Dúsan termő, csodaszép konyhakert: a kertész elmondja, hogy szüretelheted a legtöbb zöldséget
Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük, hogyan kell konyhakertet létesíteni.

GettyImages-485816932
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy saját konyhakert mesés dolog, hiszen az ember a maga termesztette növényekből készíthet ételeket, ez pedig még ízletesebbé teszi a fogásokat.

Aki tehát megteheti, mert van kertje, kellő ideje, türelme és növényszeretete hozzá, akár már holnap belevághat. A kérdés csak az, hogyan cselekedjen, ha dúsan termő konyhakertet szeretne: ebben segít Megyeri Szabolcs kertész.

A konyhakert

Az egyik leglényegesebb kezdő lépés a konyhakert létesítésére alkalmas hely megtalálása. Nem mindegy ugyanis, milyen viszonyok mellett alakítják ki a kiskertet.

- A kert egy napos, meleg fekvésű részén ideális, ahol a terményeket a lehető legtöbb napsugár éri, és nincs huzat, állandó szél. Sose az éppen szabad, üres kertrészt szemeljük ki, hanem tudatosan a zöldségeknek megfelelő területet válasszuk. Praktikus, ha a veteményes nincs messze a ház udvar felé eső kijáratától, így főzés közben is gyorsan ki lehet szaladni szedni valami frisset - mondja Megyeri Szabolcs.

Sokakban felmerül, hogy vajon alkalmas-e a kertje földje a zöldségtermesztésre. A kertész mindenkit megnyugtat:

- Az átlagos hazai kerti föld szinte minden terménynek megfelelő. Ha a talaj sötét tónusú, enyhén nyirkos, és morzsolásra könnyen szétesik kisebb darabokra, rögökre, akkor megfelelő. A túl laza, vagyis homokos, és a túl kötött, tehát agyagos talajokat egyaránt komposzt, perlit, friss (zsákos) termőföld hozzáadásával javíthatjuk fel. Amennyiben a konyhakerti talaj nem alkalmas az ültetésre,mert szennyezett, köves  vagy szélsőségesen kötött, a föld felső 30-50 centiméteres rétegének eltávolítása, majd friss termőföldre való lecserélése a megoldás - mondja, ám azt hozzáteszi, hogy a föld előzetes felkészítést igényel.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A konyhakerti szezon kezdetén, még a vetések, ültetések előtt érdemes tápanyagokat, komposztot, szervestrágyát, beforgatni a talajba, ezzel a szükséges talajlazító, átforgató ásás is letudható egyben. A szerves tápanyagok nem kellemetlen szagúak, és az állaguk sem taszító, bátran használjuk azokat. A frissen trágyázott földbe  nem szabad  azonnal ültetni, érdemes várni pár napot, egy hetet.

A helyes ültetés

Akár répa, akár borsó, paradicsom, paprika vagy uborka kerül a kertbe, kulcsfontosságú a helyes ültetés. A rosszul letett palánták és magok aligha indulnak jó esélyekkel, ellenben a szakszerűen ültetettek valószínűleg erős növénnyé válnak.

- Az ültetési folyamat szinte minden palánta, fiatal növény esetében ugyanaz. A megfelelően előkészített - felásott, gyommentesített, tápanyagozott - közegbe úgy helyezzük be a kis edényéből óvatosan kiütögetett, kiemelt palántát, hogy a földjének teteje egy síkban legyen a kerti talaj szintjével.

Fontos betartani az adott növényre vonatkozó tő- és sortávolságokat, a túl ritkásan elhelyezett növények helypazarlók, a túl sűrűn telepítettek pedig nem fejlődnek majd megfelelően. Magvetéskor is lényeges a tő- és sortávolság, de itt még az ültetési mélységre is figyelni kell, vagyis arra, hogy a mag milyen mélyen kerül a talajba. A betartandó értékek a magok csomagolásán mindig megtalálhatóak! Kezdőknek ajánlott készíteni egy mércével ellátott ültetőrudat, amivel a kívánt érték könnyen betartható lesz.

