Sokkal tovább friss marad a zöldség, ha így teszed a hűtőbe: egyszerű és olcsó trükköt mutatunk

Napokkal tovább bírják a zöldségek, ha ezt az apró trükköt beveted.

Zöldség frissen tartása hűtőben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megesett már veled, hogy a hétvégén vásárolt zöldségeid nem érték meg a szerdát? Ez nemcsak bosszúság, de pazarlást is jelent, sőt a pénztárcádat sem kíméli.

Az azonban mégsem tartható, hogy hétről hétre versenyt kelljen futnod az idővel, és elfogyasztani vagy megfőzni minden zöldséget, még mielőtt tönkremegy. Érdemes bevetned egy egyszerű házi praktikát, hogy elnyújthasd a zöldségek élettartamát.

Így maradnak a zöldségek tovább frissek

A zöldségek frissességét egy rendkívül olcsó, mégis hatásos trükkel lehet tovább megőrizni. Egyetlen pár száz forintos kellékre lesz szükséged, ám cserébe ezreket spórolhatsz.

A csodatévő kellék a papírtörlő. Csupán annyi a dolgod, hogy béleld ki vele a zöldségesfiókot, és arra helyezed rá a zöldségeket. A jó nedvszívó képességű papírnak fontos feladata lesz. Tárolás során a zöldségekből nedvesség párolog ki. Míg a csupasz fiókban ez a nedvesség lecsapódik, és romlást elősegítő párás közeget teremt, a papírtörlő magába szívja azt. Hála a szárazabb környezetnek, a zöldségek nem fonnyadnak vagy puhulnak meg idő előtt. Ha környezettudatossági szempontok miatt nem használsz papírtörlőt, a célra egy nedvszívó konyharuha is beválhat.

Plusz két tipp

Sokan azt rontják el a zöldségtárolásban, hogy az egyes darabokat megmossák, és még vizesen teszik a tárolófiókba. Vannak, akik a sietség miatt tesznek így, mások úgy vélik, ahogy a vázába helyezett virágnak, a zöldségnek is jót tesz a víz, és a felszínén hagyott nedvesség elnyújtja élettartamát.

A már leszedett, hűtőfiókba kerülő zöldségnek azonban semmi szüksége a vízre, sőt, attól gyorsabban indul penészedésnek. Ha a zöldségeket megmosva szeretnéd a hűtőbe rakni, akkor előbb töröld szárazra őket, vagy hagyd teljesen megszáradni a levegőn, egy konyharuhán.

Végül az is lényeges, hogy a zöldségek és a gyümölcsök legyenek külön tárolva, hiszen számos gyümölcs etilént párolog ki, ami gyorsítja az érési folyamatokat, illetve a romlást is, tehát lerövidíti a zöldségek élettartamát. Ilyenek az alma, a banán, a sárga- és őszibarack, a mangó és a kivi is. Ezek mellé tehát, ha szeretnéd megőrizni a frissességüket, soha ne kerüljön zöldség! Tárold őket szeparáltan!

Mit nem szabad fagyasztani?

A következő készételeket soha ne fagyaszd le: a jegelés hatására állaguk és élvezhetőségük is romlik.

8 étel, amit semmiképp se fagyassz le, hiába maradt belőle: a rakott krumplitól a főtt tojásig

Bár a fagyasztó hasznos a konyhában, nem mindent érdemes beletenni.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük