Ezért könnyezel hagymahámozás közben: 4 megelőző trükk, ami sokaknak beválik
Érdekes, miért könnyezel, ám sokak szerint meg lehet előzni a kellemetlenséget.
Aki szeret főzni, az tudja, hogy milyen kellemesen el lehet mélyülni ebben a tevékenységben. Az átszellemült munkafolyamat harmóniáját azonban nagyon sok recept esetében megtöri egy elkerülhetetlen dolog, a hagymahámozás.
A vékony héj lehúzogatásakor már sejteni lehet, hogy valami készülőben van, és amikor a szeletelés kellős közepére érünk, be is következik: a szemek könnybe lábadnak, és nyitva tartani is nehéz őket az irritációtól.
Miért könnyezik a szem hagymahámozás közben?
Felmerül a kérdés, hogy ha a burgonya vagy a répa pucolása közben nem tapasztaljuk ugyanezt, akkor a vöröshagyma esete miért más. A válasz a hagyma belsejében keresendő.
A sértetlen hagymában ugyanis a cisztein-szulfoxidok vegyületcsoportja és az allináz enzim elkülönülten van jelen. Amikor azonban a hagymát megsértjük, felvágjuk, akkor azok a parányi gátak, amelyek elszeparálják egymástól ezeket, átszakadnak, és az anyagok találkoznak. Kémiai reakció indul meg, és a cisztein-szulfoxidok szulfénsavvá alakulnak.
Josie Salvatori, az Ohioi Egyetem gyógyszerészkutatójának magyarázata szerint egy, a hagymában lévő másik enzim, az úgynevezett könnyezőfaktor szintáz a szulfénsavat könnyképző, lachrymalis faktorrá alakítja, amely egy meglehetősen agresszív folyadék, és nagyon gyorsan párolog. Így jut el egykettőre a szemgolyóhoz és a könnymirigyekhez. Az irritáció miatt kicsorduló könnyeknek fontos feladata van: megtisztítják a szemet az irritáló anyagtól.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hogyan hámozz könnymentesen?
Miután a fent taglalt reakcióknak nem lehet útjába állni, a hagymából mindenképpen felszabadul a csípő érzést okozó folyadék. Sokan mégis esküsznek bizonyos technológiákra, ami könnymentes hámozást ígér.
Sokak szerint segít, ha az ember hámozás közben egy korty vizet tart a szájában. Ezt mindenképpen óvatosan érdemes kipróbálni, nehogy a vizet leszippantsuk a művelet végzése közben.
Egy másik trükk az úszószemüveg vagy speciális hagymapucoló szemüveg viselése hámozás közben. Miután ez burkot képez a szemek felett, jó eséllyel beválhat, de csak akkor, ha tökéletesen passzol a szemgödrökre. Ha rés van a pajzson, a könnyezés elkerülhetetlen.
Jó praktika, ha az ember nyitott ablaknál, huzatban vagy bekapcsolt ventilátor mellett dolgozik, a szellő ugyanis valamelyest elviszi a könnyezést okozó anyagokat.
Végül sokan hámoznak jegelt hagymát is. Ugyan a hűtő és a vöröshagyma nem jó barátok, mert a hagyma megpuhul, ha hűtőben tartják, a főzés előtt 15 percre fagyasztóba rakott hagymából kevesebb könnyezést előidéző anyag szabadul fel.
Így hámozd a főtt tojást
A tojáshámozás sem egyszerű történet: ha így csinálod meg, akkor egyben lecsúszik a héja.
Egyben lejön a tojás héja, ha így főzöd meg: a világ legegyszerűbb trükkje
Ezt a hámozótrükköt mindenkinek érdemes megismernie: egyben lejön a főtt tojás héja.
Elolvasom