Dúsan termő, csodaszép konyhakert: a kertész elmondja, hogy szüretelheted a legtöbb zöldséget

Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük, hogyan kell konyhakertet létesíteni.

GettyImages-485816932

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy saját konyhakert mesés dolog, hiszen az ember a maga termesztette növényekből készíthet ételeket, ez pedig még ízletesebbé teszi a fogásokat.

Aki tehát megteheti, mert van kertje, kellő ideje, türelme és növényszeretete hozzá, akár már holnap belevághat. A kérdés csak az, hogyan cselekedjen, ha dúsan termő konyhakertet szeretne: ebben segít Megyeri Szabolcs kertész.

A konyhakert

Az egyik leglényegesebb kezdő lépés a konyhakert létesítésére alkalmas hely megtalálása. Nem mindegy ugyanis, milyen viszonyok mellett alakítják ki a kiskertet.

- A kert egy napos, meleg fekvésű részén ideális, ahol a terményeket a lehető legtöbb napsugár éri, és nincs huzat, állandó szél. Sose az éppen szabad, üres kertrészt szemeljük ki, hanem tudatosan a zöldségeknek megfelelő területet válasszuk. Praktikus, ha a veteményes nincs messze a ház udvar felé eső kijáratától, így főzés közben is gyorsan ki lehet szaladni szedni valami frisset - mondja Megyeri Szabolcs.

Sokakban felmerül, hogy vajon alkalmas-e a kertje földje a zöldségtermesztésre. A kertész mindenkit megnyugtat:

- Az átlagos hazai kerti föld szinte minden terménynek megfelelő. Ha a talaj sötét tónusú, enyhén nyirkos, és morzsolásra könnyen szétesik kisebb darabokra, rögökre, akkor megfelelő. A túl laza, vagyis homokos, és a túl kötött, tehát agyagos talajokat egyaránt komposzt, perlit, friss (zsákos) termőföld hozzáadásával javíthatjuk fel. Amennyiben a konyhakerti talaj nem alkalmas az ültetésre,mert szennyezett, köves  vagy szélsőségesen kötött, a föld felső 30-50 centiméteres rétegének eltávolítása, majd friss termőföldre való lecserélése a megoldás - mondja, ám azt hozzáteszi, hogy a föld előzetes felkészítést igényel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A konyhakerti szezon kezdetén, még a vetések, ültetések előtt érdemes tápanyagokat, komposztot, szervestrágyát, beforgatni a talajba, ezzel a szükséges talajlazító, átforgató ásás is letudható egyben. A szerves tápanyagok nem kellemetlen szagúak, és az állaguk sem taszító, bátran használjuk azokat. A frissen trágyázott földbe  nem szabad  azonnal ültetni, érdemes várni pár napot, egy hetet.

A helyes ültetés

Akár répa, akár borsó, paradicsom, paprika vagy uborka kerül a kertbe, kulcsfontosságú a helyes ültetés. A rosszul letett palánták és magok aligha indulnak jó esélyekkel, ellenben a szakszerűen ültetettek valószínűleg erős növénnyé válnak.

- Az ültetési folyamat szinte minden palánta, fiatal növény esetében ugyanaz. A megfelelően előkészített - felásott, gyommentesített, tápanyagozott - közegbe úgy helyezzük be a kis edényéből óvatosan kiütögetett, kiemelt palántát, hogy a földjének teteje egy síkban legyen a kerti talaj szintjével.

Fontos betartani az adott növényre vonatkozó tő- és sortávolságokat, a túl ritkásan elhelyezett növények helypazarlók, a túl sűrűn telepítettek pedig nem fejlődnek majd megfelelően. Magvetéskor is lényeges a tő- és sortávolság, de itt még az ültetési mélységre is figyelni kell, vagyis arra, hogy a mag milyen mélyen kerül a talajba. A betartandó értékek a magok csomagolásán mindig megtalálhatóak! Kezdőknek ajánlott készíteni egy mércével ellátott ültetőrudat, amivel a kívánt érték könnyen betartható lesz.

