Így marad tovább friss és ropogós a kenyér: tényleg jó ötlet, ha hűtőbe teszed?

A kenyér csak akkor marad finom és ropogós, ha kerülünk néhány alapvető tárolási hibát.

GettyImages-1166268443
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs is jobb, mint a friss, illatos, ropogós héjú kenyér, ám sajnos épp ezek azok a tulajdonságai, amiket e mindennapi ételünk hamar elveszít.

Ha nem fogy el aznap, másnapra a kenyér héja megpuhulhat, a roppanósság elveszik, és még az illata is közömbösebb lesz. Jó tudni, hogy sok múlik a tároláson: ha nem megfelelő módon tartod, a kenyér egy nap alatt is sokat veszít élvezhetőségén. Amennyiben pedig odafigyelsz néhány kerülendő és betartandó dologra, akár másnap, sőt még harmadnap is jóízűen falatozhatsz a frissnek ható kenyérből. Fontos, miben tárolod, és az is, milyen hőmérsékleten tartod a kenyeret.

Hogyan kell tárolni a kenyeret?

Tudjuk, hogy a hűtőszekrény a konyhában nagy segítség, hiszen frissen tartja az élelmiszereket. Bár egyesek a kenyér frissen tartását is erre az eszközre bíznák, ez nagy hiba. A hűtőbe helyezett kenyér a nedves közeg miatt vizesedik, gyorsabban romlik, ráadásul a ropogóssága is nyomtalanul elvész. Az ideális tárolási hőmérséklet a szobai, 20, maximum 25 fok.

Nemcsak a hőmérséklet, de az sem mindegy, miben tároljuk a kenyeret. Az üzletekben rendszerint nejlonzacskóban árulják, és sokan hazatérvén is ezt alkalmazzák. A kenyér víztartalma miatt ugyanakkor bevizesedik és megpuhul a zacskóban, sőt akár idő előtt penészedésnek is indulhat.

Ezen a ponton sokan úgy hihetik, hogy a papírzacskó az optimális a kenyér tárolására, de nekik csak részben van igazuk. Az így tárolt kenyér egy napig valóban ropogós marad, de utána rohamosan száradni kezd, és rendkívül megkeményedik, fogyaszthatatlan lesz.

Okosabb - egyúttal környezetkímélő is -, ha a kenyeret vászonzacskóban tároljuk, ugyanis ez segít minden problémát kiküszöbölni. A kenyér nem fülled, nem nedvesedik át, hiszen a zsák textilanyaga könnyedén átengedi a levegőt. Mivel azonban szövet védi is a kenyeret, az nem fog kiszáradni. Vászonzsákból érdemes többet is vásárolni, mert így könnyen váltható: háromnaponta cserélni kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit lehet tenni a maradékkal?

Minden háztartásban előfordul, hogy túl sok kenyér halmozódik fel. Bár a megfelelő tárolás segít, hogy napokig megőrizze ropogósságát, a végtelenségig nem tartható jó állapotban a kenyér. Fontos észben tartani, hogy az étel nagyobb érték annál, mint hogy a kukában végezze, ezért alaposan át kell gondolni a kenyér sorsát. Mielőtt lejárna a szavatossága, le is fagyasztható, de okosan fel is használható. Kiváló pirítós, melegszendvics vagy akár bundáskenyér is készülhet belőle. Utóbbihoz különösen ajánlják a szikkadtabb kenyeret, mert így lesz tökéletes az állaga.

Melyik zöldséget kell hűtőbe tenni?

Egyes zöldségek nem bírják a hűtést, mások viszont kimondottan igénylik. A cikkben soroljuk, melyek azok.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük