Így klopfold a húst aszerint, mit készítesz belőle: akkor lesz finom, ha jó kezelést kap
Nem minden húst kell klopfolni, és az sem mindegy, hogyan teszed.

GettyImages-639454840
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A klopfolás az egyik legismertebb és legalapvetőbb konyhai művelet, sokan mégsem ismerik elég jól, miért és hogyan is kell csinálni, ha egyáltalán szükséges.

Jó tudni, pontosabban miről is van szó. A klopfolás nemcsak a hússzeletek laposra veréséről szól. Ez a kémiai, azaz pácolásos módszer mellett a másik, fizikai eljárás, mely abban segít, hogy a hús puhább, egyszerűbben fogyasztható és könnyebben emészthető legyen. Az ütögetés hatására az izomrostokat összekötő kollagén fellazul.

Klopfolási alapszabályok

Először is vizsgáld meg a klopfolódat. Ezeknek a konyhai eszközöknek az egyik fele simább, a másik pedig barázdásabb szokott lenni. Mindig azt a felét használd, amelyik az aktuális húshoz illik. Ha nehezebben emészthető hús szerkezetét szeretnéd lazítani, akkor a rücskös oldalával ütögesd a húst. Ha a fő cél a lapítás, a simább oldalt vesd be.

Fontos, hogy a húst határozott csapásokkal ütögesd, ám ne vidd túlzásba, hiszen a művelet célja nem a hús péppé verése, hanem a lazítása. A klopfolók feje azért nagy és nehéz, hogy segítse a főző munkáját. Hagyd, hogy főként a saját súlyával csapódjon a húsba, és te csak egy kicsivel toldd meg az erejét. A vastagabb részekre valamivel nagyobbat, a vékonyabbakra kisebbet üss.

Ügyelj arra, hogy a hússzelet vastagsága egyenletes legyen, és minden kiklopfolt darabé is megegyezzen. Ha egy szeletnek vastagabb és vékonyabb részei is vannak, akkor törekedj arra, hogy ezeket az egyenlőtlenségeket elsimítsd. Légy résen, és még idejében hagyd abba a klopfolást: ha túl sokáig ütögeted a húst, akkor az papírvékony lesz, sőt ki is szakadhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Néhány extra tippet is adunk. A vágódeszkát egyébként érdemes letakarni le egy réteg frissen tartó fóliával vagy ételtároló nejlonzacskóval, ahogyan a hússzeletet is, hogy a csapkodás közben ne fröcsköld össze a konyhát. Amennyiben a művelet előtt 20-30 percre a fagyasztóba teszed, akkor könnyebben boldogulhatsz a hússal. Ha a klopfolás előtt lefűszerezed a húst, akkor a fűszer alaposabban átjárja azt, és az étel finomabb lesz.

Mihez hogyan klopfolj?

Ha rántott húst készítenél - legyen bár baromfimell vagy sertéskaraj vagy szűz, rántás előtt ne nagyon, csak enyhe ütögető mozdulatokkal klopfold meg a húst. Használd a klopfoló simább oldalát! A csirke-, illetve pulykamell kevesebb ütögetést kíván, mint a masszívabb szerkezetű sertés. A szeletnek elég csak az egyik oldalát kezelned. Fontos, hogy a húst ne klopfold túl. Ha vékony a szelet, veszít az élvezhetőségéből, ízeiből, és nem lesz puha.

Ha roston sütsz - a roston sült, finomabb szerkezetű húsokat, így a csirkét vagy a pulykát csak szeleteld, ne klopfold. Sertéstarja, karaj vagy bélszín esetén azonban érdemes kissé megütögetned a szeleteket a klopfoló rücskösebb oldalával. Így a hús puhább lesz. Fontos, hogy ne verd laposra a szeleteket, mert akkor sütés közben kiszáradnak, és éppen olyanok lesznek, akár a cipőtalp.

Ha steak készül - az igazán jó minőségű steak alapvetően nem szorul klopfolásra. Ha a marha gyengébb minőségű, szerkezete masszívabb, akkor a puhítás érdekében enyhén megklopfolhatod az eszköz barázdás oldalával.

Ha pörköltet vagy ragut csinálsz - miután darabolt húsról van szó, ezekben az esetben nincs szükség előzetes klopfolásra, csupán vágd kockára vagy csíkokra a felszeletelt húst.

A főtt tojás hámozásának titka

Ha így csinálod, a főtt tojás héja szinte egészben lejön: sok bosszúságtól megkímélhet a trükk.

Ezt is szeretjük