetméteres területre lesz elegendő, erre a felülvetés miatt érdemes rászámolnod 10-15%-ot. Az egyenletes kiszórás után gereblyével dolgozd bele a talajba a magokat, és alaposan öntözd be a friss veteményt. Nedvesítésre a későbbiekben is szükség lesz, a magok kikeléséig tartsd folyamatosan nyirkosan a területet! Ezen idő alatt ne terheld a veteményt, ne lépj rá, még a kutyát se engedd közlekedni rajta. Amennyiben minden rendben ment, pár héten belül birtokba vehető, szép gyepfelület lesz a jutalmad - mondja a kertész.

Így folytatja:

- Ha csupán a télen foltokban kikopott gyep felülvetésére lesz szükség, az gyorsan elvégezhető. A kopott foltokat meg kell tisztítanod a növényi maradékoktól, egy gyors kapálással kell előkészítened, és már jöhetnek is a magok.

Rosszabb esetben teljes újrafüvesítésre is szükséged lehet, ilyenkor az egész területet alaposan fel kell ásnod, gyommentesítened, akár talajfertőtlenítő szereket bevetned, hogy megfelelő közeg várja majd a magokat. Ebben a szakaszban lehet a tápanyagokat is pótolni, például az ásás előtt kihelyezett komposzt talajba forgatásával. A frissítés után hengerezéssel kell tömörítened a talajt - részletezte a teendőket Megyeri Szabolcs.

Ha a füvesítés mégsem lesz sikeres

A füvesítés nem mindig hozza el a megálmodott eredményt, de ebben az esetben sincs ok aggodalomra, csak végig kell gondolni, hogy mi lehetett az a tényező, ami nem stimmelt, és megtalálni a megfelelő megoldást.

- Sajnos rengetegen azért adják fel a pázsitgondozást, mert nem sikerül a szép felület kialakítása, ilyenkor általában másfajta fűmagkeverékre vagy éppen talajjavításra lenne szükség. Fontos tisztában lenni a terület adottságaival, a napos órák számával, az árnyékoltsággal, illetve az sem mindegy, milyen fák állnak a gyepes területen, a tűlevelűek vagy éppen a dió például ellenségei a pázsitnak. A kertészetekben, szakboltokban kaphatóak nagy igénybevételre szánt, szárazságtűrő, vagy éppen a kevés napsütést toleráló fűmagmixek is, mindig a megfelelő típust válaszd - tanácsolja Megyeri Szabolcs.

megyeri-szabolcs-foto
Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Díszfák az utcafrontra

Az utcafront úgy lesz igazán szép, ha gyönyörű, színpompás fák díszítik: ezek a díszfák nem foglalnak nagy helyet, és könnyen nevelhetők.

Ezt is szeretjük