3 dolog, amihez a főbérlőnek nincsen joga

Könnyen ráfizethetsz, ha nem vagy tisztában azzal, hogy mihez van, illetve mihez nincs jogod, ha bérelt lakásban élsz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre kevesebben tehetik meg, hogy a szülői fészekből kirepülve rövidesen egy saját lakás boldog tulajdonosai legyenek. A rövidebb vagy hosszabb távú megoldást ilyenkor többnyire egy bérelt lakás jelenti.

A rutintalanabbak sajnos nem mindig vannak tisztában a bérbeadó és a bérbevevő jogaival és kötelezettségeivel. Pedig érdemes ezeket jobban megismerni, hiszen így elkerülheted az esetleges konfliktushelyzeteket, félreértéseket.

Mindenekelőtt: szerződés nélkül semmiképp!

Mielőtt taglalnánk a jogaidat, fel kell hívnunk a figyelmedet arra, hogy szerződés nélkül semmi esetre sem szabad albérletbe költözni. Tekintettel arra, hogy a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó 1993. évi LXXVIII. lakástörvény leginkább a bérbeadó kezét köti, bérbevevőként jobban jársz, ha van szerződésed. Ha erre nem gondolsz már az elején, akkor nincsenek se jogaid, se kötelezettségeid - és ez a másik félre is vonatkozik. A szerződés hiánya egy főbérlőnek - tekintettel a vonatkozó kötelezettségekre és egyéb kiadásokra - kényelmesebb helyzetet teremt. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy a bérbeadó megpróbál rávenni, hogy ne kössetek szerződést.

Ehhez természetesen nincs joga, és erre semmilyen formában sem kötelezhet. Ha meg is kötitek a szerződést, akkor rengeteg kellemetlenségtől megkímélheted magad, ha a kötelező passzusokon kívül az általad fontosnak tartott kikötéseket is írásba foglaljátok.

Fontos!
A szerződés elkészítése előtt igyekezz minden kérdést tisztázni, legyen szó a kaucióról vagy éppen a közös költségről. Segítünk. »

Nem kötelezhet kész szerződés aláírására

- Minél pontosabb egy szerződés, annál egyszerűbb a dolga az albérlőnek, ha tisztázni szeretne egy-egy kérdést - hangsúlyozza Dr. Zsári Zsuzsanna ingatlanjogász. - Fontos, hogy a szerződésben pontosan rögzítve legyen például, hogy mire és mennyit kell fizetni, milyen jogok és kötelezettségek terhelik a bérbeadót és a bérbevevőt, vagy éppen mely esetben nem jár vissza kaució.

Gyakori jelenség például, hogy a főbérlő egy kész, kinyomtatott sablonszerződéssel érkezik, azt a látszatot keltve, mintha neked semmi beleszólásod nem lenne abba, hogy milyen kikötéseket tartalmaz a megállapodás. Ez azonban még véletlenül sincs így, semmi sem kötelez arra, hogy aláírd a számodra kedvezőtlen feltételeket tartalmazó szerződést! A bérbeadóhoz hasonlóan neked is jogod van bizonyos konkrétumokat belevenni, megváltoztatni. Az együttműködésnek ebben a szakaszában talán lényegtelen formaságnak tűnhet például, hogy a szerződés tartalmazza-e, hogy mire fizettél kéthavi kauciót, ha azonban a főbérlő később a kaucióból szeretné finanszírozni a festés költségeit, akkor jól jöhetnek a feketén-fehéren lefektetett konkrétumok.

Nem tehet ki bármikor a lakásból

Szerződés hiányában például semmi sem akadályozza meg a bérbeadót abban, hogy egyik pillanatról a másikra kitegyen a lakásból. Egy költözés soha nem jön jókor, ha viszont derült égből villámcsapásként érkezik, akkor az komoly problémákat gördíthet eléd. Éppen ezért a felmondási időre vonatkozóan is érdemes minél konkrétabb időintervallumokat meghatározni a szerződésben. Ha erről mégsem rendelkezik pontosan a dokumentum, akkor a felmondási idő a legextrémebb esetben sem lehet kevesebb 15 napnál, és az azonnali felmondás fogalma a vonatkozó törvény számára ismeretlen.

A 15 napos határidő is csak azokra a helyzetekre vonatkozik, ha az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítasz, vagy a lakást rendeltetésellenesen használod. Ilyenkor a bérbeadó - a lehetséges következmények ismertetésével - köteles felszólítani arra, hogy beszüntesd ezt a magatartást, és csak ezt követően mondhat fel nyolc napon belül.

Ne hagyd magad!
Kíváncsi vagy, milyen további jogok illetnek meg, és mit nem tehet meg a főbérlőd? Kattints ide! »

Tartozás esetén nem bonthatja fel azonnal a szerződést

Ha azért mond fel a bérbeadó, mert valami miatt nem fizeted a bérleti díjat, akkor - hacsak a szerződés erről másként nem rendelkezik - a felmondás előtt köteles a fizetésre felszólítani, illetve tájékoztatni arról, hogy nemfizetés esetén felmondja a szerződést.

Amennyiben nem rendezed a tartozásod nyolc napon belül, a bérbeadó további nyolc napon belül felmondhat. Ehhez akkor is megvan a joga, ha a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt valamely lényeges kötelezettségednek nem teszel eleget. A felmondásra - a be nem fizetett lakbér esetéhez hasonlóan - ilyenkor is az elmulasztott határidőt követő 15 napon belül van lehetőség. A bérleti jogviszony mindkét esetben az elmulasztott határnapot követő hónap utolsó napján szűnik meg.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

PromócióA bérbeadónak természetesen joga van indoklás nélkül is felmondani a szerződést, ebben az esetben - a törvény értelmében - három hónap a felmondási idő, azaz ennyi időt biztosítania kell arra, hogy másik albérletet kereshess. Ha a megadott vagy a szerződésben rögzített határidőre sem költözöl ki, akkor sem tehet ki csak úgy a főbérlő: bíróság előtt kell bizonyítania, hogy nem vagy jogosult tovább használni a lakást.
Ezt is szeretjük