Ehető még a tojás, ha megrepedt, vagy véletlenül megfagyott a hűtőben? 3 gyakori kérdés a konyhában

A tojás sokoldalú alapanyag, de a fogyasztása nem veszélytelen, amennyiben valaki nem elég elővigyázatos.

GettyImages-1041183216
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem túlzás azt mondani, hogy a tojás a legsokoldalúbb alapanyag a konyhában. Önmagában rántottaként, süteménytésztában, főtt ételekben, salátában és ezernyi más módon is fogyasztjuk.

A tojás fogyasztása azonban nem minden esetben biztonságos, hiszen szalmonella és más baktériumok forrása is lehet, amelyek komoly emésztőrendszeri bántalmakat, megbetegedést okoznak. Nem csoda, hogy azok, akik tudatosak a konyhában, nagy odafigyeléssel bánnak ezzel az alapanyaggal.

3 gyakori kérdés a tojásról

Még a legrutinosabbak fejében is lehetnek kérdések a tojás felhasználhatósága kapcsán. Sokakban felmerül, ehető-e még, ha véletlenül megfagyott a hűtőben, ha kissé megrepedt a héja, vagy ha feltöretlen állapotában hallhatóan és érezhetően lötyög.

Ha megfagyott

A tojást a legtöbben a hűtőajtó polcán tárolják, de előfordul, hogy a tartó a nagy kapkodásban a hűtő hidegebb pontjaira, például az alsó polcra vagy a hátulsó területre kerül. Ilyenkor könnyen megtörténik, hogy a tojás véletlenül megfagy.

Ugyan sokan lendületből kidobnák a megfagyott alapanyagot, az USDA (United States Department of Agriculture) szerint ez nem feltétlenül szükséges, előbb meg kell vizsgálni, hogy a héj ép-e. Amennyiben elrepedt, a tojást valóban nem szabad megenni, de ha nem, akkor mindaddig fagyottan kell tartani azt, amíg nem lesz rá szükség. Akkor a hűtő egy enyhébb szegletében egyszerűen visszaolvasztható és felhasználható a tojás. Bizonyos állagbéli változásra ugyanakkor számítani kell, a korábban fagyott fehérje és sárgája nem keveredik olyan egységesen, és más összetevőkkel sem fog tökéletesen elegyedni.

Bár a véletlenül megfagyott tojás ehető marad, azt mielőbb érdemes felhasználni. Jó tudni, hogy szándékosan nem tanácsos héjban fagyasztani, miután a héj sérülékeny, és megrepedhet a hidegtől. A tojás helyes lefagyasztásáról korábbi cikkünkben írtunk.

Ha repedt

Amennyiben a tojás héja kissé megrepedt, az veszélyessé válik az USDA szerint, hiszen a sérülésen át baktérium juthat a belsejébe. Vásárláskor mindig ki kell nyitni a tartót és ellenőrizni, hogy a tojások épek-e. Így tudni lehet, hogy mikor repedt meg a tojás. Ha már a boltban is láthatóak sérülések a felszínén, nem szabad megvenni a tojást. Ha viszont nem, akkor valószínűleg a boltból hazafelé menet történhetett koccanás. Ez esetben a tojás még fogyasztható. Egy tiszta, fedeles ételtároló dobozkába kell ütni, és két napon belül felhasználni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha lötyög

A tojás frissességének megállapításában sokan használják a rázásos módszert. Eszerint, ha az egész tojást a fül magasságában megrázzuk, és az lötyögő hangot ad ki, akkor nem friss. Bár ez az eljárás generációkon át ismert és használatos volt, a Rutgers Egyetem élelmiszertudományi professzora, Don Schaffner szerint a lötyögő hang nem mérvadó a tojás frissességére nézvést.

A legbiztonságosabb, ha a lötyögő tojást leütjük és megszagoljuk, a szem és az orr ugyanis nem csal. Ha a sárgája szétfolyik, és a tojás büdös, már nyilvánvalóan elromlott. Aki nem szeretné feltörni a tojást, további teszteket végezhet el rajta, melyeket következő, ajánlott cikkünkben magyarázunk el. 

Ezt is szeretjük