Lakások féláron az interneten

7 millióért házat?

Az APEH által árverésre bocsátott ingatlanokra január 1. óta bárki licitálhat az interneten.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Január elseje óta működik a végrehajtók online árverési rendszere, de csak most indul majd be igazán. A kínálat már most nagy: van kecskeméti sorház másfél millióért, zirci erdő 70 ezerért, de indulóban 248 ezer forintért szikszói családi házat is találni.

Hogy hogyan lehet részt venni a liciteken, van-e kockázata, és egyáltalán megéri-e elcsábulni a szerencsés esetben igen olcsón megszerezhető lakások és házak láttán?

Könnyen, gyorsan az Interneten

Bár már január óta érvényben van az a jogszabály, amely alapján az ingatlanárveréseket elektronikus úton kell megtartani, még alig indult be az új rendszer. Ennek oka, hogy - a jogszabály szerint - csak azokat az ingatlanokat lehet elektronikusan árverezni, amelyeket idén foglaltak le. A kínálat emiatt még nem túl nagy, de az árverési portálnak már így is napi 5-6 ezer látogatója és néhány tucatnyi regisztrált felhasználója van - tudtuk meg dr. Krejniker Miklóstól, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökétől, aki azt is elmondta, hogy az eddigi árverések rendben zajlottak. Az új rendszertől azt remélik, hogy megnöveli az árverések iránti érdeklődést.

Bárki, bármikor

Mivel a licit interneten keresztül zajlik, az ország bármely településéről bekapcsolódhatnak az érdeklődők, tehát nem csak azok vehetnek részt benne, akik a bíróságok hirdetőtábláin vagy a végrehajtók hirdetési újságában utánanéznek az árverezésre váró ingatlanoknak. A névtelenség miatt arra sincs lehetőség, hogy a vevők összebeszéljenek, és alacsonyan tartsák az árat.

Egyszeri beugró

A végrehajtói kamara elektronikus árverezési rendszerét nem túl bonyolult használni: érdeklődőként bármikor a honlapra kattinthatsz, és megnézheted a kínálatot.

Ám abban az esetben, ha részt is akarsz venni az árverésben, regisztrálnod kell: az ország kétszáz végrehajtójának bármelyikéhez bejelentkezhetsz, és a személyi adataid megadásával személyesen regisztrálhatsz. Regisztrált személyként az árverésen ettől függetlenül teljesen anonim maradsz, az oldalra pedig saját jelszavaddal tudsz csak belépni.
A lajstromba vételhez hatezer forintos illetékbélyeg szükséges, de aki egyszer regisztrált, gyakorlatilag bármely jövőbeni árverésen részt vehet, akár évek elteltével is.

Ízelítő az árverésre bocsátott ingatlanokból
  • Lakás Budapest belterületén - 6,5 millió forint.*
  • Tatabányai lakás - 1 millió 125 ezer forint.
  • Győri családi ház irodának kialakítva - 4 millió forint.
*Az ár az APEH honlapján feltüntetett becsérték.

Előleg után licitálhatsz

Az árverésre kerülő ingatlanokra és ingóságokra a honlapon, a nyilvános becsérték ismeretében tehetsz ajánlatot.
Ugyanezen a weboldalon a befizetendő előleg összege is fel van tüntetve: ez a jogszabály szerint a becsérték 10%-a. Az összeget a végrehajtó letéti számlájára kell átutalnod vagy befizetned, licitálni pedig azonnal lehet, amint a jelentkezést elfogadják.

Az árverést ettől kezdve kell nyomon követni: a licit konkrét időpontra van kitűzve, és az azt megelőző napon délig lehet ajánlatot tenni az ingatlanra. A végrehajtó délben zárja le a licitálási időszakot, és megállapítja, ki tette a legmagasabb ajánlatot. Az árverés ettől függetlenül a következő napon történik: ekkor már élesben is lehet ajánlatot tenni. Ha a licitálás napján nincs más ajánlattevő, a végrehajtó megállapítja, ki vette meg az ingatlant, és értesíti a vevőt, akinek ezt követően be kell mennie a végrehajtóhoz, aláírnia a jegyzőkönyvet, és ki kell fizetnie a teljes vételárat. Ha azonban az éles árverésen van nagyobb ajánlat, a licit ottani nyertese lesz a vevő.

Legfeljebb 60 nap haladék

Azok az ajánlattevők, akik a licitálásban alulmaradtak, az árverés lezárása után természetesen visszakapják befizetett előlegüket.

Továbbra is érvényben van azonban a jogszabály, mely szerint árveréskor az ingatlan vételárának előlegét nyertes vevőként 15 napon belül kell kiegészítened a teljes vételárra.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Méltányosságot kérve vagy az ingatlan vételárára hivatkozva kérhetsz hatvan napos halasztást is, ami elég lehet akár egy hitelfelvételhez is. Csábító, nem szabad azonban elfelejtened: ha hatvan nap elteltével nem fizeted ki a teljes vételárat, elveszted az előleget is.

Kíváncsi vagy, milyen ingatlanok kerülnek árverezésre, vagy csak többet szeretnél megtudni a témáról? Kattints ide!
Ezt is szeretjük