Lakások féláron az interneten

7 millióért házat?

Az APEH által árverésre bocsátott ingatlanokra január 1. óta bárki licitálhat az interneten.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Január elseje óta működik a végrehajtók online árverési rendszere, de csak most indul majd be igazán. A kínálat már most nagy: van kecskeméti sorház másfél millióért, zirci erdő 70 ezerért, de indulóban 248 ezer forintért szikszói családi házat is találni.

Hogy hogyan lehet részt venni a liciteken, van-e kockázata, és egyáltalán megéri-e elcsábulni a szerencsés esetben igen olcsón megszerezhető lakások és házak láttán?

Könnyen, gyorsan az Interneten

Bár már január óta érvényben van az a jogszabály, amely alapján az ingatlanárveréseket elektronikus úton kell megtartani, még alig indult be az új rendszer. Ennek oka, hogy - a jogszabály szerint - csak azokat az ingatlanokat lehet elektronikusan árverezni, amelyeket idén foglaltak le. A kínálat emiatt még nem túl nagy, de az árverési portálnak már így is napi 5-6 ezer látogatója és néhány tucatnyi regisztrált felhasználója van - tudtuk meg dr. Krejniker Miklóstól, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökétől, aki azt is elmondta, hogy az eddigi árverések rendben zajlottak. Az új rendszertől azt remélik, hogy megnöveli az árverések iránti érdeklődést.

Bárki, bármikor

Mivel a licit interneten keresztül zajlik, az ország bármely településéről bekapcsolódhatnak az érdeklődők, tehát nem csak azok vehetnek részt benne, akik a bíróságok hirdetőtábláin vagy a végrehajtók hirdetési újságában utánanéznek az árverezésre váró ingatlanoknak. A névtelenség miatt arra sincs lehetőség, hogy a vevők összebeszéljenek, és alacsonyan tartsák az árat.

Egyszeri beugró

A végrehajtói kamara elektronikus árverezési rendszerét nem túl bonyolult használni: érdeklődőként bármikor a honlapra kattinthatsz, és megnézheted a kínálatot.

Ám abban az esetben, ha részt is akarsz venni az árverésben, regisztrálnod kell: az ország kétszáz végrehajtójának bármelyikéhez bejelentkezhetsz, és a személyi adataid megadásával személyesen regisztrálhatsz. Regisztrált személyként az árverésen ettől függetlenül teljesen anonim maradsz, az oldalra pedig saját jelszavaddal tudsz csak belépni.
A lajstromba vételhez hatezer forintos illetékbélyeg szükséges, de aki egyszer regisztrált, gyakorlatilag bármely jövőbeni árverésen részt vehet, akár évek elteltével is.

Ízelítő az árverésre bocsátott ingatlanokból
  • Lakás Budapest belterületén - 6,5 millió forint.*
  • Tatabányai lakás - 1 millió 125 ezer forint.
  • Győri családi ház irodának kialakítva - 4 millió forint.
*Az ár az APEH honlapján feltüntetett becsérték.

Előleg után licitálhatsz

Az árverésre kerülő ingatlanokra és ingóságokra a honlapon, a nyilvános becsérték ismeretében tehetsz ajánlatot.
Ugyanezen a weboldalon a befizetendő előleg összege is fel van tüntetve: ez a jogszabály szerint a becsérték 10%-a. Az összeget a végrehajtó letéti számlájára kell átutalnod vagy befizetned, licitálni pedig azonnal lehet, amint a jelentkezést elfogadják.

Az árverést ettől kezdve kell nyomon követni: a licit konkrét időpontra van kitűzve, és az azt megelőző napon délig lehet ajánlatot tenni az ingatlanra. A végrehajtó délben zárja le a licitálási időszakot, és megállapítja, ki tette a legmagasabb ajánlatot. Az árverés ettől függetlenül a következő napon történik: ekkor már élesben is lehet ajánlatot tenni. Ha a licitálás napján nincs más ajánlattevő, a végrehajtó megállapítja, ki vette meg az ingatlant, és értesíti a vevőt, akinek ezt követően be kell mennie a végrehajtóhoz, aláírnia a jegyzőkönyvet, és ki kell fizetnie a teljes vételárat. Ha azonban az éles árverésen van nagyobb ajánlat, a licit ottani nyertese lesz a vevő.

Legfeljebb 60 nap haladék

Azok az ajánlattevők, akik a licitálásban alulmaradtak, az árverés lezárása után természetesen visszakapják befizetett előlegüket.

Továbbra is érvényben van azonban a jogszabály, mely szerint árveréskor az ingatlan vételárának előlegét nyertes vevőként 15 napon belül kell kiegészítened a teljes vételárra.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Méltányosságot kérve vagy az ingatlan vételárára hivatkozva kérhetsz hatvan napos halasztást is, ami elég lehet akár egy hitelfelvételhez is. Csábító, nem szabad azonban elfelejtened: ha hatvan nap elteltével nem fizeted ki a teljes vételárat, elveszted az előleget is.

Kíváncsi vagy, milyen ingatlanok kerülnek árverezésre, vagy csak többet szeretnél megtudni a témáról? Kattints ide!
Ezt is szeretjük