Így lesz dús és harsogóan zöld a kertben a fű: a kertészt kérdeztük a tavaszi gyepébresztésről

A kertészt kérdeztük a korai teendőkről a fűvel.

no-fu-ontozes-kert
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akinek van kertje, az tudja, hogy az összkép szempontjából mennyire sokat számít, milyen a fű állapota. Ha dús és gyönyörűen zöldell, az udvar üde és tetszetős, de ha foltos, fakó, még szép virágok ellenére is csúnya lesz a hatás.

Emiatt fontos, hogy a fű megfelelően legyen karbantartva, és az év minden szakában, amikor az aktuális, a megfelelő törődést biztosítsuk a számára. A tavaszi időszak például alapjaiban meghatározza, milyen lesz a gyep abban az évben. Megyeri Szabolcs kertész tanácsait tolmácsoljuk, aki elmondta, milyen teendők vannak a fűvel tavasszal.

Fontos a fű tavaszi gondozása

A kertész szerint a tél, attól függetlenül, hogy voltak-e kiugróan hideg, jeges hetek, biztosan nyomot hagy a gyepen. A fű a téli pihenőideje során fényhiányossá vált, és szinte biztosan kisebb-nagyobb károsodást szenvedett.

- A gyep kora tavaszi ápolása, rendbetétele azért kiemelten fontos, mert a pázsit a kert fő zöld alapja, amennyiben nem állítjuk helyre még a szezonkezdetben, akkor a későbbiekben nagyban fog csökkenni a kert egész esztétikája.

A legtöbb kertben a füvesítés magvetéssel történik, ez pedig időigényes folyamat, így ennek kezdetét úgy kell időzíteni, hogy a tavasz derekán már aktívan használni kívánt kertben a birtokba vehető pázsitos felület rendelkezésre álljon. A vetést akkor lehet elkezdeni, ha az éjjelek már stabilan fagymentesek, a nappali hőmérséklet pedig eléri a 13-15 Celsius fokot (legkésőbb április végéig el kell végezni a magok kiszórását). A tervezés és az előkészületi munkák természetesen most is elkezdhetőek, ezért a tavasz első heteiben is érdemes már a gyeppel foglalkozni - mondja Megyeri Szabolcs.

Jó tudni, hogy a föld alatt lakozó kártevők ellen is tavasszal kell felkészülni, és az ugyancsak újragyepesítéssel oldható meg.

- Sok helyen visszatérő problémát jelent a vakond, mely ellen az egyetlen ténylegesen hatékony megoldás a vakondháló lefektetése. Ennek csupán egy hátránya van, hogy az érintett terület teljes felásásával és a talaj felső rétegének ideiglenes eltávolításával jár, hiszen az erős műanyag hálót a talajszint alá kell fektetni. Ez azt jelenti, hogy a művelet átfogó munkákkal és nagyobb felfordulással, valamint a gyep teljes szanálásával jár, így ezt a tavasz legelső szakaszában érdemes megejteni, hogy aztán a gyepesítés időben elkezdhető legyen - tanácsolja a kertész.

A cikk az ajánló után folytatódik

 Tavaszi teendők a fűvel

Ha a fű már megvan, a hidegek elmúltával több fontos feladat is adódik. Meg kell tisztítani, alaposan át kell vizsgálni, és friss levegőhöz juttatni azt.

- Az első lépés tavasz elején a füvesített felület tüzetes átnézése! Lombseprűvel, lombszívóval távolítsuk el a lehullott és mostanra már összeszáradt leveleket és egyéb növényi törmelékeket, például a viharok által letört kisebb ágakat, vesszőket. A megtisztított pázsit állapotát szemrevételezéssel mérjük fel! A foltokban, 2-3 tenyérnyi átmérőjű körökben elhalt (megbarnult, kifehéredett) gyep jellemzően a hópenész nevű gombás betegség áldozata, ezeket a részeket már nem lehet helyrehozni, csak megtisztítással és felülvetéssel. A hópenésznek kedvez a nyirkos, nedves környezet, így ha a kertben megjelenik, akkor segítsük a pázsitot gyepszellőztetéssel, az avar eltakarításával és a filcesedés kezelésével. A kora tavasszal felfedezett hópenész további negatív hatásai sikeresen megelőzhetőek a talajéletet felpezsdítő, direkt tavaszi alkalmazásra kifejlesztett szerves gyeptrágya használatával - mondja Megyeri Szabolcs.