Az ültetési folyamat vége mindig egy alapos indító beöntözés, mely során nem szabad spórolni a vízzel, de arra is ügyelni kell, hogy a vízkijuttatást ne nagy nyomással végezzük, így ugyanis kifordíthatjuk, kimoshatjuk a palántákat, magokat - részletezi a kertész.  

A gondozásról

A szakszerű ültetés után megfelelő gondozásra is szükség van. A kertész szerint az egész a legtöbb esetben három dolgon alapszik, akármilyen növényről legyen is szó.

- Ezek az öntözés, a gyommentesítés és a kártevő-mentesítés. Az öntözés feltétlenül rendszeres és kellő mértékű legyen, a legtöbb zöldség nem tolerálja, ha a földje teljesen kiszárad, ugyanakkor a túlöntözést követő pangó vizet is kerülni kell. Annyi vizet érdemes kijuttatni, amennyit a talaj pár perc alatt elnyel, és csak nyirkos folt marad utána. A vizet a talaj közelében juttassuk ki, ne áztassuk el, permetezzük le vízzel a zöldségek leveleit, ez gombás betegségek megjelenését segítheti elő.

A gyomféléket is rendszeresen el kell távolítani, a zsengébb, fiatal termények közül inkább kézzel, a nagyobb, megerősödött zöldségek közeléből pedig kapával. Minden veteményesben megjelennek előbb-utóbb rovarkártevők vagy növénybetegségek, ezeket folyamatosan ellenőrizni, figyelni kell.

Érdemes biokertészeti módszereket bevetni kemikáliák helyett, a csalán, a zsálya vagy a kamilla főzete széleskörűen alkalmazható, a veteményes fizikailag is megvédhető könnyű rovarhálóval, a csigák ellen pedig hatékony a termények köré védvonalként kiszórt faforgács vagy zúzott tojáshéj. Egyes zöldségek nevelése bonyolultabb, a gyökérzöldségek például több feladatot adnak a kertészeknek, a káposztafélék nagyon kényesek a talajminőségre, a tök és a dinnye pedig nagy helyigényük miatt okozhatnak gondot - tanácsolja a kertész.

Most ezekkel érdemes próbálkozni

A kertész szerint a palánták hónap közepétől már gond nélkül kiültethetők lesznek. A magokat és palántákat a sikeres nevelés érdekében kertészetből érdemes beszerezni, hiszen ezek nyújthatnak igazán megbízható alapanyagot a konyhakert-telepítéshez. Ha a magok és palánták kellően jó minőségűek, a nevelés is több sikert ígér.

Az évnek ebben a szakában sokan tervezik letenni a paradicsompalántákat, de ezek melegigényesek ezért egy kicsit érdemes lehet várni a munkával. Addig mással is lehet próbálkozni. A kertész elmondta, mit érdemes ültetni most.

- A melegigényes növények - mint amilyen a paprika is - kiültetésével mindenképp várjunk még, mivel egy-egy hirtelen lehűlés komolyan visszavetheti fejlődésüket. Kezdő Kertbarátoknak ajánlom a kabakosok, tehát tökfélék és uborkafélék (például uborka, tök, patisszon, cukkini) szabadföldi vetését, de ezekből palántát is nevelhetünk még most is, mivel gyorsan fejlődnek.

Itt az ideje a kifejtő és zöldbabok vetésének is, melyet időben eltolva végzünk folyamatosan lesz szedhető zöldségünk. Érdemes kipróbálni a karós babokat, melyeket kukoricára is futtathatunk. Ha van hely a kertben ültethetünk céklát is, melyet másodvetésként is alkalmazhatunk majd.

A konyhakert fűszerei közül a borsfüvet és a bazsalikomot is vethetjük most már szabadföldbe is, viszont így később kapunk szedhető méretű leveleket, de mindenképp érdemes vetni őket, mivel jó rovarcsalogató növények is - tanácsolja.

Hogy lesz gondozásmentes egy kert?

Azaz szinte gondozásmentes: Megyeri Szabolcs elmondta, hogyan lehet olyan kertet készíteni, amivel nincs sok baj.

39474613 24bae90755568efde5095aca558d58f4 wm

Megyeri Szabolcs


Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.
Ezt is szeretjük