Javul az emésztés, és csökken a rák kockázata is: ezért tarts hetente húsmentes napot
Pazarlás és rendelt ételek helyett fedezd fel idén még jobban a konyhádat!
A cikket az E.ON támogatta.
Ha elgondolkodtál már azon, hogy lépéseket tegyél a fenntarthatóbb, egészséges életmód és a húsmentes étrend felé, akkor feltételezhetően elolvastál már több tucatnyi cikket a témában. Mi most arról az oldalról szeretnénk megközelíteni ezt a témát, hogy neked miért jó, ha a fenntartható és tudatos fogyasztást választod.
Az utóbbi évtizedekben drasztikusan megemelkedett a húsfogyasztás mértéke. Míg a 60-as és 70-es években a legtöbb család csak hetente néhány alkalommal fogyasztott húst, manapság már általános, hogy naponta kerül az asztalra. A KSH kimutatása alapján 1987-ben kimagaslóan sok (79,3 kg/fő/év) hústerméket ettünk, ehhez képest 1970-ben pedig a legkevesebbet (60 kg/fő/év). A hazai húsfogyasztás jelenleg kisebb mértékben nőtt az elmúlt években,
Húsmentesen, legalább hetente egyszer
2018-ban 75,8 kilogramm húst fogyasztott az „átlagmagyar” a KSH adatai alapján. Viszont egyre többen döntenek úgy, hogy kevesebbet vagy egyáltalán nem esznek húst, illetve teljesen száműzik az állati eredetű termékeket az életükből.
Hogy miért nem eszik valaki húst, annak sokféle indoka lehet - például vallási vagy egészségügyi megfontolásból nem teheti -, azonban, akik más ok miatt választják ezt az életmódot, a következő indokok alapján teszik.
- Etikai okokból: nem akarnak ártani az állatoknak. Míg a vegetáriánusok általában csak húst nem esznek, a vegánok minden állati eredetű terméktől megszabadulnak, ami egy állat élete vagy kizsákmányolása által jön létre.
- Fenntartható életmód miatt: az állattenyésztés hozadéka, hogy a mezőgazdasági területek körülbelül 70 százalékán takarmányt termelünk, amivel az állatokat etetjük ahelyett, hogy megmaradtak volna az erdők, mezők. Ráadásul egy kiló marhahús előállításához ezer liter vizet használnak fel, az állatok tartása és szállítása rengeteg szén-dioxidot termel, ami közvetlenül hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához.
- Egészségtudatosabban szeretnének táplálkozni: a feldolgozott- és vörös húsokban magas a telített zsírsavak aránya, ami gyulladásokhoz vezet, illetve növeli a daganatos megbetegedések és a magas koleszterinszint kialakulását.
A húsmentes napok alatt jobb lesz az általános emésztés, hiszen a zöldségekkel, magvakkal több rostot fogsz bevinni a szervezetedbe, több és jobb minőségű tápanyaghoz jutsz, változatosabban tudsz étkezni, csökken a koleszterinszinted és kevésbé leszel fáradékony, jobban tudsz aludni.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Érdemes azt is tudni, hogy a hús teljes elhagyásával csökkenhet az általános energiaszinted, ha kevesebb fehérjét és B, D vitaminokat fogsz a szervezetedbe juttatni. Ezeket mindenképpen pótolni kell, és az étrendedet úgy kell megtervezni, hogy például babfélékből, szójából megfelelő mennyiségű fehérjét tudjál fogyasztani. A drasztikus húsmentesség helyett a tudósok inkább azt javasolják, hogy válasszuk a flexitáriánus étrendet – írja a Medical Online orvosi magazin.
A flexitáriánus étrend megengedi a húsfogyasztást, és leginkább a mediterrán konyhához lehetne hasonlítani, hiszen rengeteg friss zöldséget, fehér húsokat és tejterméket tartalmaz.
Kimutatások alapján a kevesebb húsfogyasztás, az alternatív húsfélékre, például az ízeltlábúakra való áttérés, valamint a minimum egy húsmentes nap hozzájárul a stressz és a depresszió csökkentéséhez és lényegesen képes redukálni az állattenyésztés okozta károsanyag-kibocsájtást.