Az ültetési folyamat vége mindig egy alapos indító beöntözés, mely során nem szabad spórolni a vízzel, de arra is ügyelni kell, hogy a vízkijuttatást ne nagy nyomással végezzük, így ugyanis kifordíthatjuk, kimoshatjuk a palántákat, magokat - részletezi a kertész.  

A gondozásról

A szakszerű ültetés után megfelelő gondozásra is szükség van. A kertész szerint az egész a legtöbb esetben három dolgon alapszik, akármilyen növényről legyen is szó.

- Ezek az öntözés, a gyommentesítés és a kártevő-mentesítés. Az öntözés feltétlenül rendszeres és kellő mértékű legyen, a legtöbb zöldség nem tolerálja, ha a földje teljesen kiszárad, ugyanakkor a túlöntözést követő pangó vizet is kerülni kell. Annyi vizet érdemes kijuttatni, amennyit a talaj pár perc alatt elnyel, és csak nyirkos folt marad utána. A vizet a talaj közelében juttassuk ki, ne áztassuk el, permetezzük le vízzel a zöldségek leveleit, ez gombás betegségek megjelenését segítheti elő.

A gyomféléket is rendszeresen el kell távolítani, a zsengébb, fiatal termények közül inkább kézzel, a nagyobb, megerősödött zöldségek közeléből pedig kapával. Minden veteményesben megjelennek előbb-utóbb rovarkártevők vagy növénybetegségek, ezeket folyamatosan ellenőrizni, figyelni kell.

Érdemes biokertészeti módszereket bevetni kemikáliák helyett, a csalán, a zsálya vagy a kamilla főzete széleskörűen alkalmazható, a veteményes fizikailag is megvédhető könnyű rovarhálóval, a csigák ellen pedig hatékony a termények köré védvonalként kiszórt faforgács vagy zúzott tojáshéj. Egyes zöldségek nevelése bonyolultabb, a gyökérzöldségek például több feladatot adnak a kertészeknek, a káposztafélék nagyon kényesek a talajminőségre, a tök és a dinnye pedig nagy helyigényük miatt okozhatnak gondot - tanácsolja a kertész.

Most ezekkel érdemes próbálkozni

A kertész szerint a palánták hónap közepétől már gond nélkül kiültethetők lesznek. A magokat és palántákat a sikeres nevelés érdekében kertészetből érdemes beszerezni, hiszen ezek nyújthatnak igazán megbízható alapanyagot a konyhakert-telepítéshez. Ha a magok és palánták kellően jó minőségűek, a nevelés is több sikert ígér.

Az évnek ebben a szakában sokan tervezik letenni a paradicsompalántákat, de ezek melegigényesek ezért egy kicsit érdemes lehet várni a munkával. Addig mással is lehet próbálkozni. A kertész elmondta, mit érdemes ültetni most.

- A melegigényes növények - mint amilyen a paprika is - kiültetésével mindenképp várjunk még, mivel egy-egy hirtelen lehűlés komolyan visszavetheti fejlődésüket. Kezdő Kertbarátoknak ajánlom a kabakosok, tehát tökfélék és uborkafélék (például uborka, tök, patisszon, cukkini) szabadföldi vetését, de ezekből palántát is nevelhetünk még most is, mivel gyorsan fejlődnek.

Itt az ideje a kifejtő és zöldbabok vetésének is, melyet időben eltolva végzünk folyamatosan lesz szedhető zöldségünk. Érdemes kipróbálni a karós babokat, melyeket kukoricára is futtathatunk. Ha van hely a kertben ültethetünk céklát is, melyet másodvetésként is alkalmazhatunk majd.

A konyhakert fűszerei közül a borsfüvet és a bazsalikomot is vethetjük most már szabadföldbe is, viszont így később kapunk szedhető méretű leveleket, de mindenképp érdemes vetni őket, mivel jó rovarcsalogató növények is - tanácsolja.

Hogy lesz gondozásmentes egy kert?

Azaz szinte gondozásmentes: Megyeri Szabolcs elmondta, hogyan lehet olyan kertet készíteni, amivel nincs sok baj.

39474613 24bae90755568efde5095aca558d58f4 wm

Megyeri Szabolcs


Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.
Ezt is szeretjük