A szobanövények 4 áldásos hatása az otthonodban: nem csak szebbé varázsolják a lakást
A szobanövények gondozása még a mentális egészségedre is jó hatással lehet.

szobanövény
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Te is azok közé tartozol, akik a lakás minden szabad négyzetcentiméterére legszívesebben egy szobanövényt pakolnának? Mindig irigyelted a Zöld kártya című filmben Brontë otthonát? A kaspók válogatása boldoggá tesz, és pontosan tudod, melyik virágodat mennyi vízzel kell locsolnod, melyik napszakban hova kell áthelyezned, milyen tápszert kell használnod, hogy garantáltan jól érezze magát?

Van egy jó hírünk: bár olykor kontrollálhatatlan szenvedélybetegségnek tűnhet, a szobanövények gyűjtése, a róluk való gondoskodás egy kifejezetten sok előnnyel járó tevékenység. Amellett, hogy a növények élettel telivé varázsolják az otthonodat, javítják a levegő minőségét, segítenek a stresszkezelésben, és még a koncentrált, hatékony munkavégzést is támogathatják. Hát kell ennél jobb hobbi?

Segíthetnek a stresszcsökkentésben

A szobanövényekkel való foglalkozás számos nyugodt pillanatot biztosít a mindennapok rohanásában. Amíg meglocsolod vagy átülteted őket, letörölgeted a leveleiket, esetleg beszélsz hozzájuk, kikapcsolódhatsz kicsit, és kiélheted a kreativitásodat is. Ráadásul egy idő után sikerélményed is lesz, hiszen a növények meghálálják a törődést, így büszkén figyelheted, ahogy újabb hajtásokat hoznak.

GettyImages-1194958808
Fotó: Sara Monika / Getty Images Hungary

A stresszkezelés a modern életforma egyik legfontosabb feladatává nőtte ki magát, a mentális és a fizikai egészség megőrzésének elengedhetetlen eleme. Egy 2015-ös, 24 fiatal férfi részvételével készített tanulmányban az alanyokat két csoportra osztották, az egyik csapat számítógépes feladatot oldott meg, a másik szobanövényt ültetett át, majd cseréltek. A kutatók közben a stresszel kapcsolatos biológiai faktorokat, szív- és érrendszeri értékeket vizsgálták, és megállapították, hogy a növényekkel foglalkozók nyugodtabbak voltak, a diasztolés vérnyomásuk is alacsonyabbnak bizonyult, mint a számítógépen dolgozóké. A kutatók levonták a következtetést: a szobanövények gondozása segíthet a pszichés és a fizikai stressz mérséklésében.

Növelhetik a munkavégzés hatékonyságát

Egyre több helyen olvasható, hogy a munkaterület közvetlen közelében elhelyezett növények azonkívül, hogy barátságosabbá, otthonosabbá varázsolják a helyet, segíthetnek a koncentrációban is. Egy 2007-es tanulmány szerint azok az emberek, akiknek a munkakörnyezetében több a növény, kevesebb betegszabadságot vesznek ki, és hatékonyabbak is a munkájukban.

GettyImages-1140229510
Fotó: Thomas Barwick / Getty Images Hungary

A kertészkedés terápiás hatású lehet

A kertészeti terápiát ma már sokféle területen sikerrel használják, többek között idősotthonokban, börtönökben, pszichiátriai betegeknél vetik be. A szakemberek régóta úgy vélik, hogy a kertészkedés pozitívan befolyásolhatja az általános közérzetet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Frissességet csempésznek a lakásba

Köztudott, hogy a növények javítják a levegő minőségét, mint ahogyan az is, hogy a természetben töltött idő különösen jó hatással van az emberekre. A városokban viszont egyre inkább eltávolodunk a természettől, és ritka, hogy valaki a hétköznapok során időt tud szakítani arra, hogy egy kiadós sétát tegyen a közeli parkban, vagy nagyokat szippantson a friss erdei levegőből. Még ha piciben is ugyan, de a szobanövényekkel a természetet csempészheted az otthonodba. A levegő tisztításához különösen a pálmafélék hasznosak, például az aranypálma, de a szobafikusz is jó szolgálatot tehet. Minél többet tartasz belőlük, annál jobb hatással számolhatsz.

Zamioculcas zamiifolia, azaz legénypálma.
Zamioculcas zamiifolia, azaz legénypálma.
Fotó: SharafMaksumov / Getty Images Hungary

Ha még csak gondolkodsz a növények beszerzésén, érdemes a könnyű sikerélménnyel kecsegtető példányokkal kezdeni, bármennyire is szép például az orchidea, a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem mindenki tudja életben tartani. Van, aki túlgondozza, van, aki elhanyagolja, de hallottunk már olyanról is, hogy valaki egyszerűen csak csúnyán nézett rá, és az elpusztult... Nincs is annál lelombozóbb, amikor szégyenszemre a szemetesben végzi az egykor pompás virág. Kitűnő választás lehet viszont a legénypálma, ami neve ellenére korántsem csak a férfiak jó barátja. Ráadásul a kertészkedésben kissé járatlanabbaknak is kifejezetten ajánlott, hiszen jóformán elpusztíthatatlan.

10 csodaszép, mégis igénytelen szobanövény

Akkor sincs ok aggodalomra, ha a körülmények nem engedik, hogy valaki jobban belemélyedjen a botanika lenyűgöző világába, mert a titok nyitja a megfelelő növényválasztás. Az alábbi növények nemcsak a szárazságot, de többségükben az árnyas fekvést szintén jól tűrik, és fényszegény körülmények között is mesésen virágoznak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük