Csökkenti a demencia kialakulásának esélyét: a házimunka 6 meglepő jótékony hatása

Sokan nem szeretik őket, de a különböző házimunkák jótékony hatással bírnak az emberre.

GettyImages-1318514018

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Porszívózás, mosás, mosogatás, vízkőtelenítés és portalanítás - lehetne sorolni a tengernyi házimunkát, amit egy lakás rendben tartása megkövetel. Van, aki szívesen végzi ezeket, más azonban a háta közepére sem kívánja. 

Pedig a házimunka nemcsak azért jó, mert szebbé, kellemesebbé, élhetőbbé varázsolja az ember otthonát, hanem további pozitív hatásai is vannak, melyeket érdemes megismerni.

A házimunka jótékony hatásai

Bár elsőre egyszerű motivációnak tűnhet a kijelentés, hogy a házimunka kedvező hatásokkal bír, valójában különböző kutatások állapították meg jótékonyságát.

Csökkenti a demencia kialakulásának esélyét - egy kutatás szerint, mely csaknem 11 éven át kísért figyelemmel 500 ezer főt, azoknál, akik rendszeresen végeznek házimunkát, kisebb eséllyel alakul ki demencia.

A házimunka fejleszti a kreatív problémamegoldást - kutatók megállapították, hogy az olyan tevékenységek, melyek nem kívánnak különösebb figyelmet és koncentrációt, ezáltal pihentetik az agyat, hozzájárulnak a kreatív gondolkodás fejlődéséhez. Ilyen a takarítás is. Jó tudni, hogy az egyszerű pihenés mindeközben nem segíti azt hasonlóképpen.

A házimunka megmozgat, ezáltal egészséges  - házimunka közben az ember leguggol, hajolgat, kisebb erőt fejt ki, és ezek a kis fizikai terhelések jót tesznek a testnek. Egy kutatás szerint mindennemű kis mozgás, amit étkezés után csinál az ember, hozzájárul a vércukor alacsonyabb szinten tartásához. Jó indok, hogy azonnal mosogassunk el vacsora után!

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A házimunka elvégzése formálja az énképet - ha valaki elvégzi az otthoni feladatait, az növeli az úgynevezett énhatékonyságát. A fogalom Albert Bandurától származik, és voltaképpen a magabiztosságot, a motivációt foglalja magában. Az énhatékonyság a magunkba vetett hit, hogy képesek vagyunk befolyásolni az életünk történéseit.

Stresszcsökkentő - aki szokása szerint takarít, ha idegeskedik valami miatt, vagy egy vita után, az jól tudja, hogy az otthoni feladatok kiválóan oldják a feszültséget. Erről már vizsgálat is készült, ami alátámasztotta sokak tapasztalatát: 51 diákot kértek meg, hogy mosogassanak, és közben csak a meleg vízre, a hab illatára koncentráljanak. Befejezvén a feladatot 27 százalékuk arról számolt be, hogy kevésbé feszült.

Énidőt ad - az énidő sajnos nagy luxus a mai világban, de foggal-körömmel ragaszkodni kell hozzá, hiszen a léleknek szüksége van rá. A takarítás és általában a házimunkák Meg Sellg, az önfejlesztés szakértője szerint jó lehetőséget adnak elmélyedni a gondolatokban, és kicsit magunkra figyelni.

Hajlamos vagy halogatni?

A következő cikk segít, hogy ezen változtass: megtudhatod, mi adhat motivációt, ha nincs kedved megcsinálni valamit.

Ezt is szeretjük