Egy alattomos ok, ami miatt penészes lehet a lakás
Mi az a hőhíd?
Penészes a lakás, de nem tudod, miért? Ez a rejtett ok is meghúzódhat mögötte.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokszor hangsúlyoztuk már, hogy a falak penészedése milyen komoly egészségügyi következményekkel járhat, sőt, arról is írtunk korábban, hogy az oka részben a páralecsapódásban keresendő.

Most azonban a probléma egyik rejtett, de jelentős okát is bemutatjuk: az úgynevezett hőhidak szintén szerepet játszanak a penész megjelenésében.

Mi az a hőhíd?

A hőhíd nem más, mint a fal egy olyan pontja vagy akár egész szakasza, ami jobban vezeti a hőt, mint a szerkezet többi része. Ez az eltérő építőelemeknek köszönhető, hiszen bizonyos szigetelőanyagok jobban vezetik a hőáramlást, mint mások. Márpedig, ahol intenzívebb ez a folyamat, ott az energiavesztés is sokkal nagyobb, mert ezeken a részeken hamarabb kiszökik a meleg levegő.

Például a téglafal hővezetési képessége alacsonyabb, mint a betoné, mert a beton sokkal hamarabb keresztülengedi a meleget, így rosszabb szigetelő, mint a tégla.

Ilyen típusai vannak

A hőhidaknak két típusát lehet megkülönböztetni, az úgynevezett anyagváltásból adódó hőhidakat, illetve a geometriai hőhidakat. Előbbi esetben arról van szó, hogy a falba olyan anyagot építenek be, melynek a hővezetési tulajdonsága más, mint a falban található többi anyagé, ilyen például a jól ismert habarcs. Ebből kifolyólag érthető, hogy hőhídmentes épület nem létezik, hiszen egy fal nem csupán egyfajta építőelemből áll.

Geometriai hőhidak ezzel ellentétben a falak találkozásánál jelennek meg, sarkakon, kiszögelléseken, mert a két felület mérete nem azonos. Jellemzően a belső, meleg felületek kisebbek, mint a külső hidegek, ezért alakul ki ilyen helyeken hőhíd.

Miért jelenik meg a penész?

A hőhíd a fokozott hőáramlás miatt hidegebb felületet jelent, melyen könnyen lecsapódhat a pára, ami egyenes utat jelenthet a penész kialakulásához. A hőhíd tehát okozhat penészedést, önmagában azonban nem feltétlenül idézi elő a problémát. A penész kialakulásához a szellőztetés hiánya és a páratartalom emelkedése is szükséges. Ha az ablakok szigetelése túlzottan is jó, a páratartalom és a hőmérséklet pedig az ideális 40-60%-nál és 20°C-nál feljebb emelkedik, akkor a lehűlt, alig 13°C-os falakon könnyen kicsapódik a pára.

Főként a sarkok, ablak körüli területek, illetve az ágy, szekrény és egyéb felületek mögötti helyek veszélyeztetettek, hiszen itt a levegő áramlása még kisebb. De a plafon, illetve a padló környéke sincs biztonságban.

Így előzd meg!

Egy társasházban nyilvánvalóan nem lehet a falban lévő építőelemeket lecserélni, ezért elsősorban a belső szigetelés az, amivel a hőhidak kialakulását megakadályozhatod.

Ha a belső felületi hőmérséklet kevésbé alacsony, akkor nem lesz olyan nagy különbség a belső és a külső falfelület hőmérséklete között, vagyis a hőáramlás is sokkal kisebb lesz. Emellett a helyes szellőztetés és az ideális páratartalom beállítása segíthet abban, hogy a már meglévő hőhidak ne idézzék elő a penész megjelenését.

Ezt is szeretjük