Többet terem, szebb lesz a gyümölcs, ha így metszed: mutatjuk, hogyan ápold tavasszal a gyümölcsfákat
Március közepéig kell nekiállni a gyümölcsfák metszésének, hogy szebb termést hozzanak.

gyumolcsfa-metszes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tél vége, tavasz kezdete, a rügyfakadás előtti néhány hét az ideális időpont a gyümölcsfák visszametszésére. Ilyenkor gondoskodhatsz róla, hogy a kertedben álló cseresznye-, meggy-, szilva-, körte- és almafa szépen fejlődjön, és sok egészséges gyümölcsöt hozzon.

A gyümölcsfákat a metszéssel lehet felkészíteni a gyümölcshozásra, ezen keresztül lehet azt is szabályozni, mennyit teremnek, és meddig maradnak termőképesek. Húsz-negyven éves élettartamuk alatt akár több száz kilónyi különbséget is el lehet érni a helyes metszéstechnikával.

A gyümölcsfák metszésének szabályai

A gyümölcsfa metszésekor házi körülmények között általában kúp alakú lomboronára kell törekedni, mely szellős, és mindenhol éri a nap, hogy a gyümölcsök egyenletesen érjenek rajta. Ezt úgy lehet elérni, ha a fa tengelye körüli oldalvezérágakat rövidebbre, a fővezérágat pedig hosszabbra hagyod. Egy gyümölcsfának négy-öt oldalvezérágra van csak szüksége. Kivételt képez a kajszi és az őszibarack, melyek esetében katlankoronát nevelünk úgy, hogy a vezérágat a kialakítás kezdetén eltávolítjuk.

fa-metszes

Metszéskor először a beteg, elhalt részeket távolítjuk el. Vissza kell vágni a befelé törekvő vagy egymást keresztező ágakat is, hogy ne legyen átláthatatlan a lombkorona. Ezeket az ágakat, gallyakat mindig tőből kell elvágni egy éles metszőollóval. Vastagabb részekhez használjuk ágvágó ollót, illetve fűrészt. Ha az ágak csúcsán több vessző is serken, akkor csak a legerősebbet kell meghagyni, azonban ezt is a felére kell vágni.

Azért is fontos az ágak visszametszése, mert így a gyümölcsfának nem kell annyi hajtást táplálni, és a gyümölcsök, melyek végül is beérnek, több tápanyagot kapnak, ezért egészségesebbek, nagyobbak és szebbek lesznek.

A gyümölcsfák tövéből és gyökeréből gyakran nőnek sarjak, ezeket is vissza kell vágni, ezek ugyanis a föld alatti részt adó alanyból hajtanak, és legyengítik a föld feletti részt, így a termést is adó nemes részt is. Legrosszabb esetben a nemes rész elhal, szerepét az alany veszi át. Így azonban a fa nem hoz szép gyümölcsöt. Sok tápanyagot szívnak el az anyanövénytől, és meg is betegíthetik a fát, ha nem vigyázunk. A metszések után maradó sebeket be kell kenni sebvédő anyaggal, mely megakadályozza, hogy különböző mikroorganizmusok jussanak be a fába, és fertőzést okozzanak. Végül egy lemosópermetezéssel érdemes zárni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tíz dolog, amit tilos a komposztba dobni

Tavasszal, amikor az ember előkészíti a földet, érdemes elővenni az érett komposztot, hogy azzal tápláld a talajt. Azonban a komposzt minőségét nagyban ronthatja, ha olyan dolgok kerülnek bele, melyeknek nem ott lenne a helyük. Mutatjuk, mi az, amit inkább a szemetesbe dobj.

Ezt is szeretjük