Így lehet kikerülni az adózást: esetek, amikor elengedik a lakás után

A lakás eladása után adózni kell, bizonyos esetekben azonban ez elkerülhető.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak akkor jöhet létre tartozásod az adóhatóság felé - például illeték formájában -, ha ingatlant veszel, vagyis vagyon szerzel, de alapesetben akkor is fizetni kell, ha például eladod a lakásod, az ebből származó összeg ugyanis bevételnek számít, mely után jövedelemadót kell fizetni.

Persze számos tényező módosíthatja a befizetendő összeget, sőt, több olyan helyzet is létezik, mikor adómentességet élvez az adózó, vagy éppen elengedik a tartozást. Ha hasonló terveket fontolgatsz, nem árt tisztában lenned a következőkkel.

Mennyit kell fizetni?

Az adóköteles bevétel után a személyi jövedelemadó mértéke 16%. Ha az ingatlan átruházása során jövedelem nem keletkezett, nem kell bevallani, ellenkező esetben azonban az éves jövedelemadó-bevallásban fel kell tüntetni, az adót pedig a bevallás benyújtására előírt határidőre meg kell fizetni.

Ilyen kiadásokkal csökkenthető a bevétel

Az ingatlan átruházásából, értékesítéséből származó bevételt természetesen csökkenthetik bizonyos kiadások, mielőtt adóznod kellene utána, ilyen például a megszerzésére fordított összeg, az értéknövelő beruházás, az átruházással kapcsolatos kiadás vagy éppen az állammal szemben vállalt kötelezettség alapján igazoltan megfizetett összeg.

Mikor adómentes?

Adómentes a jövedelem, ha például válás következtében az a vagyoni értékű jognak a házastárs által történő megváltásából származik, ha tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján ruháznak át ingatlant tartás- vagy járadékfolyósítás ellenében, vagy ha a jövedelem tulajdonképpen önkormányzati vagy állami tulajdonban lévő lakás bérleti jogáról való lemondásért kapott térítés. Számít az is, hogy milyen régen vetted a lakást, aminek esetében az öt év a mérföldkő: ha például 2009-ben vetted a lakást, és 2014-ben eladod, már nem keletkezik adóköteles jövedelmed - az adó mértéke egyébként is csökken az eltelt évekkel arányosan.

Képeken a 65 ezer forintos családi ház: már terjed az interneten az alaprajza

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha év közben felhasználod a pénzt

Ha az ingatlan átruházásából származó jövedelmet a bevallási határidő előtt felhasználod, bizonyos esetekben nem kell megfizetned az adót vagy annak egy részét - a megmaradt jövedelemmel arányosan. Ilyen eset, ha a jövedelmet saját magadra, közeli hozzátartozódra vagy élettársadra fordítod, méghozzá férőhely megszerzésére egy ápolási intézményben, idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában, visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélkül. Ha ezek bármelyike fennáll, azt a bevallásban fel kell tüntetni.

Amit érdemes tudnod a NAV-val kapcsolatban:

Méltányossági kérelmet is benyújthatsz

Az adóhatóság az adó mértékét mérsékelheti, illetve azt akár el is engedheti az adófizető kérelmére, amennyiben vagyoni és szociális körülményei ezt indokolják.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Méltányossági kérelem nyújtható be akkor is, ha azt a jövedelem felhasználásának körülményei indokolják, például, ha az adózó azt saját maga, közeli hozzátartozója, a vele egy háztartásban élő élettársa vagy volt házastársa lakhatására fordítja. Ha részletesebb információkra is kíváncsi vagy, kattints a NAV tájékoztatójára!

Ezt is szeretjük