Ehető még a tojás, ha megrepedt, vagy véletlenül megfagyott a hűtőben? 3 gyakori kérdés a konyhában
A tojás sokoldalú alapanyag, de a fogyasztása nem veszélytelen, amennyiben valaki nem elég elővigyázatos.

- 8 kortalan ruhadarab, ami nem hiányozhat a tavaszi ruhatárból: egyszerűek, mégis felpezsdítik a megjelenést »
- Egyedi tervezésű ruhák narancshéjból és banánrostból: itt nézheted meg az ingyenes divatkiállítást »
- A 32 éves Emma Roberts elsütötte a tavasz legnőiesebb divatirányzatát: ilyen bájos és vidám tud lenni egy színes, virágos ruha »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- 3 európai ország, ahova kevés magyar utazik, pedig érdemes lenne: igazi gyöngyszemek
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
Nem túlzás azt mondani, hogy a tojás a legsokoldalúbb alapanyag a konyhában. Önmagában rántottaként, süteménytésztában, főtt ételekben, salátában és ezernyi más módon is fogyasztjuk.
A tojás fogyasztása azonban nem minden esetben biztonságos, hiszen szalmonella és más baktériumok forrása is lehet, amelyek komoly emésztőrendszeri bántalmakat, megbetegedést okoznak. Nem csoda, hogy azok, akik tudatosak a konyhában, nagy odafigyeléssel bánnak ezzel az alapanyaggal.
3 gyakori kérdés a tojásról
Még a legrutinosabbak fejében is lehetnek kérdések a tojás felhasználhatósága kapcsán. Sokakban felmerül, ehető-e még, ha véletlenül megfagyott a hűtőben, ha kissé megrepedt a héja, vagy ha feltöretlen állapotában hallhatóan és érezhetően lötyög.

Ha megfagyott
A tojást a legtöbben a hűtőajtó polcán tárolják, de előfordul, hogy a tartó a nagy kapkodásban a hűtő hidegebb pontjaira, például az alsó polcra vagy a hátulsó területre kerül. Ilyenkor könnyen megtörténik, hogy a tojás véletlenül megfagy.
Ugyan sokan lendületből kidobnák a megfagyott alapanyagot, az USDA (United States Department of Agriculture) szerint ez nem feltétlenül szükséges, előbb meg kell vizsgálni, hogy a héj ép-e. Amennyiben elrepedt, a tojást valóban nem szabad megenni, de ha nem, akkor mindaddig fagyottan kell tartani azt, amíg nem lesz rá szükség. Akkor a hűtő egy enyhébb szegletében egyszerűen visszaolvasztható és felhasználható a tojás. Bizonyos állagbéli változásra ugyanakkor számítani kell, a korábban fagyott fehérje és sárgája nem keveredik olyan egységesen, és más összetevőkkel sem fog tökéletesen elegyedni.
Bár a véletlenül megfagyott tojás ehető marad, azt mielőbb érdemes felhasználni. Jó tudni, hogy szándékosan nem tanácsos héjban fagyasztani, miután a héj sérülékeny, és megrepedhet a hidegtől. A tojás helyes lefagyasztásáról korábbi cikkünkben írtunk.
Ha repedt
Amennyiben a tojás héja kissé megrepedt, az veszélyessé válik az USDA szerint, hiszen a sérülésen át baktérium juthat a belsejébe. Vásárláskor mindig ki kell nyitni a tartót és ellenőrizni, hogy a tojások épek-e. Így tudni lehet, hogy mikor repedt meg a tojás. Ha már a boltban is láthatóak sérülések a felszínén, nem szabad megvenni a tojást. Ha viszont nem, akkor valószínűleg a boltból hazafelé menet történhetett koccanás. Ez esetben a tojás még fogyasztható. Egy tiszta, fedeles ételtároló dobozkába kell ütni, és két napon belül felhasználni.
Ha lötyög
A tojás frissességének megállapításában sokan használják a rázásos módszert. Eszerint, ha az egész tojást a fül magasságában megrázzuk, és az lötyögő hangot ad ki, akkor nem friss. Bár ez az eljárás generációkon át ismert és használatos volt, a Rutgers Egyetem élelmiszertudományi professzora, Don Schaffner szerint a lötyögő hang nem mérvadó a tojás frissességére nézvést.
A legbiztonságosabb, ha a lötyögő tojást leütjük és megszagoljuk, a szem és az orr ugyanis nem csal. Ha a sárgája szétfolyik, és a tojás büdös, már nyilvánvalóan elromlott. Aki nem szeretné feltörni a tojást, további teszteket végezhet el rajta, melyeket következő, ajánlott cikkünkben magyarázunk el.