Az is előfordulhat, hogy a füvön szemlátomást súlyosabb nyomot hagyott maga után a tél. Ez esetben nem érdemes késlekedni, ha még ebben az évben szeretnénk gyönyörködni a gyepben.

- A nagyobb arányú károkat szenvedett fűfelület esetében a teljes újrafüvesítés a megoldás, melyet kellő alapossággal kell végezni, hogy az eredmény valóban tartós legyen. A gyommentesítéssel egybekötött talajátmozgató ásás kötelező munka ilyenkor, és ez egyben jó alkalmat teremt a szerves tápanyagok (trágya, komposzt) kiterítésére és földbe forgatására. Az előkészített és hengerezéssel tömörített, síkká alakított felületre érkezhetnek a magok! Amennyiben még várni kell a vetéssel, de a terület már megfelelően preparált, érdemes átlátszatlan, erős fóliát kiteríteni, így a vetésig hátralévő időben a gyomosodás hatékonyan és vegyszermentesen megelőzhető - mondja a kertész.

A fű tavaszi gondozása

Alapvető kérdés, hogyan kell a tavaszi időszakban locsolni a füvet, ám nem mindegy, hogy mennyi vizet kap a fű. Ilyenkor potenciális veszélyt jelent a túlöntözés, de az sem mindegy, hogy a napnak mely szakában kerül sor a műveletre.

- A gyep öntözése a tavasz legelső szakaszától kezdve válik szükségessé, mikor a napközbeni hőmérséklet már jellemzően meghaladja a 10 Celsius-fokot. A 10 és 20 fok közötti hőmérséklettel rendelkező tavaszi hetekben (vagyis jellemzően a tavasz első két hónapjában) elegendő hetente két alkalommal, négyzetméterenként 2-4 liter vizet használni az öntözéshez. Az évnek ebben a szakaszában a túlöntözés a veszélyesebb, hiszen a magas hőmérséklet szárító hatása még nem érvényesül, azonban ha a gyepen tócsák, nyirkos foltok maradnak, azzal a gombás betegségek megjelenését segíthetjük elő. A pázsit esetében az esőztető öntözés a legjobb módszer, vagyis a természetes csapadékot utánozva, felülről permetezve, spriccelve juttassuk ki a vizet. Ez történhet egy megfelelő szórófejjel ellátott kerti slaggal vagy egy, a gyepre kitehető esőztető öntözőfejjel. Az árasztásos, vagyis a vizet egyszerre nagy mennyiségben szétterítő eljárás nem ajánlott, így a mennyiség is nehezebben szabályozható és a pangó víz kialakulására is nagyobb az esély. Az öntözéseket célszerű reggel vagy délelőtt elvégezni - tanácsolja a kertész.

Nemcsak az öntözés, hanem a nyírás is fokozott figyelmet érdemel. A munka elkezdése előtt ellenőrizni kell a gép állapotát, lényeges, milyen hosszra állítjuk, és a megfelelő gyakoriság is kulcsszerepet játszik.

- A tavaszi fűnyírás egyik alapszabálya, hogy mindig csak a fűszálak legfeljebb egyharmadát szabad lenyesni, méghozzá úgy, hogy legalább 5-8 centiméteres szálak maradjanak a pázsiton. Ez a képlet gyorsan kiadja, hogy mekkora méretnél érdemes a gép után nyúlni. A tavaszi időszakban nem érdemes katonásan rövidre vágni a szálakat, a növekedési ütemnek az tesz jót, ha az öt centiméteres méret alá nem nyessük a pázsitot. Amennyiben nem gyűjtőtartályos gépet használunk, a nyesedéket mindenképpen gondosan távolítsuk el, az ugyanis kevesebb nedvességet enged a talajba, és egyben olyan takarást képez, ami alatt könnyebben megtelepednek kártevők, vagy éppen a gombás fertőzéseknek kedvező mikroklíma alakul ki.

A fűnyírás gyakoriságát elsősorban a szálak növekedési üteme határozza meg, a tavaszi időszakban jellemzően hetente egyszer kell beindítani a fűnyírót. Apropó, fűnyíró! Gondoskodjunk róla, hogy a gép pengéi egyenesek és élezettek legyenek, a tompa, csorba kések precíz vágás helyett tépik, roncsolják a fűszálakat, amik így sérülékennyé, kevésbé ellenállóvá válnak - javasolja a kertész.

39841767 45eb6eaa34f94df3f83e95125b513260 wm

Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Gondozásmentes kert

Mit kell tudni a gondozásmentes ágyásokról? Mit jelent valójában a gondozásmentesség? A kertész erről beszélt korábbi cikkében.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük