Túl párás a lakásod?
A legegyszerűbb praktikák, még mielőtt megjelenne a penész
A párás lakás komoly problémák okozója lehet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha lakásodban túl magas a páratartalom, az egészségedre is káros hatással lehet - könnyen vezethet például légúti problémákhoz, asztmatikus tünetekhez, levertségérzéshez -, nem beszélve arról, ha a nedves közeg jelentette táptalajon a penész is könnyen megjelenik, ami még súlyosabb gondokat okozhat.

A pára kialakulásának számos oka lehet. Rosszabb esetben az épület szerkezete miatt jelenik meg nagyobb mennyiségben a nedvesség, például, ha beáznak a falak, illetve hibásak az épületgépészeti berendezések, de nagy szerepe van benne az épületen belül végzett emberi tevékenységnek is.

Előbbieken sajnos nehezebb változtatni - emellett komolyabb beruházással kell számolni -, ha azonban csak utóbbi, vagyis a mindennapi szokások jelentik a problémát, egy kis odafigyeléssel vagy akár különféle eszközökkel és praktikákkal is orvosolni lehet a bajt.

Komolyabb probléma esetén

A páramentesítéshez számos eszközt segítségül hívhatsz: egy tablettával működő párátlanító készülék nem jelent hatalmas összeget, ha azonban van lehetőséged többet is költeni a probléma megoldására, egy konyhai pára- és szagelszívó vagy egy nagyobb teljesítményű páramentesítő berendezést is érdemes megvásárolnod - utóbbi esetében sok helyen van lehetőség a bérlésre is.

Mindemellett az is hasznos lehet, ha gondoskodsz az olyan helyiségek szellőzéséről, amelyek nem rendelkeznek külön ablakkal, a fürdőszobában például érdemes páraérzékelős ventilátort felszerelni, amely automatikusan elkezd szellőztetni, amint megemelkedik a helyiség páratartalma.

Érdemes szellőzőt szerelni az új típusú nyílászárókra is, ezek ugyanis sokszor túlságosan is leszigetelik a lakást, ami kedvez a pára- és penészképződésnek.

Hatékony eszközök penész ellen
A penész megjelenését könnyebben megakadályozod, ha használod a következő eszközöket. Kattints ide, és nézd meg őket!

Ha azonban nem szeretnél túl sokat költeni az optimális páratartalom beállítására, emellett a probléma mértékét sem látod olyan drasztikusnak, akár különféle egyszerű, házi praktikákkal is próbálkozhatsz.

Házi praktikák pára ellen

Az ideális páratartalom kialakításáért már bizonyos praktikákkal, illetve azzal is sokat tehetsz, ha változtatsz egyes szokásaidon. Nézd végig a képeket!

Ezt is szeretjük