Amikor semmi kedved ahhoz, amit muszáj elvégezned: 7 motivációs tipp a pszichológustól
Megesik, hogy az ember előtt olyan feladatok tornyosulnak, amiket nincs kedve elvégezni. Jól jöhet egy kis motiváció.

GettyImages-1189618227 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Munkahelyi feladatok, takarítás, bevásárlás, villanyóra-leolvasás - ezernyi dolog van, amit sokan hajlamosak halogatni. Megesik, hogy az embernek semmi kedve ahhoz, amit muszáj elvégeznie, és ilyenkor jól jön egy kis motiváció.

Egy 2019-ben végzett internetes kutatás alapján, melyet 136 ezren töltöttek ki, nagyon sok ember van, aki hajlamos elodázni a teendőit. A résztvevők 55 százaléka halogatónak bizonyult, míg csak a 45 százalékuk végzi tettre készen a feladatait. A nagyobb csoportba tartozók válaszai szerint a probléma mögött legtöbbször a kényelemszeretet húzódik meg.

8 dolog, ami segíthet halogatás ellen

Bármi is az ok, bizonyára sokan vannak halogatók, akik szívesen válnának inkább tettre késszé ahelyett, hogy tolják maguk előtt a feladataikat. Marty Nemko, pszichológus és coach szerint nyolc egyszerű dolog segíthet, ha az embernek egyáltalán nincs kedve valamit elvégezni, amit pedig muszáj.

Miért fontos megcsinálni?

Sokat jelenthet, ha a halogató végiggondolja, pontosan miért, ki miatt, kinek az érdekében lényeges az adott cselekvés elvégzése. A válasz lehet akár az, hogy önmagáért vagy hogy egy családtagjáért, barátjáért, de éppen az is, hogy egy büntetést, kellemetlen helyzetet elkerülendő.

Az első pár perc és a Pomodoro technika

A szakértő szerint az is segíthet, ha az ember felteszi magában a kérdést, mi a művelet első másodpercének a feladata, és azon nyomban belefog. Meg is állapodhat magával abban, hogy legalább egy vagy éppen öt percig csinálja az adott teendőt. Ebből máris lendületet lehet nyerni. Vagy ott az úgynevezett Pomodoro technika, azaz 20 perc cselekvés, 5 perc szünet, 20 perc cselekvés, 5 perc szünet, és így tovább.

A feladat lebontása

Jó, ha a halogató végiggondolja, milyen kisebb egységekre bontható a tennivalója. Ha először csak az első, és mindig csak az elkövetkező szakaszt látja maga előtt, könnyebb lehet belefognia a dologba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Jutalom

A szakértő szerint jó trükk, ha az ember kitalál magának egy jutalmat, amelyet akkor fog elnyerni, ha elvégzi a bizonyos tennivalót. Például, ha kész, akkor chatel egy barátjával, vagy elmegy valahová ebédelni.

Büntetés

Furcsa lehet, de nemcsak jutalmat, hanem azt is ki lehet találni, hogy mi lesz az ember saját büntetése, ha nem végzi el a feladatát. Például, ha elhalasztja a tennivalót, akkor nem láthat aznap egy részt sem a sorozatból, amit néz.

Bevallani a halogatást

Néha azokat a feladatokat könnyebben végzi el az ember, amit valakinek szívességből, vagy valakiért tesz meg, illetve esetleg valaki előtt kellemetlen, ha megkésik a dolog. Van úgy, hogy a másik fél ennek nem szemtanúja közvetlenül, de ez nem akadály: ha valaki megfogadja, hogy a legközelebbi elnapolást bevallja, megírja egy üzenetben az illetőnek, máris nagyobb szorgalommal áll majd neki a feladatának.

Lista

A szakértő tapasztalata szerint segít, ha a halogató rajzol egy hőmérőszerű egyenest, melyen listázza a tennivalója lépéseit. Minden alkalommal, amikor elhalad egy mérföldkő mellett, ki kell színeznie egy szakaszt. Azáltal, hogy vizuálisan is érzékeli, mennyit haladt előre, az ember motiváltabbá válhat.

Reggeli motiváló, energizáló jóga

Egy jó reggeli jóga sok energiát adhat a naphoz: ezeket a gyakorlatokat kezdők is el tudják végezni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük