Most kiderül, mennyit ér a lakásod!

4 szempont a kalkulációhoz

Eladnád a lakásod, vagy hitelt vennél fel rá? Eláruljuk, hogyan állapíthatod meg, hogy mennyit is ér valójában.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legyen szó ingatlan bérbeadásáról vagy éppen az eladásáról, a tulajdonosok rendszerint a reálisnál nagyobb összeget mondanak, amikor valaki a lakás értékéről kérdezi őket. Ennek oka, hogy előbbiek - ha nem szakképzett értékbecslők - általában nem tudnak érzelmek nélkül tekinteni az ingatlanra, ahol évekig laktak, vagy éppen valamelyik rokonuk élt évekig, és a kétkezi munkával végzett felújításoknak is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint amennyivel az valóban növeli az ingatlan értékét.

Ahhoz, hogy reális képet kapj a lakásod értékéről, objektíven kell azt szemlélned, és nem árt ismerned az értékbecslők szempontjait sem. A frissen festett falak, a felújított vezetékek és csövek valóban sokat nyomnak a latba, emellett azonban számos tényező befolyásolja az ingatlan értékét.

Az életkor sokat nyom a latba

Az egyik legmeghatározóbb tényező az ingatlan értékének meghatározásában az életkor. Az új építésű társasházakban lévő lakások vagy az új családi házak akkor is jóval többet érnek, mint a használt, régi lakások és házak, ha az ingatlanpiac kedvezőtlen helyzetben van.

A vagyonadóra vonatkozó törvény szerint például a tíz éven belül épült ingatlanok jelentősen magasabb értéket képviselnek, mint az évtizedekkel ezelőtt épült társasházak - utóbbiak értéke a vagyonadó szempontjából 15%-kal alacsonyabb, mint az új lakásoké. Természetesen fontos szempont az állapot, valamint az építkezéshez használt anyag is. A több évtizeddel ezelőtt épült társasházak lakásainak értékét jelentős mértékben növeli, ha a házat tíz éven belül felújították, illetve az is, ha a ház például téglából épült. Ezek jóval kedvezőbb áron értékesíthetők, mint a panellakások vagy a vályogból épült ingatlanok.

Fontos!
Nem csak akkor kell tisztában lenned a lakásod értékével, amikor eladni vagy kiadni tervezed azt. Ez a vagyonadó miatt is fontos, ha ugyanis nem tudod, mennyit ér a lakásod, azt sem fogod tudni, hogy be kell-e nyújtanod vagyonadó-bevallást. Az ingatlan értékének pontos kalkulációjában az Ingatlanok.hu vagyonadó-kalkulátora is segít. »

Az elhelyezkedés kulcsfontosságú

Lehet bármilyen új, és készülhet bármilyen modern anyagból egy lakás vagy ház, ha az forgalmas út mellett, zajos környezetben, esetleg gyárhoz közel található, csak jóval alacsonyabb árat ér - ez többek között a vagyonadó megállapításánál is fontos tényező.

A kiépített infrastruktúrával rendelkező, csendes zöldövezetben lévő ingatlanok a kedvezőtlen gazdasági helyzetben is jóval többet érnek, mint az előbb említett lakások. A zajos környezet csak akkor nem számít, ha a lakás valamelyik nagyobb település belvárosában található: ezek értéke általában mindig magasabb, mint a más, külsőbb kerületekben lévőké.

A földrajzi elhelyezkedés mellett a társasházi lakásoknál az is számít, hogy hány emelettel rendelkezik az adott ház, és a lakás melyik szinten kapott helyet. A második emelet fölötti lakások jellemzően jóval többet érnek, ha pedig lift is van a házban, az tovább növeli az értéküket. Szintén értéknövelő tényező, ha az ablakok nem bekerített udvarra néznek, illetve nem északra.

Kivitelezés, gépészeti szempontok

Azt minden tulajdonosnak szem előtt kell tartania, hogy a dekorációs jellegű felújítások nem befolyásolják az árat. Sokkal többet számít a burkolás, a festés vagy éppen a szigetelés kivitelezésének módja.

Jelentősen csökkenti a lakás értékét például a hanyagul lefektetett padlóburkolat, melyet hézagok tarkítanak, vagy amely alatt nem megfelelő a szigetelés. Tovább ront a helyzeten a repedt csempe, a kipattogzó fuga, valamint a fal olyan hibái, melyek egyszerű festéssel nem orvosolhatók.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nagyon lényeges emellett a lakás gépészetének jellege. Az egyszerű konvektoros lakások kevesebbet érnek, mint azok, amelyekben korszerű cirkókazán gondoskodik a fűtésről és egyben a meleg vízről, és éppen ilyen fontos a falakban megbújó csövek, vezetékek állapota is. Ha ezek elavultak, és felújításra szorulnak, a lakást lényegesen kevesebbért lehet csak értékesíteni.

Ezt is szeretjük