Vásárolj úgy, mint dédanyáink
A jó étel alapja a jó nyersanyag – szokták mondani, ami természetesen igaz is. Ha tényleg jó alapanyagot szeretnénk beszerezni, az első kritérium, hogy friss legyen, ízes; ilyet úgy tudsz beszerezni, ha olyan forrásból származik, ami nem utazott sokat, például nem féléretten szedték le a szállítás miatt és megfelelő körülmények között termesztették vagy hús esetében tenyésztették. Ehhez ajánljuk a termelői piacokat, ahol kisebb gazdaságokból, magánkertekből származó terményeket vásárolhatsz, sőt személyesen is megismerkedhetsz a gazdákkal. Hamarosan lesz kedvenc savanyúságosod, tejesed és zöldségesed. A vásárlás így igazi élménnyé válik kötelező program helyett.
Ha helyi termelőtől vásárolsz, az nem csak kellemes, de nagyobb távlatban a helyi gazdaságot is erősíti, csökkenti az árufuvarozás miatti szén-dioxid-kibocsájtást. Ugyanilyen hasznos, ha nem autóval, hanem kerékpárral, gyalog vagy tömegközlekedéssel keresed fel a piacot és nem használsz nejlonzacskót a vásárláshoz. A fonott kosár például nagyon hangulatos, ráadásul mutatós is, de választhatsz szőtt vászonzsákot vagy klasszikus gurulós bevásárlótáskát is.
Változatosan és jót enni - akár húsmentesen
Palacsinta, szilvás gombóc, lapcsánka, barátfüle, grillsajt, bundás kenyér, gombapaprikás, borsófőzelék – csak néhány általános, mindennapi étel, ami hús nélkül készül. Hús helyett választhatod például a maglisztből készült fasírtokat akár feltétnek, akár főételnek. Azonban a zöldségek önmagukban is nagyon finomak, melyekhez jól passzol nem csak a rizs vagy a krumpli, de az olyan kevésbé használt köretek is, mint a bulgur, a quinoa vagy a tápiókából készült tészta. Nem csak nagyon finomak, de egészségesek is, rengeteg energiát adnak és még a súlykontrollal sem lesz problémád.
Ötletekért látogasd meg a Felelős gasztrohős oldalt, ahol rengeteg receptet és érdekességet tudhatsz meg a tudatos táplálkozással kapcsolatban.
Ha magadnak főzöl, ügyesen lehet gazdálkodni a hozzávalókkal, kedved szerint ízesítheted az ételeket. A főzés igazán kreatív és stresszoldó tevékenységgé tud válni, pláne egy pohár borral és kellemes zenével.
Az egész heti menüt megtervezheted, így nemcsak sokkal kevesebb étel kerül szemétbe vagy romlik meg, de pontosan át fogod látni, hogyan érdemes gazdálkodni a nyersanyagokkal és a maradékokkal. Rengeteg szeméttől megszabadulhatsz, ami egyrészről a számtalan csomagolás miatt keletkezik, másrészről viszont az olyan anyagoktól is, amiket jobb nem megenni – gondolhatunk itt a számtalan ízfokozóra, tartósítószerre és állagjavítóra.
Ha igazán profi szeretnél lenni, akkor még egy komposztálót is beszerezhetsz, amivel tovább csökkentheted a háztartási szemetedet és alapozhatsz rá egy kis balkonkertet is, mivel a komposzt igazán termékennyé teszi a kis palántákat.
Tudatos étkezés a bolygóért
A kutatók által kidolgozott bolygódiéta a környezettudatos és egészséges életmód fontos része lehetne.
Mit jelent a bolygódiéta, és hogyan mentené meg Földet? Tudósok fejlesztették ki a szabályait
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Shutterstock.)
OLVASD EL EZT IS!
- mandula
- környezettudatosság
Egészségesnek hiszik, de környezeti katasztrófához vezet: a mandulatej a legproblémásabb tejpótló
- egészséges életmód
- környezetvédelem